Vaccineren

Wanneer moet ik mijn kat laten vaccineren?

Kittens kunnen vanaf de leeftijd van 9 weken gevaccineerd worden. De herhalingsenting vindt 3 weken later plaats, op 12 weken leeftijd. Uw kat wordt hiermee beschermd tegen niesziekte en kattenziekte. Volwassen katten moeten jaarlijks gevaccineerd worden.

Omdat de antistoffen tegen kattenziekte langer in het bloed aanwezig blijven, is het niet noodzakelijk elk jaar tegen kattenziekte te vaccineren. Eens in de drie jaar krijgt uw kat de katte-niesziekte enting en de twee tussengelegen jaren alleen de niesziekte enting.

Als u met uw kat naar het buitenland gaat, is het volgens de wet verplicht dat uw kat gevaccineerd moet zijn tegen hondsdolheid (rabies). Uw kat moet wel minimaal 3 maanden oud zijn om deze vaccinatie te mogen krijgen. Deze vaccinatie moet minstens 3 weken voor vertrek gegeven worden. Voor sommige landen gelden uitzonderlijke regels en wordt er bijvoorbeeld bloedonderzoek geeist. Zie verder bij de informatie over buitenland.

Indien uw kat een sterk verhoogd risico heeft om leukemie te krijgen, dan kunt u samen met de dierenarts besluiten om te vaccineren tegen FeLV. Dit zijn echter uitzonderingsgevallen.