Wanneer is acupunctuur zinvol?

Bijvoorbeeld bij:

  • Pijnklachten t.g.v. problemen in spieren, gewrichten en botten, zoals nek- of rughernia, heupdysplasie en andere artrose bij gezelschapsdieren.
  • Neurologische klachten zoals verlamming, incontinentie.
  • Ademhalingsklachten zoals astmatische bronchitis bij katten.
  • Maagdarmproblemen zoals diarree en obstipatie.
  • Vruchtbaarheidsklachten zoals verminderde vruchtbaarheid.
  • Gedragsproblemen zoals verlatingsangst of angst voor onweer.

Het positieve effect van acupunctuur wordt door veel artsen onderschreven. Bij ons in de kliniek vormt de acupunctuur een behandeling die de reguliere geneeskunde aanvult. Volgens de traditionele Chinese filosofie stroomt door het lichaam energie, de zogenaamde “Chi”. Verstoringen van die energiestroom kunnen leiden tot het optreden van ziektebeelden. Stimulatie van de juiste (combinatie van) acupuntuurpunten brengt de energiestroom weer in balans, waardoor het lichaam beter in staat is om ziekten te overwinnen.
Tijdens een klassieke acupunctuurbehandeling worden 4 tot 10 uiterst dunne naaldjes in de huid van het dier aangebracht. Dit leidt niet of nauwelijks tot pijn- of schrikreacties, hoogstens tot een kortdurende gevoeligheid. Om het gewenste effect tot stand te brengen, moeten de naaldjes 10 tot 30 minuten op hun plaats blijven. In de tussentijd moet het dier zo rustig mogelijk blijven staan, zitten of liggen. Dat lukt meestal uitstekend, doordat er van acupunctuur een rustgevend effect uitgaat. Bovendien blijft u als eigenaar gedurende de behandeling bij uw huisdier, om het dier op zijn of haar gemak te kunnen stellen.

Wat zijn de resultaten?

Veel klachten die regulier worden behandeld, zijn ook met acupunctuur te genezen. Maar ook in tweede instantie kan acupunctuur uitkomst bieden. Bijvoorbeeld wanneer een reguliere behandeling niet aanslaat, of wanneer de bijwerkingen van de medicatie erger zijn dan de kwaal. Door de totaal andere benadering van acupunctuur, kunnen er resultaten mee worden geboekt die op een andere manier niet tot stand te brengen zijn.
Hoe gunstig de resultaten vaak ook zijn, een acupuncturist kan op basis van zijn succes bij een vorige patiënt niet automatisch aannemen dat een volgend dier met dezelfde klacht net zo voorspoedig zal genezen. Geen enkele behandeling is standaard, elk dier is weer anders en de factoren die van invloed zijn op de klacht verschillen van geval tot geval. Het is daarom zaak om – samen met uw dierenarts-acupuncturist – kritisch te blijven kijken naar de resultaten van de behandeling en de levensvreugde van uw dier.

Hoe lang duurt de behandeling?

Duur en frequentie van een acupunctuurbehandeling hangen af van verschillende factoren, waaronder de aard en ernst van de aandoening, en het moment waarop de klacht is ontstaan. In het algemeen duurt een behandeling 10 tot 45 minuten.
Voor een eenvoudig, acuut probleem als maagdarmstoornis, kan één behandeling genoeg zijn. Bij chronische aandoeningen als artrose of allergie zullen één of twee behandelingen per week gedurende ongeveer een maand noodzakelijk zijn, voordat kan worden vastgesteld of er een gunstig effect optreedt. Het kan zijn dat de behandeling daarna nog een aantal maanden moet worden voortgezet met (meestal) een lagere frequentie.

Filmpjes over acupunctuur

Acupunctuur bij dieren, hoe gaat het in zijn werk?:

Acupunctuur bij Duitse herder, Dewan.

Acupunctuur behandeling verlamde teckel DEEL 1: vóór behandeling

Acupunctuur behandeling verlamde teckel DEEL 2: tijdens behandeling

Acupunctuur behandeling verlamde teckel DEEL 3: ná behandeling

Acupunctuur bij dieren

Acupunctuur bij dieren

Homeopathie

Vaak kunnen homepathische medicijnen en voedingssupplementen op natuurlijke basis het genezend effect van acupunctuur ondersteunen of zelfs versterken. Om die reden wordt acupunctuur op onze kliniek vaak gecombineerd met homeopathie. Maar beide geneeswijzen kunnen uiteraard ook onafhankelijk van elkaar worden ingezet.

 

onze Dierenarts Millie Verschuren is lid van Samenwerkende Nederlandse Veterinaire Acupuncturisten.