Corona update 2: Wij gaan weer vaccineren!

 In Algemeen, Dierenkliniek Bijsterveld, Dierenkliniek Brouwhuis, Dierenkliniek Deurne, Dierenkliniek Gemert, Dierenkliniek Helmond, Dierenkliniek Laarbeek, Gezelschapsdieren

Wij gaan weer vaccineren!

In onze vorige corona-update hebben we u al gewezen op het belang van vaccineren. Door de corona crisis hebben de vaccinaties voor een aantal huisdieren vertraging opgelopen, daar maken we ons zorgen over. We maken continue afwegingen tussen het risico voor onze medewerkers, onze klanten en het belang van voldoende immuniteit bij honden, katten en konijnen.

Na een maand met beperkende maatregelen vinden wij het niet langer verantwoord om de vaccinaties voor gezelschapsdieren verder uit te stellen. Met ons hele team hebben we een protocol ontwikkeld. Hiermee kunnen we met de meest actuele kennis over de gebruikte vaccins en met een plan om veilig te kunnen werken weer starten met vaccineren.

Dit protocol zorgt er voor dat we onze diensten niet kunnen aanbieden zoals u van ons gewend bent. Naast de zorg voor uw huisdier zijn we ook verantwoordelijk voor de veiligheid van u en onze medewerkers. Om die reden organiseren we voorlopig speciale vaccinatiespreekuren waarbij één van onze paraveterinairen uw huisdier begeleidt naar de dierenarts.

Het vaccinatiespreekuur werkt als volgt:

  • U maakt telefonisch een afspraak voor één van onze vaccinatiespreekuren. Klik hier voor de meest actuele vaccinatiespreekuurtijden.
  • Tijdens dit telefonisch contact zullen we een vragenlijst met u doornemen ter voorbereiding van de vaccinatie.
  • Wij kunnen uw huisdier niet vaccineren als het ziek is (zieke dieren zijn welkom op afspraak buiten het vaccinatiespreekuur).
  • Wij werken tijdens de vaccinatiespreekuren met een duidelijk gemarkeerde éénrichtingsverkeer route in onze klinieken.
  • Ter bescherming van onze medewerkers en uzelf wordt uw dier aan de balie overgenomen door de paraveterinair en vervolgens onderzocht en gevaccineerd door de dierenarts.
  • U rekent de vaccinatie en eventuele vooraf bestelde producten af en volgt de gemarkeerde route.
  • Bij de aangewezen uitgang wordt uw huisdier weer aan uw overhandigd.
  • Wij verzoeken u tijdens het bezoek rekening te houden met de richtlijnen van het RIVM.

Indien nodig of gewenst nemen we na het vaccinatiespreekuur telefonisch contact met u op met betrekking tot vragen c.q. onduidelijkheden.

Met welke dieren gaan we starten?

Gelukkig verlopen niet alle componenten van de vaccinatie in één jaar. Daarom hebben we een volgorde in prioriteit van vaccinaties en dieren gemaakt.

Jonge dieren

Jonge dieren of dieren zonder een complete basisvaccinatie vormen de grootste risicogroep en hebben de hoogste prioriteit. Bij pups begint dat op 6 weken. De volgende vaccinaties zijn op 9 en 12 weken leeftijd, de leeftijd waarop ook kittens deze nodig hebben. Jonge konijnen worden voor het eerst op 7 weken leeftijd gevaccineerd.
Volwassen dieren zonder complete basisvaccinatie kunnen we weer volledige bescherming bieden door 2 maal te vaccineren met 3 weken tussentijd.

Honden

Bij honden maken we ons vooral zorgen om de Ziekte van Weil (leptospirose). De Ziekte van Weil is een zoönose, wat betekent dat de ziekte kan overgaan van dier op mens. Deze vaccinatie is dus ook erg belangrijk voor uw eigen gezondheid.
De vaccinatie tegen de Ziekte van Weil biedt maximaal een jaar bescherming. Honden waarbij het vaccinatietermijn van een jaar verstreken is worden daarom als één van de eerste opgeroepen voor een vaccinatie.

Konijnen

Konijnen lopen extra risico in het voorjaar op Myxomatose, RHD1 en RHD2, deze konijnenziektes wordt door insecten verspreid. De bescherming van een vaccinatie wordt niet langer dan 12 maanden gegarandeerd. Mede omdat het hier gaat om dodelijke infectieziekten is het verstandig je konijn jaarlijks te vaccineren.

Katten

Bij katten is er wat meer ruimte, omdat de bescherming tegen niesziekte en kattenziekte langer aanhoudt dan één jaar. De Niesziekte vaccinatie werkt tot 36 maanden, maar geeft beduidend minder bescherming na 12 maanden. Voor buitenkatten en catteries geldt dat jaarlijks vaccineren tegen niesziekte sterk aanbevolen wordt. Binnen katten zouden eens in de 3 jaar, samen met kattenziekte gevaccineerd kunnen worden.

Vaccinatiespreekuur tijdens Corona crisis

Onze indeling voor de vaccinatiespreekuren is onderstaande tabel te vinden. Het kan zijn dat we hier aanpassingen in moet maken. Klik hier voor de meest actuele informatie over het vaccinatiespreekuur.

Dag Locatie Tijdvak
Maandag Bijsterveld 15.00 – 17.00 u
Dinsdag Brouwhuis 15.00 – 17.00 u
Woensdag Deurne, Gemert, Stiphout 15.00 – 17.00 u
Donderdag Bijsterveld, Deurne 09.00 – 11.00 u
Vrijdag Laarbeek 15.00 – 17.00 u

Voor het maken van een afspraak op het vaccinatiespreekuur verzoeken wij u om telefonisch contact op te nemen met uw praktijklocatie.

Overige preventieve zorg

Castratie/sterilisatie

Het castreren en steriliseren van huisdieren valt ook onder preventieve zorg. Hiermee voorkomen we ongewenste gezinsuitbreiding, maar ook probleemgedrag en gezondheidsproblemen. Omdat we deze operaties onder gecontroleerde omstandigheden kunnen uitvoeren kan hiervoor een afspraak gemaakt worden.

VacciCheck

De VacciCheck is een test bij de hond en kat waarmee we in het bloed kunnen bepalen of er nog voldoende afweerstoffen aanwezig zijn tegen bepaalde ziekten, dit noemen we ook wel een titerbepaling. Om de veiligheid van ons personeel te waarborgen hebben we tot nader order besloten om de titer bepaling op dit moment niet aan te bieden.

Hopelijk hebben we met deze nieuwsbrief duidelijkheid met betrekking tot de preventieve zorg voor uw huisdier kunnen geven. Heeft u nog vragen bel of mail ons!