GESCHEURDE KRUISBAND: TPLO-METHODE

Kruisbandletsel is een van de meest voorkomende orthopedische aandoeningen bij honden.

Kruisband ruptuur

De kruisbanden bevinden zich in het kniegewricht. Meestal gaat het om de voorste kruisband die gedeeltelijk of geheel gescheurd is. Als deze band kapot is, is de knie niet meer stabiel. De meest voorkomende oorzaak van kruisbandletsel is trauma door een onverwachte beweging. De hond is hierbij acuut kreupel aan een van de achterpoten. De poot wordt meestal opgetild in rust en slechts matig of niet belast tijdens het lopen.
Ras gevoeligheid, de stand van de achterpoten, zwaarlijvigheid of hormonale aandoeningen kunnen mede verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van kruisbandletsel.

Diagnose

Vaak is met klinisch onderzoek al te constateren dat de kruisband gescheurd is. Een röntgenfoto is noodzakelijk om andere oorzaken uit te sluiten en de opgetreden schade aan het kniegewricht te beoordelen. Tevens is een overzicht nodig van de gewrichten (heupen)  van de achterhand om een goede prognose voor herstel te kunnen geven. Om een goed herstel te krijgen is een operatie vrijwel altijd noodzakelijk.

Behandeling

Er zijn een aantal mogelijkheden om dit probleem aan te pakken. In grote lijnen is er keuze uit 3 methoden:

1.Operatief ingrijpen middels moderne technieken, waarbij de krachten in het gewricht veranderd worden, zodanig dat de kruisband niet meer gemist wordt. Lees hier onder meer over de TPLO methode, klik HIER om meer te lezen over de TTA Rapid methode.
2. Operatief ingrijpen met een kunstband of middels imbrecerend hechten. Dit gaat nog steeds vaak goed, maar vereist meestal een lange revalidatie.
3. Afwachten. Dit gaat slechts zelden goed, en dan alleen nog bij lichte honden. Meestal ontstaat er op termijn een artrose die veel moeilijker of niet te behandelen is.

TPLO

Naast de TTA rapid, die we sinds 10 jaar met succes toepassen, kunnen we ook de TPLO uitvoeren.

Hierbij wordt de stand van de gewrichtsvlakte van het onderbeen horizontaal gezet, middels een ronde botsnede. (Tibial Plateau Levelling Osteotomy ). De krachten worden zo verlegd naar de achterste kruisband. Samen met het aanpakken van de problemen in het kniegewricht geeft dat een zeer goed resultaat. De keuze tussen TTA of TPLO hangt van meerdere factoren af en wordt in samenspraak met de eigenaar bepaald.

De kosten van deze operatie bedragen €1890 inclusief nazorg en controles. Als de keuze goed gemaakt is dan zijn de resultaten tussen de TPLO en TTA Rapid bijna gelijk. In de literatuur wordt aangegeven dat de lange termijn resultaten iets beter zijn na een TPLO.

Hieronder zie je een afbeelding van een TPLO.

tplo