Echografie

In de moderne praktijk is het niet meer mogelijk om het onderzoek van het zieke dier volledig uit te voeren zonder het gebruik van echografie. Wij doen dit inmiddels meer dan 10 jaar en hebben aardig wat ervaring opgebouwd. Bijna alle organen en weefsels laten zich goed bestuderen zonder pijnlijke en moeilijke ingrepen. Er zijn geen nadelige effecten op het lichaam ten gevolge van de geluidsgolven waar de echotechniek op gebaseerd is.

Hoe werkt het?

Een echografisch onderzoek maakt het mogelijk om organen in de buik- en borstholte in beeld te brengen, met behulp van onschadelijke geluidsgolven. De geluidsgolven worden uitgezonden door de echokop en het lichaam in gestuurd. De reflectie van deze golven genereert een zwart/wit beeld op het scherm. Uit deze beelden halen we de informatie die we nodig hebben. 

Wat kunnen we zien?

Er zijn verschillende scenario’s waarbij een echografisch onderzoek van toegevoegde waarde kan zijn; denk hierbij aan het beoordelen van een dracht van uw huisdier, het bekijken van de blaas bij mogelijke blaasstenen, wanneer er mogelijks een obstructie in de darm aanwezig is, of wanneer er twijfel bestaat over een baarmoederontsteking. Naast het bekijken van verschillende organen, stelt ons echotoestel de dierenarts ook in staat om nauwkeurig puncties te nemen; bijvoorbeeld van de blaas of bepaalde lymfeknopen.

Hartecho

Naast het in beeld brengen van buikorganen, is ons echotoestel ook uitgerust met kleurendoppler en spectraaldoppler. Hierdoor zijn wij ook in de gelegenheid het hart nauwkeurig te bestuderen, wanneer er mogelijks sprake is van functieverlies, een lekkage, of een vernauwing. 

Lees meer over de hartecho

Voorbereiding voor de echo

In de meeste gevallen vragen wij u om uw dier nuchter aan te bieden voor een echografisch onderzoek, aangezien gas of voedsel in de maag het zicht op de organen kan belemmeren. Daarna wordt uw dier plaatselijk geschoren en wordt echogel aangebracht op de te onderzoeken locatie. In verreweg de meeste gevallen wordt dit door onze patiënten zeer goed getolereerd en kan het onderzoek zonder sedatie of narcose plaatsvinden.

De kosten voor een echografisch onderzoek zijn erg afhankelijk van de vraagstelling en eventuele verdere vervolgonderzoeken, waardoor een op maat gemaakte prijsopgave voor uw specifieke situatie het beste beeld schetst. Hiervoor kunt u contact opnemen uw locatie naar keuze.