Het gebit van de hond

Het gebit bij huisdieren is zeer belangrijk. Vaak krijgt het toch onvoldoende aandacht. Niet alleen zijn er bij honden regelmatig problemen met het wisselen van het melkgebit naar het permanente gebit, maar ook op latere leeftijd kunnen de honden problemen met het gebit krijgen. Dit kan zich uiten in de volgende klachten:

  • Aanwezigheid van een slechte adem.
  • Aanwezigheid van tandplak en/of tandsteen, herkenbaar als een donkere aanslag.
  • Pijn bij het kauwen of bij het spelen met bal/stok.
  • Zwellingen of pijnlijkheid rond de kop, onder het oog of ter hoogte van de kauwspieren.

Soms zie je aan de hond weinig klachten, maar de bacteriën die aanwezig zijn in de bek kunnen het lichaam binnen dringen. Hierbij kunnen zij ernstige schade aanrichten aan organen zoals hart, nieren en lever.

De professionele gebitsreiniging

Wanneer er tandsteen gevormd is of er sprake is van een ernstige tandvleesontsteking en/of ontsteking van de steunweefsels rond de gebitselementen is het meestal noodzakelijk om een professionele gebitsreiniging uit te voeren.
Het schoonmaken van het gebit zal moeten plaatsvinden onder algehele narcose. Wanneer de hond slaapt wordt er een tube (buisje) in de luchtpijp gebracht. Deze tube zorgt ervoor dat tijdens het reinigen van het gebit een goede passage van lucht is en dat er geen geïnfecteerd spoelwater (bacteriën uit de tandplak, speeksel en tandsteen) in de longen terecht komt.

Allereerst wordt de bek gespoeld met een speciale desinfecterende vloeistof, waarna de grove stukken tandsteen met speciale tangetjes en krabbertjes (scalers) wordt verwijderd. Na het schoonmaken wordt het gebit gepolijst om de tanden en kiezen weer glad te maken hierdoor kan tandplak niet direct weer aanhechten. Echter komt tandplak altijd weer terug.

Tanden trekken bij de hond

Het kan gebeuren dat een of meerdere tanden van uw hond getrokken moeten worden. De meest voorkomende reden om tanden te trekken bij de hond, is parodontitis ofwel tandvleesontsteking. Wanneer er te lang wordt gewacht met het behandelen van de tandvleesontsteking, kan het zijn dat de tand of kies dusdanig aangetast is dat hij getrokken moet worden.

Ook wanneer een hond zijn tand of kies afbreekt, moet deze behandeld worden. Belangrijke tanden, zoals de hoektanden en kiezen, willen we natuurlijk graag behouden. Echter, ook hoektanden en kiezen kunnen afbreken en meer gevaar opleveren dan het trekken er van.

Het trekken van de tanden moet zorgvuldig gebeuren, zodat er geen wortelresten achterblijven die later voor problemen zouden kunnen zorgen. Soms zijn dentale röntgenfoto’s nodig om een goed beeld te krijgen van het probleem.

De tanden worden al dan niet chirurgisch verwijderd. Soms is het nodig om de wond te hechten. Het trekken van een kies kan snel gaan, maar bij grote kiezen kan het ook een langdurige operatie zijn. Doordat uw hond narcose en pijnstilling krijgt, voelt hij niets van de behandeling.

De verzorging van het gebit

Belangrijk is dat u het gebit van uw hond blijft onderhouden. Ook na een uitgebreide gebitsreiniging komt tandsteen weer terug.

De juiste manier om het gebit te verzorgen is (dagelijks) poetsen. Hiervoor zijn speciale tandenborstels en tandpasta verkrijgbaar. Zowel bij jonge als oude honden kunt u dit aanleren. Het beste kunt u hier ongeveer een week na de gebitssanering mee te beginnen.

Naast het poetsen zijn er nog een aantal gebitsverzorgende producten te verkrijgen. De Dental brokken van Royal Canin hebben door de speciale structuur en aanwezige enzymen een reinigend effect op het gebit. De brokken kunnen als aanvulling of compleet onderhoudsvoer gegeven worden. Tevens zijn er speciaal tegen tandplak en tandsteen ontwikkelde enzymatische poeders en mondwaters. Dit zijn dus ideale aanvullingen op het poetsen en eventueel een alternatief voor dieren die het poetsen absoluut niet toestaan