Binnen de cardiologie is een echografisch onderzoek van het hart bijna niet meer weg te denken. Ons echotoestel is uitgerust met kleurendoppler, spectraaldoppler en een speciaal meetpakket, wat ons in staat stelt het hart nauwkeurig te bestuderen.

Hoe werkt het?

Met behulp van de geluidsgolven die door de echokop het hart ingestuurd worden, genereert het toestel beelden van het kloppende hart op het scherm, waardoor de vorm en functie van de hartspier en hartkleppen “live” kunnen worden bekeken. Ook de verhoudingen tussen de verschillende onderdelen van het hart kunnen in beeld worden gebracht. Met de dopplertechniek is het mogelijk de stroomrichting en snelheid van bloedstromen in het hart en de grote bloedvaten te visualiseren en direct te meten.

Waarom een hartecho?

De meest voor de hand liggende reden voor het uitvoeren van een hartecho is het opsporen van de oorzaak van een hartruis, welke bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse vaccinatie is gehoord. Echter, ook wanneer uw dier last heeft van klachten als hoesten, benauwdheid of een verminderd uithoudingsvermogen, of wanneer op een röntgenfoto een vergroot hart is vastgesteld, kan een hartecho meer duidelijkheid geven. Uiteraard kunt u ook bij ons terecht wanneer controle van een eerder vastgesteld hartprobleem noodzakelijk is.

Hoe gaat de echo in zijn werk?

Bij het uitvoeren van de hartecho wordt uw dier neergelegd op een speciaal daarvoor bestemde tafel. Daarna wordt aan beide zijden van het lichaam een stukje vacht geschoren, waar de echogel zal worden aangebracht. In principe wordt het onderzoek zonder sedatie of narcose uitgevoerd, aangezien deze middelen invloed hebben op de hartfunctie. Het onderzoek zal ongeveer 30 minuten tijd in beslag nemen. De uitslag, inclusief relevante metingen en foto’s, kan op verzoek naar u worden verstuurd.