Sterilisatie via een kijkoperatie:

Sinds 2006 wordt in Dierenartsencombinatie ZuidOost de mogelijkheid geboden om de teef laparoscopisch te steriliseren. Met andere woorden, de teef wordt gesteriliseerd door het inbrengen van een optiek met daarop een camera en twee werkkanalen voor instrumenten. Deze techniek heeft vele voordelen en wordt al langere tijd gebruikt bij mensen. Er zijn nog maar enkele plaatsen in Nederland waar men deze techniek beheerst. Al meer dan 10 jaar wordt in onze kliniek ruim 95% van de aangeboden teven op deze manier gesteriliseerd.

Laparoscopische sterilisatie

Bij deze techniek is het herstel het snelst, ook het is de veiligste manier van steriliseren. Het herstel is sneller dan bij de techniek waarbij de buik via een snede geopend moet worden, omdat de wondjes vele malen kleiner zijn, maar ook omdat er geen trekkracht op de eierstokken nodig is om deze te verwijderen. Het is een veiligere manier van werken omdat we met de camera uitstekend zicht hebben op wat er in de buik gebeurd dus met name nabloedingen worden makkelijk gevonden en verholpen.Het risico op infectie of wondbreuk is door de kleine wondjes minimaal. De laparoscopische sterilisatie vindt plaats onder algehele narcose en met multimodale pijnstilling. In de buikwand worden slechts drie kleine gaatjes gemaakt van ongeveer 5 mm groot. Door een opening wordt een camera ingebracht waardoor in de buik gekeken kan worden. Door de andere openingen worden de instrumenten naar binnen gebracht om de eierstokken te verwijderen.

Dit alles bevordert de genezing van uw dier, wat ook meteen de voornaamste reden is waarom 95% van onze klanten kiest voor deze methode.

De belangrijkste voordelen om de teef te laten steriliseren, zijn de volgende:

  • Geen loopsheid meer
  • Geen baarmoederonsteking meer
  • Geen schijndracht meer
  • Geen ongewenste dekking meer
  • Verminderde kans op melkkliertumoren, mits voor de 2e-3e loopsheid gesteriliseerd.

Sterilisatie via een buikoperatie (laparotomie):

In uitzonderlijke gevallen wordt er gekozen voor de buikoperatie. Bijvoorbeeld wanneer er een afwijkende, vaak vergrootte baarmoeder aanwezig is. Hierbij wordt er een snede van 10-20 cm in de buik gemaakt. Door deze opening worden de eierstokken opgezocht en omhoog gehaald. Buiten de hond worden de eierstokken afgebonden. In de meeste gevallen wordt dan ook de baarmoeder verwijderd. Vervolgens wordt de buik in meerdere hechtlagen gesloten.

Ook deze vorm van steriliseren gebeurd uiteraard onder algehele narcose. De wondgenezing neemt meestal ongeveer 10 dagen in beslag.

 

Nadelen:

  • Chirurgie aan een gezonde hond
  • Kans op urine-incontinentie ( 3-5 % of minder )
  • Kans op gedragsverandering, vachtverandering en gewichtstoename.

Wij zijn van mening dat deze voordelen absoluut opwegen tegen de nadelen.

De operatierisico’s die optreden bij oudere honden die baarmoederontsteking of melkkliertumoren hebben zijn vele malen groter.
Urine-incontinentie treedt niet vaak op (3-5 %) en is een vervelend, maar geen levensbedreigend probleem. In tegenstelling tot een baarmoederontsteking of melkkliertumoren (kans tot 75%) is deze incontinentie meestal met medicijnen goed te behandelen.
Gedragsveranderingen en vachtveranderingen treden slechts zeer zelden op ( < 1% ). Gewichtstoename door de veranderde hormonenbalans wordt vaker gezien. Door de voeding aan te passen en deel te nemen aan ons gratis weegprogramma kan dit probleem voor gebleven worden.

Wanneer steriliseren

We raden aan om de teef 2-3 maanden na de eerste loopsheid te laten steriliseren.  Op dat moment zijn de geslachtshormonen op de laagste concentratie en is de doorbloeding van de baarmoeder en eierstokken minimaal. Is uw teef ouder? We houden alsnog aan dat het beste operatiemoment 2-3 maanden na de loopsheid is.

Aangezien speciale apparatuur nodig is voor het uitvoeren van de laparoscopische sterilisatie, kan deze uitsluitend op onze praktijklocaties in Gemert,Stiphout en Brouwhuis worden uitgevoerd.

Neem contact op