Honden worden als zeer gewaardeerde huisgenoten gezien. Geen wonder dus dat aan voeding en verzorging veel tijd, aandacht en energie wordt besteed. De aanschaf van een nieuwe hond begint bij het kiezen van het juiste ras, de beste fokker en de juiste hond.

Maak een afspraak!

Kiest u voor een volwassen hond of een pup?

Er zijn veel honden in de dierenasiels die wachten op een goed tehuis. Alhoewel wij het absoluut een warm hart toedragen om zoveel mogelijk dieren uit het asiel een kans te geven is het erg belangrijk om navraag te doen naar de achtergrond van de honden. Dieren zijn vaak door speciale omstandigheden in het asiel geplaatst, omstandigheden die voor u misschien geen enkel probleem opleveren, maar wel goed zijn om te weten.

Past een hond bij u en uw gezin?

Denk aan allergieën, werktijden, vakanties etc. Een hond vergt veel tijd en verantwoordelijkheid voor het hele gezin.

Bent u goed voorbereid op de kosten van de verzorging van een hond?

Naast de kosten voor voeding, huisvesting, opvang en preventieve zorg bij de dierenarts, kunt u te maken krijgen met onverwachte kosten door bijvoorbeeld ziekte of een ongeval. Denk erover na hoe u deze op kunt vangen.

Kunt u over een tijdje nog steeds voor de hond zorgen?

Honden worden gemiddeld 10 jaar, besef dat u een hondenleven lang verantwoordelijk bent.

hond uitlaten

Hoe kiest u de juiste fokker?

Nederland telt tal van echte hondenliefhebbers. Zij fokken (ras)honden met veel liefde en plezier en hebben bovendien goede kennis van het dierenwelzijn. Het spreekt voor zich dat een pup van zo’n fokker een betere start heeft dan een pup van een “broodfokker”.
Voor u als consument is het niet gemakkelijk om onderscheid te maken tussen een betrouwbare fokker of organisatie en een onbetrouwbare handelaar. Om die reden hebben we voor u een aantal punten op een rijtje gezet, om op te letten bij de aanschaf van een nieuwe pup.

Honden - aanschaf

De aanwezigheid van de moederhond is belangrijk, omdat zij voor een groot gedeelte van de opvoeding van de pup zorgt. Daarnaast is de aanwezigheid van de moeder een teken dat u waarschijnlijk niet met een tussenhandelaar te maken heeft. Het gedrag van de moederhond kan ook een indicatie zijn voor het gedrag van de pup.

Wanneer een pup opgroeit in een huiselijke omgeving is  de pup in het algemeen beter voorbereid op zijn latere leven als huishond.

Dat is niet alleen nodig vanuit hygiënisch oogpunt, maar ook omdat honden die in hun eigen vuil opgroeien minder snel zindelijk worden.

Een goed gesocialiseerde pup hoort niet angstig te reageren op bezoek of vreemde geluiden.

Pups horen voor ze naar de nieuwe eigenaar gaan minstens één keer gevaccineerd te zijn tegen hondenziekte en parvo. Ook moeten ze ontwormd zijn. Daarnaast zijn een EU paspoort en een chip verplicht, dit geld ook voor niet rashonden. Om aan te tonen dat een hond van u is, heeft u een koopcontract nodig. Lees dit contract altijd goed door.
Pups uit het buitenland moeten voldoen de Nederlandse invoereisen. Zij moeten in het bezit zijn van een geldige rabiësvaccinatie. De rabiësvaccinatie mag gegeven worden op 12 weken leeftijd en is na 3 weken geldig. Pups onder 15 weken leeftijd mogen dus niet geïmporteerd worden!

Rasverenigingen verplichten hun fokkers om beide ouderdieren te laten testen op erfelijke aandoeningen zoals gewrichtsaandoeningen of oogafwijkingen. Koopt u een rashond die gefokt is volgens de regels van de rasvereniging, dan moet de fokker de papieren van de officiële uitslagen kunnen tonen.

Een goede fokker wil dat zijn pups bij een geschikte eigenaar terecht komen en is niet alleen maar geïnteresseerd in het sluiten van een goede deal. U mag van een fokker verwachten dat hij u rustig te woord staat tijdens het bezoek, u de gelegenheid geeft om vragen te stellen en over iedere pup afzonderlijk wat te vertellen heeft.

De aanschaf van een pup is in principe voor een hondenleven lang. Denk er daarom goed over na en laat u niet opjagen om direct te beslissen.

Bij twijfel; niet doen!

Al is de pup nog zo schattig en voldoet de fokker aan de hele checklist… Als u er geen goed gevoel over heeft, dan kunt u beter niet kopen.

 

Heeft u nog vragen over de aanschaf van een pup, neem dan gerust contact met ons op.