
Sterilisatie van de teef
Sterilisatie van de teef is een van de meest uitgevoerde operaties.
Sterilisatie of castratie?
Het doel van de sterilisatie is het weghalen van de hormoonproductie. Deze vindt plaats in de eierstokken. Bij de standaard ingreep worden dan ook de eierstokken volledig verwijderd. De term sterilisatie is daarom niet juist. Eigenlijk zou men de term castratie moeten gebruiken. In de volksmond wordt de term castratie echter voornamelijk gebruikt voor de ingreep bij de reu. Om verwarring te voorkomen, spreken wij in dit geval dan ook over sterilisatie.
De voordelen
Gesteriliseerde teven worden niet meer loops, kunnen niet langer meer drachtig worden, én schijndracht en baarmoederontstekingen komen niet meer voor bij gesteriliseerde teven. Daarnaast zijn er andere belangrijke medische redenen om bij een teef voor sterilisatie te kiezen. De kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren neemt door sterilisatie sterk af, dit effect is het grootst als teven op jonge leeftijd gesteriliseerd worden. De kans op suikerziekte neemt bij gesteriliseerde teven ook af. De leeftijd waarop u teef het best gecastreerd kan worden bespreekt u in overleg met uw dierenarts en hangt o.a. af van het ras en lichaamsgrootte van de hond.
Laparoscopische sterilisatie
De sterilisatie bij Dierenartsencombinatie ZuidOost wordt al tientallen jaren via laparoscopie, een kijkoperatie uitgevoerd.
Bij deze techniek is het herstel het snelst, ook het is de veiligste manier van steriliseren. Het herstel is sneller dan bij de techniek waarbij de buik via een snede geopend moet worden, omdat de wondjes vele malen kleiner zijn, maar ook omdat er geen trekkracht op de eierstokken nodig is om deze te verwijderen. Het is een veiligere manier van werken omdat we met de camera uitstekend zicht hebben op wat er in de buik gebeurd dus met name nabloedingen worden makkelijk gevonden en verholpen.Het risico op infectie of wondbreuk is door de kleine wondjes minimaal.
De laparoscopische sterilisatie vindt plaats onder algehele narcose en met multimodale pijnstilling. In de buikwand worden slechts drie kleine gaatjes gemaakt van ongeveer 5 mm groot. Door een opening wordt een camera ingebracht waardoor in de buik gekeken kan worden. Door de andere openingen worden de instrumenten naar binnen gebracht om de eierstokken te verwijderen.
Dit alles bevordert de genezing van uw dier, wat ook meteen de voornaamste reden is waarom 95% van onze klanten kiest voor deze methode.
Sterilisatie via laparotomie, de buikoperatie
In uitzonderlijke gevallen wordt er gekozen voor de buikoperatie. Bijvoorbeeld wanneer er een afwijkende, vaak vergrootte baarmoeder aanwezig is. Hierbij wordt er een snede van 10-20 cm in de buik gemaakt. Door deze opening worden de eierstokken opgezocht en omhoog gehaald. Buiten de hond worden de eierstokken afgebonden. In de meeste gevallen wordt dan ook de baarmoeder verwijderd. Vervolgens wordt de buik in meerdere hechtlagen gesloten.
Ook deze vorm van steriliseren gebeurd uiteraard onder algehele narcose. De wondgenezing neemt meestal ongeveer 10 dagen in beslag.
Wanneer sterilisatie?
De ideale leeftijd om de teef te steriliseren is per ras verschillend. De beste leeftijd voor de sterilisatie van uw hond zal onze dierenarts met u bespreken. In het algemeen geld dat de beste leeftijd voor sterilisatie 2-3 maanden na de 1e loopsheid is. Sterilisatie vóór de eerste loopsheid heeft als voordeel, dat de kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren op latere leeftijd erg klein blijft. Sterilisatie na de eerste loopsheid heeft als voordeel dat de kans op urine-incontinentie minder wordt. Per ras bekijken wij wat voor uw dier het beste advies is.
Nadelen van sterilisatie
Een bekend nadeel is dat de hond na sterilisatie makkelijker dikker wordt. Hier heeft u zelf veel invloed op! Na sterilisatie verandert de hormoonhuishouding. Het lichaam heeft daarom minder energie nodig dan voor de ingreep. Wanneer u hier rekening mee houdt, zal dit geen probleem zijn.
Een ander nadeel is dat bij sommige rassen de gesteriliseerde teef een verhoogde kans heeft op het ontstaan van incontinentie. In het algemeen kun je zeggen dat hele grote honden hier meer kans op hebben dan kleinere honden. Hoe klein dit risico bij u hond is kunt u met de dierenarts bespreken. In een aantal gevallen treden er gedrags- of vachtveranderingen op na sterilisatie (kans <1 %).

Voor overleg, vragen of wanneer u een afspraak wil maken: