Waarvoor vaccineren?

Een vaccinatie is bedoeld om weerstand op te bouwen zonder echt ziek te worden. Om deze weerstand te behouden moeten inenting worden herhaald: sommige injecties jaarlijks. Anderen eens per 3 jaar. Met een vaccinatie zorgt u er dus voor dat het dier al antistoffen gemaakt heeft tegen de ziekte waardoor de kans aanzienlijk kleiner is dat het dier hiervan ziek gaat worden.

Vaccinatieschema

Een hond wordt jaarlijks gevaccineerd tegen de ziekte van Weil en elke drie jaar krijgen ze de ''Grote cocktail''. De dierenarts houd aan de hand van het vaccinatieboekje/paspoort bij welke enting uw hond nodig heeft. Ook zijn er aanvullende vaccinaties die niet bij elke hond nodig zijn, bijvoorbeeld de Rabies vaccinatie. Deze enting is in Nederland niet nodig, maar zo gauw als het dier over de grens gaat is deze zelfs verplicht. De kennelhoest enting is verplicht wanneer uw hond naar het pension gaat, maar bijvoorbeeld ook puppycursussen kunnen u vragen te zorgen dat uw hond hiervoor is ingeent. 

Leeftijd:       Basis vaccinatie:                           Aanvullende vaccinaties (optioneel):

6 weken

Puppy enting

(Hondenziekte/Parvo)

 
9 weken Parvo/Weil Kennelhoest neusdruppel
12 weken

Grote cocktail(hondenziekte, leverziekte,

Parvo en ziekte van Weil)

Rabiës (Hondsdolheid)
1 jaar Grote cocktail Kennelhoest en/of Rabiës
(Rabiës is 3 jaar werkzaam)
2 jaar Kleine cocktail
(ziekte van Weil)
3 jaar Kleine cocktail
(ziekte van Weil)
4 jaar Grote cocktail

Titerbepaling - Vaccicheck

De Vaccicheck is een test bij de hond en kat waarmee we in het bloed kunnen bepalen of er nog voldoende afweerstoffen aanwezig zijn tegen bepaalde ziekten, dit noemen we ook wel een titerbepaling.
Bij de hond kan getest worden voor Hondenziekte, Hepatitis en Parvo.
Helaas kunnen we niet op alle ziektes testen. Het blijft noodzakelijk om uw hond elk jaar tegen de ziekte van Weil te laten vaccineren en indien nodig tegen Kennelhoest. Deze entingen geven namelijk 1 jaar bescherming en er bestaat géén titertest.

Waarom de titerbepaling laten doen?

  • Voorkomen van een vroegtijdige vaccinatie
  • Vaccineren op maat
  • Controleren of een vaccinatie inderdaad de juiste bescherming biedt
  • Bij dieren met een onbekende vaccinatiestatus deze status achterhalen
  • Controle vaccinatiestatus van een moederdier voordat deze een nestje krijgt

Hoe werkt het?

U kunt bij een van onze klinieken een afspraak maken voor een titerbepaling (VacciCheck). Net als bij een vaccinatie consult zullen wij uw dier lichamelijk onderzoeken. Voor de titerbepaling zullen wij bloed afnemen. Dit bloed wordt in ons eigen laboratorium onderzocht. De uitslag van de VacciCheck zal telefonisch met u worden besproken, waarna u het vaccinatieboekje weer ingevuld op mag komen halen. Is de bescherming nog voldoende dan kan afhankelijk van de hoogte van de uitslag de vaccinatie voor een aantal jaar worden afgetekend in het paspoort. Blijkt de bescherming onvoldoende, dan kunt u een afspraak maken voor de benodigde vaccinatie.