Wanneer kan ik mijn kater laten castreren?

Katers kunnen vanaf de leeftijd van 5 maanden vruchtbaar zijn. Vanaf deze leeftijd kan een kater worden gecastreerd, maar het advies is om dit op de leeftijd van 6 maanden te laten doen. Soms gaan katers markeergedrag vertonen in de vorm van sproeien of zit hij samen met een niet gesteriliseerde poes. Dan kan een kater eventueel na overleg al op jongere leeftijd worden gecastreerd.

Wanneer kan ik mijn poes laten steriliseren?

Poezen worden krols in het voorjaar. De krolsheid kan vanaf de leeftijd van ongeveer 6 maanden optreden, maar begint meestal pas na 7 à 8 maanden. Om een ongewenst nestje te voorkomen, is het verstandig uw poes voor de eerste krolsheid, ongeveer op een leeftijd van 6 à 7 maanden, te laten steriliseren. Als uw poes niet buiten komt en geen ongecastreerde kater als maatje heeft, dan kunt u ook de eerste krolsheid afwachten.

Sterilisatie of castratie?

Het doel van de sterilisatie is het weghalen van de hormoonproductie. Deze vindt plaats in de eierstokken. Bij de standaard ingreep worden dan ook de eierstokken volledig verwijderd. De term sterilisatie is daarom onjuist. Eigenlijk zou men de term castratie moeten gebruiken. In de volksmond wordt de term castratie echter voornamelijk gebruikt voor de ingreep bij de kater.