Vaccinatieschema

Kittens kunnen vanaf de leeftijd van 9 weken gevaccineerd worden. De herhalingsenting vindt 3 weken later plaats, op 12 weken leeftijd. Uw kat wordt hiermee beschermd tegen niesziekte en kattenziekte. Volwassen katten moeten jaarlijks gevaccineerd worden.

Omdat de antistoffen tegen kattenziekte langer in het bloed aanwezig blijven, is het niet noodzakelijk elk jaar tegen kattenziekte te vaccineren. Eens in de drie jaar krijgt uw kat de katte-niesziekte enting en de twee tussengelegen jaren alleen de niesziekte enting.

Als u met uw kat naar het buitenland gaat, is het volgens de wet verplicht dat uw kat gevaccineerd moet zijn tegen hondsdolheid (rabiës). Uw kat moet wel minimaal 3 maanden oud zijn om deze vaccinatie te mogen krijgen. Deze vaccinatie moet minstens 3 weken voor vertrek gegeven worden. Voor sommige landen gelden uitzonderlijke regels en wordt er bijvoorbeeld bloedonderzoek geëist. Meer informatie over de invoereisen per land vindt u hier.

Indien uw kat een sterk verhoogd risico heeft om leukemie te krijgen, dan kunt u samen met de dierenarts besluiten om te vaccineren tegen FeLV. Dit zijn echter uitzonderingen.

Vaccicheck – titerbepaling

De Vaccicheck is een test bij de hond en kat waarmee we in het bloed kunnen bepalen of er nog voldoende afweerstoffen aanwezig zijn tegen bepaalde ziekten, dit noemen we ook wel een titerbepaling. Bij de kat kan getest worden op kattenziekte en niesziekte.

Waarom de titerbepaling laten doen?

  • Voorkomen van vroegtijdige vaccinatie
  • Vaccineren op maat
  • Controleren of een vaccinatie inderdaad de juiste bescherming biedt
  • Bij dieren met een onbekende vaccinatiestatus deze status achterhalen
  • Controle vaccinatiestatus van een moederdier voordat deze een nestje krijgt

 

Hoe werkt het?

U kunt bij een van onze klinieken een afspraak maken voor een titerbepaling (VacciCheck). Net als bij een vaccinatie consult zullen wij uw dier lichamelijk onderzoeken. Voor de titerbepaling zullen wij bloed afnemen. Dit bloed wordt in ons eigen laboratorium onderzocht. De uitslag van de VacciCheck zal telefonisch met u worden besproken, waarna u het vaccinatieboekje weer ingevuld op mag komen halen. Is de bescherming nog voldoende dan kan afhankelijk van de hoogte van de uitslag de vaccinatie voor een aantal jaar worden afgetekend in het paspoort. Blijkt de bescherming onvoldoende, dan kunt u een afspraak maken voor de benodigde vaccinatie.