Kruisbandletsel is een van de meest voorkomende orthopedische aandoeningen bij honden.

Kruisband ruptuur

De kruisbanden bevinden zich in het kniegewricht. Meestal gaat het om de voorste kruisband die gedeeltelijk of geheel gescheurd is. Als deze band kapot is, is de knie niet meer stabiel. De meest voorkomende oorzaak van kruisbandletsel is trauma door een onverwachte beweging. De hond is hierbij acuut kreupel aan een van de achterpoten. De poot wordt meestal opgetild in rust en slechts matig of niet belast tijdens het lopen.
Ras gevoeligheid, de stand van de achterpoten, zwaarlijvigheid of hormonale aandoeningen kunnen mede verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van kruisbandletsel.

Diagnose

Vaak is met klinisch onderzoek al te constateren dat de kruisband gescheurd is. Een röntgenfoto is noodzakelijk om andere oorzaken uit te sluiten en de opgetreden schade aan het kniegewricht te beoordelen. Tevens is een overzicht nodig van de gewrichten (heupen)  van de achterhand om een goede prognose voor herstel te kunnen geven. Om een goed herstel te krijgen is een operatie vrijwel altijd noodzakelijk.

Behandeling

Er zijn een aantal mogelijkheden om dit probleem aan te pakken. In grote lijnen is er keuze uit 3 methoden:

1.Operatief ingrijpen middels moderne technieken, waarbij de krachten in het gewricht veranderd worden, zodanig dat de kruisband niet meer gemist wordt. Lees hieronder meer over de TPLO methode, klik HIER om meer te lezen over de TTA Rapid methode.
2. Operatief ingrijpen met een kunstband of middels imbrecerend hechten. Het resultaat hiervan is minder dan bij moderenere technieken. Het slagingspercentage hiervan is lager. Vereist meestal een lange revalidatie.
3. Afwachten. Dit gaat slechts zelden goed, en dan alleen nog bij lichte honden. Meestal ontstaat er op termijn een artrose die veel moeilijker of niet te behandelen is.

TPLO:

Naast de TTA rapid, die we al vele jaren met succes toepassen, kunnen we ook de TPLO uitvoeren. De TPLO heeft (vaak) de voorkeur bij grotere/zwaardere honden.

Hierbij wordt de stand van de gewrichtsvlakte van het onderbeen horizontaal gezet, middels een ronde botsnede. (Tibial Plateau Levelling Osteotomy ). De krachten worden zo verlegd richting de achterste kruisband. Samen met het aanpakken van de problemen in het kniegewricht geeft dat een zeer goed resultaat. De voorkeur voor TTA of TPLO hangt af van de hoek die de gewrichtsvlakte maakt t.o.v. de lengteas van de poot, in samenspraak met de eigenaar wordt hier een keuze in gemaakt.

De kosten van deze operatie bedragen €2234,61 inclusief nazorg en controles. Als de keuze goed gemaakt is dan zijn de resultaten tussen de TPLO en TTA Rapid bijna gelijk. In de literatuur wordt aangegeven dat de lange termijn resultaten iets beter zijn na een TPLO.

Hiernaast zie je een afbeeldingen van een TPLO.