Kruisbandletsel is een van de meest voorkomende orthopedische aandoeningen bij honden.

Kruisband ruptuur

De kruisbanden bevinden zich in het kniegewricht. Meestal gaat het om de voorste kruisband die gedeeltelijk of geheel gescheurd is. Als deze band kapot is, is de knie niet meer stabiel. De meest voorkomende oorzaak van kruisbandletsel is trauma door een onverwachte beweging. De hond is hierbij acuut kreupel aan een van de achterpoten. De poot wordt meestal opgetild in rust en slechts matig of niet belast tijdens het lopen.
Ras gevoeligheid, de stand van de achterpoten, zwaarlijvigheid of hormonale aandoeningen kunnen mede verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van kruisbandletsel.

Diagnose

Vaak is met klinisch onderzoek al te constateren dat de kruisband gescheurd is. Een röntgenfoto is noodzakelijk om andere oorzaken uit te sluiten en de opgetreden schade aan het kniegewricht te beoordelen. Tevens is een overzicht nodig van de gewrichten (heupen)  van de achterhand om een goede prognose voor herstel te kunnen geven. Om een goed herstel te krijgen is een operatie vrijwel altijd noodzakelijk.

Behandeling

Er zijn een aantal mogelijkheden om dit probleem aan te pakken. In grote lijnen is er keuze uit 3 methoden:

1.Operatief ingrijpen middels moderne technieken, waarbij de krachten in het gewricht veranderd worden, zodanig dat de kruisband niet meer gemist wordt. Lees hier onder meer over de TTA Rapid methode, klik HIER om meer te lezen over de TPLO methode.
2. Operatief ingrijpen met een kunstband of middels imbrecerend hechten. Het resultaat hiervan is minder dan bij moderenere technieken. Het slagingspercentage hiervan is lager. Vereist meestal een lange revalidatie.
3. Afwachten. Dit gaat slechts zelden goed, en dan alleen nog bij lichte honden. Meestal ontstaat er op termijn een artrose die veel moeilijker of niet te behandelen is.

TTA Rapid methode

Een van de laatste ontwikkelingen is de TTA Rapid methode, waarbij de aanhechting van de knieband naar voren word gezet en daardoor de krachten van de kruisband geheel opvangt. De resultaten van de TTA Rapid zijn zeer bemoedigend, de methode is overzichtelijk en de patiënten hebben een veel kortere revalidatie tijd.

De kosten van deze operatie bedragen €1662,31 inclusief nazorg en controles.

Bekijk hier een filmpje over de resultaten van de operatie van Dino, 3 dagen na de operatie.