
Gewrichten: Arthrose
Artrose is een voorbeeld van een chronische gewrichtsaandoening. De oorzaak voor artrose is heel gevarieerd. Artrose kan ontstaan door o.a. aangeboren groeiproblemen, standsveranderingen, trauma na bijvoorbeeld aanrijding, veelvuldige normale of abnormale belasting van een gewricht en nog door vele andere oorzaken. Bekende oorzaken van artrose zijn heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED). Over ED en HD is ontzettend veel informatie te vinden. We beperken ons hier tot enkele behandelingen die wij kunnen uitvoeren.
In grote lijnen onderscheiden we de behandeling van acute gewrichtsaandoeningen en chronische gewrichtsaandoeningen.
Acuut:
Bij acute gewrichtsaandoeningen zullen we voornamelijk de reactie (=ontsteking) willen afremmen, de pijn bestrijden en op zoek gaan naar de mogelijke oorzaak. Ontsteking remmen en pijnstilling gaat gelukkig goed met medicijnen. Deze medicatie, die of oraal of per injectie word toegediend, hebben vaak een gecombineerde werking namelijk afremmen van de ontstekingsreactie als ook pijnbestrijding. Welk middel het meest geschikt is voor u hond kunt u met onze dierenarts bespreken.
Medicamenten met of zonder voedingssupplementen:
Medicijnen met een gecombineerde werking, pijnstilling en ontstekingsremming kunnen in deze gevallen uitkomst bieden. Uiteraard hebben wij die altijd op voorraad, welk middel het meest geschikt is voor u hond bespreken we samen. Daarnaast maken we gebruik van (voedings)supplementen. Een interessant product is Flexadin Advance. Dit product heeft een vrij unieke werking, waarbij de immunologische reactie in het gewricht als het ware uitgeput raakt door dagelijks het dagelijks toedienen van een soort smakelijk snoepje. De schadelijke reactie in het gewricht door artrose wordt hierdoor geremd.
Chirurgisch en/of arthroscopie:
Middels een kijkoperatie kunnen we in het gewricht kijken. Dit wordt een arthroscopie genoemd. Een arthroscopie kan om diverse redenen ingezet worden, bijvoorbeeld als hulpmiddel bij de diagnose, maar ook als therapie bij bijvoorbeeld ellboogdysplasie. Afwijkende of losse stukjes (LPC, LPA, osteoschondrose) kunnen verwijderd worden. Het gewricht wordt tijdens een arthroscopie ook uitgebreid gespoeld, waardoor ontstekingsstoffen verdwijnen. Bij de knie komt het regelmatig voor dat de kruisband gescheurd is, dit kan operatief verholpen worden middels meerdere technieken (TPLO, TTA Rapid). Over deze technieken vind u hier meer: TTA – TPLO. Binnen onze praktijk worden ook verschillende andere botoperaties uitgevoerd zoals bijvoorbeeld de patella luxatie operatie of de heupkopresectie.
Chronisch:
Als de oorzaak niet wordt weggenomen dan kan een gewrichtsaandoening chronisch worden en er artrose ontstaan. Het aantal behandelingen wat dan ingezet kan worden is groot. We zullen hier niet alles bespreken, maar wel wat wij aanbieden.
Intra-articulaire injecties (injecties in het gewricht):
Diverse medicijnen kunnen rechtstreeks in het gewricht worden geïnjecteerd. Afhankelijk van de aandoening kiezen we welke injectie het meest geschikt is. Behalve medicijnen is het ook mogelijk lichaamseigen stoffen (o.a. groeifactoren) in het gewricht te spuiten. Dit wordt ACP behandeling genoemd. Vaak moeten dit soort behandelingen herhaald worden.
Laser therapie:
Dit is een veel gebruikte methode om genezing van weefsel te stimuleren. Humaan en in de paardengeneeskunde wordt dit al veelvuldig ingezet. Dit kan ingezet worden bij peesproblemen maar wordt ook gebruikt bij de behandeling van artrose/ED/HD. Het is relatief goedkoop en makkelijk uit te voeren.
Chiropraxie:
We hebben een dierenarts die, volgens de methode Aharon, chronische rug patiënten kan behandelen middels manipulatie van de rugwervelkolom. Tenslotte zijn de verbindingen tussen de ruggenwervels ook een soort gewrichten. Het komt erg vaak voor dat de wervelkolom bij honden en katten artrose vertoont door overbelasting en dan vooral op meer gevorderde leeftijd.
Acupunctuur:
Middels deze techniek kunnen we ook zeer goede resultaten bereiken. Met name veel gebruikt bij rugklachten. (Lees HIER meer over acupunctuur)