Hitteplan voor huisdieren

 In Algemeen, Dierenkliniek Bijsterveld, Dierenkliniek Brouwhuis, Dierenkliniek Deurne, Dierenkliniek Gemert, Dierenkliniek Helmond, Dierenkliniek Laarbeek, Gezelschapsdieren

Hitteplan voor huisdieren

Deze week is de zomer officieel begonnen en bereiken de temperaturen in Nederland op sommige plaatsen tropische waarden. Veel van onze huisdieren kunnen niet goed tegen warmte. Oververhitting kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn voor uw huisdier. Houd er daarom rekening mee en neem maatregelen als het buiten warm is.

Zorg er voor dat uw dier bij warm weer een plek in de schaduw heeft. Bied voldoende drinkwater aan en ververs dit een paar keer per dag zodat het fris blijft.

Laat een dier nooit achter in een auto of in een warme tent of caravan. Wist u dat de temperatuur in een auto al binnen 10 minuten levensgevaarlijk hoog kan worden.

Bij een temperatuur van meer dan 20 graden raden wij aan om heftige inspanningen te vermijden met je hond. Denk hierbij aan fietsen, hard rennen, met ballen gooien, maar ook waterspelletjes kunnen voor oververhitting zorgen.  Maak geen lange wandelingen in de hitte maar plan deze aan het begin of eind van de dag. En bedenk dat het asfalt, maar ook zand heel heet kan zijn aan de pootjes!

Mocht u met dit mooie weer barbecue plannen hebben, hou dan goed in de gaten dat uw dier niets steelt. Helaas belanden er nog teveel dieren, vooral honden, bij de dierenarts omdat ze een satéprikker (spies) hebben ingeslikt!

Konijnen en knaagdieren kunnen niet goed tegen hitte. Zorg voor afkoeling, bijvoorbeeld door een tegel, een halfvolle plastic fles met water of speciale koel-‘pods’ in de vriezer te laten afkoelen en in het hok te leggen. Laat de dieren zelf kiezen of ze daar bij willen gaan liggen. Zorg dat het konijnenhok goed schoon is en controleer regelmatig of de dieren zelf geen plakpoep aan hun vacht hebben. Met dit weer zijn er veel vliegen die eitjes in de vacht kunnen leggen, wat levensgevaarlijk is.

Nog meer nuttige tips leest u hier!

bron: www.licg.nl

 


Vervelende beestjes in de zomer

Door de zachte winters en de stijgende temperaturen zijn er meer vervelende parasieten dan ooit.

Teken

Teken zijn gevaarlijk voor zowel mens als dier. Ze houden zich schuil in de vrije natuur, maar ook in het park en in het hoge gras naast uw huis of tuin. Teken kunnen ziekteverwekkers overbrengen op u en uw huisdier. De bekendste door teken-overdraagbare ziekte in Nederland is de ziekte van Lyme. Hoe sneller de teek wordt gedood of verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting.

Tegenwoordig loopt het “tekenseizoen” vanaf april tot en met november, dus zeker een reden voor een goede tekenpreventie het gehele jaar door.  Hiervoor adviseren we tabletten of pipetten.
Daarnaast is het slim om uw huisdier dagelijks op teken te controleren, zodat u deze zo snel mogelijk kunt verwijderen. Op onderstaande afbeelding ziet u hoe het verwijderen van een teek in zijn werk gaat.

Vlooien

Vlooien zijn niet alleen verspreider van de lintworm, maar ook veroorzaker van veel jeuk. Het is daarom belangrijk om deze parasiet regelmatig aan te pakken. Vlooien zijn niet alleen in het zomerseizoen actief. Met de komst van verwarming is de temperatuur in huis dusdanig constant dat er altijd een goed klimaat is voor de vlo om te overleven en zich voort te planten. Het advies is dus om vlooien het hele jaar door preventief te behandelen.

Processierupsen

We zitten op het moment in de periode waarin processierupsen weer brandharen krijgen. De brandharen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken als mensen of dieren ermee in contact komen.

We raden huisdierbezitters aan extra alert te zijn. Honden en katten lopen met name risico’s wanneer zij aan nesten snuffelen of deze in hun bek nemen. Dit kan tot ernstige klachten van het mondslijmvlies en tong leiden. Houd uw hond dus goed in de gaten of aangelijnd als u in de buurt van eiken gaat wandelen.

Brandhaartjes kunnen ook op de vacht van de hond of kat blijven zitten. Meestal heeft het dier daar zelf geen last van. Maar kijk uit met aaien. De brandharen zijn te verwijderen door middel van een kleefroller.

Raadpleeg een dierenarts als uw hond of kat ziek wordt, opgezwollen mondslijmvlies of ander letsel van de bek heeft en fors kwijlt.