Sterilisatie van de Teef

Sterilisatie van de teef is een van de meest uitgevoerde operaties.

Sterilisatie of castratie?

Het doel van de sterilisatie is het weghalen van de hormoonproductie. Deze vindt plaats in de eierstokken. Bij de standaard ingreep worden dan ook de eierstokken volledig verwijderd. De term sterilisatie is daarom niet juist. Eigenlijk zou men de term castratie moeten gebruiken. In de volksmond wordt de term castratie echter voornamelijk gebruikt voor de ingreep bij de reu. Om verwarring te voorkomen, spreken wij in dit geval dan ook over sterilisatie.

Wanneer sterilisatie?

De ideale leeftijd om de teef te steriliseren is ná een leeftijd van 6 maanden en vóór de eerste loopsheid. Sterilisatie vóór de eerste loopsheid heeft als voordeel, dat de baarmoeder zo min mogelijk onder invloed van hormonen heeft gestaan. De kans op bloedingen tijdens de chirurgie is kleiner. Daarnaast is het risico op het ontstaan van melkkliergezwellen op latere leeftijd aanzienlijk kleiner.

Is de hond al loops geweest, dan adviseren wij om de sterilisatie tussen twee loopsheden in te plannen. Dus 2-3 maanden na de laatste loopsheid.

Voordelen van sterilisatie

Naast geboortebeperking en het verdwijnen van ongemakken zoals loopsheid en schijndracht zijn er ook belangrijke medische redenen om een teef te steriliseren.

Melkkliergezwellen ontstaan onder invloed van vrouwelijke hormonen. Hoe jonger de teef wordt gesteriliseerd, hoe kleiner de kans op melkkliergezwellen.

Een andere invloed van de vrouwelijke hormonen is het ontstaan van baarmoederontsteking op latere leeftijd. De baarmoeder en eierstokken moeten dan alsnog verwijderd worden. De operatie heeft dan een veel groter risico, omdat de hond vaak ziek en verzwakt is. Suikerziekte bij de hond komt vrijwel uitsluitend voor bij oudere niet gesteriliseerde teven.

Nadelen van sterilisatie

Een bekend nadeel is dat de hond na sterilisatie makkelijker dikker wordt. Hier heeft u zelf veel invloed op! Na sterilisatie verandert de hormoonhuishouding. Het lichaam heeft daarom minder energie nodig dan voor de ingreep. Wanneer u hier rekening mee houdt door aanpassing van de voeding aan de energiebehoefte van uw dier, zal dit geen probleem zijn.

Een ander nadeel is dat bij sommige rassen de gesteriliseerde teef een verhoogde kans heeft op het ontstaan van incontinentie. Dit kan meestal prima behandeld worden met medicatie. In een aantal gevallen treden er gedrags- of vachtveranderingen op na sterilisatie (kans <1 %).

Chirurgie

Er zijn twee mogelijkheden voor het uitvoeren van de sterilisatie.

Laparoscopische sterilisatie

De sterilisatie bij Dierenartsencombinatie ZuidOost wordt via laparoscopie, een kijkoperatie uitgevoerd. Aangezien speciale apparatuur nodig is voor het uitvoeren van de laparoscopische sterilisatie, kan deze uitsluitend op onze praktijklocaties in Gemert en Helmond worden uitgevoerd.

De laparoscopische sterilisatie vindt plaats onder algehele narcose. In de buikwand worden slechts drie kleine sneden gemaakt van ongeveer 5 mm groot. Door een opening wordt een camera ingebracht waardoor in de buik gekeken kan worden. Door de andere openingen worden de instrumenten naar binnen gebracht om de eierstokken te verwijderen.

Deze techniek is de minst pijnlijke en meest veilige manier van steriliseren. Minder pijnlijk dan de techniek waarbij de buik via een snede geopend moet worden, omdat de wondjes vele malen kleiner zijn, maar ook omdat er geen trekkracht op de eierstokken nodig is om deze te verwijderen. Veiliger omdat er goed zicht is in de buik met name op nabloedingen. Het risico op infectie of wondbreuk is door de kleine wondjes minimaal.
Dit alles bevordert de genezing van uw dier!

Sterilisatie via laparotomie, de buikoperatie

In uitzonderlijke gevallen wordt er gekozen voor de buikoperatie. Bijvoorbeeld wanneer er een afwijkende, vaak vergrootte baarmoeder aanwezig is. Hierbij wordt er een snede van 10-20 cm in de buik gemaakt. Door deze opening worden de eierstokken opgezocht en omhoog gehaald. Buiten de hond worden de eierstokken afgebonden. In de meeste gevallen wordt dan ook de baarmoeder verwijderd. Vervolgens wordt de buik in meerdere hechtlagen gesloten.
De wondgenezing neemt meestal ongeveer 10 dagen in beslag.

.