Vaccinatie hond

Pups krijgen van hun moeder bescherming mee tegen diverse ziekten in de vorm van antilichamen. Deze antilichamen krijgt de pup voor een klein deel al in de baarmoeder en voor het overgrote deel via de melk na de geboorte. Na de geboorte neemt de hoeveelheid antilichamen in het bloed van de pups langzaam af. Na een aantal weken is de pup dan ook niet meer voldoende beschermd tegen besmettelijke hondenziekten en moet hij zijn eigen antilichamen gaan aanmaken. Om te zorgen dat het lichaam dit kan doen, moet een hond worden gevaccineerd.

Vaccinatieschema

Een hond moet volgens het volgende schema gevaccineerd worden:

Leeftijd hond Basisvaccinatie Aanvullende Vaccinatie (optie)
6 weken Puppy enting
9 weken Parvo/Weil Kennelhoest neusdruppel
12 weken Grote cocktail(hondenziekte, leverziekte, Parvo en ziekte van Weil) Rabiës
(Hondsdolheid)
1 jaar Grote cocktail Kennelhoest en/of Rabiës
(Rabiës is 3 jaar werkzaam)
2 jaar Kleine cocktail
(ziekte van Weil)
3 jaar Kleine cocktail
(ziekte van Weil)
4 jaar Grote cocktail

En zo verder. Een volwassen hond krijgt dus eens in de drie jaar de grote cocktail en de twee tussengelegen jaren de kleine cocktail. Om uw hond goed beschermd te houden is het advies om uw hond levenslang te laten vaccineren.

Vaccicheck – titerbepaling

De Vaccicheck is een test bij de hond en kat waarmee we in het bloed kunnen bepalen of er nog voldoende afweerstoffen aanwezig zijn tegen bepaalde ziekten, dit noemen we ook wel een titerbepaling.
Bij de hond kan getest worden voor Hondenziekte, Hepatitis en Parvo.
Helaas kunnen we niet op alle ziektes testen. Het blijft noodzakelijk om uw hond elk jaar tegen de ziekte van Weil te laten vaccineren en indien nodig tegen Kennelhoest. Deze entingen geven namelijk 1 jaar bescherming en er bestaat géén titertest.

Waarom de titerbepaling laten doen?

  • Voorkomen van een vroegtijdige vaccinatie
  • Vaccineren op maat
  • Controleren of een vaccinatie inderdaad de juiste bescherming biedt
  • Bij dieren met een onbekende vaccinatiestatus deze status achterhalen
  • Controle vaccinatiestatus van een moederdier voordat deze een nestje krijgt

Hoe werkt het?

U kunt bij een van onze klinieken een afspraak maken voor een titerbepaling (VacciCheck). Net als bij een vaccinatie consult zullen wij uw dier lichamelijk onderzoeken. Voor de titerbepaling zullen wij bloed afnemen. Dit bloed wordt in ons eigen laboratorium onderzocht. De uitslag van de VacciCheck zal telefonisch met u worden besproken, waarna u het vaccinatieboekje weer ingevuld op mag komen halen. Is de bescherming nog voldoende dan kan afhankelijk van de hoogte van de uitslag de vaccinatie voor een aantal jaar worden afgetekend in het paspoort. Blijkt de bescherming onvoldoende, dan kunt u een afspraak maken voor de benodigde vaccinatie.