Kruisband ruptuur; TTA rapid

TTA 1Kruisbandletsel is een van de meest voorkomende orthopedische aandoeningen bij honden.
De kruisband bevindt zich in het kniegewricht. De hond is meestal acuut kreupel aan een van de achterpoten, de poot wordt meestal opgetild in rust en slechts matig of niet belast tijdens het lopen.

Om een goed herstel te krijgen is een operatie vrijwel altijd noodzakelijk. Meestal gaat het om de voorste kruisband die gedeeltelijk of geheel gescheurd is. De meest voorkomende oorzaak van kruisbandletsel is trauma door een onverwachte beweging. Ras gevoeligheid, de stand van de achterpoten, zwaarlijvigheid of hormonale aandoeningen kunnen mede verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van kruisbandletsel.

Vaak is met klinisch onderzoek al te constateren dat de kruisband gescheurd is. Een röntgenfoto is noodzakelijk om andere oorzaken uit te sluiten en de opgetreden schade aan het kniegewricht te beoordelen. Tevens is een overzicht nodig van de gewrichten (heupen)  van de achterhand om een goede prognose voor herstel te kunnen geven.

Er zijn een aantal mogelijkheden om dit probleem aan te pakken.
In grote lijnen is er keuze uit 3 methoden:

  1. Afwachten. Dit gaat slechts zelden goed, en dan alleen nog bij lichte honden. Meestal ontstaat er op termijn een artrose die veel moeilijker of niet te behandelen is.
  2. Operatief ingrijpen met ouderwetse technieken, zoals een kunstband of middels imbrecerend hechten. Dit gaat nog steeds vaak goed, maar vereist meestal een lange revalidatie.
  3. Operatief ingrijpen middels moderne technieken, waarbij de krachten in het gewricht veranderd worden, zodanig dat de kruisband niet meer gemist wordt.

Een van de laatste ontwikkelingen is de TTA Rapid methode, waarbij de aanhechting van de knieband naar voren word gezet en daardoor de krachten van de kruisband geheel opvangt.
De resultaten van de TTA Rapid zijn zeer bemoedigend, de methode is overzichtelijk en de patiënten hebben een veel kortere revalidatie tijd.

Hier een filmpje over de resultaten van de operatie van Dino, 3 dagen na de operatie.

De kosten van deze operatie bedragen € 1295,- inclusief nazorg en controles.

TTA 2