Laparoscopische sterilisatie

Laparoscopische sterilisatie bij de teef (kijkoperatie)

Sinds 2006 wordt in Dierenartsencombinatie ZuidOost de mogelijkheid geboden om de teef laparoscopisch te steriliseren. Met andere woorden, de teef wordt gesteriliseerd door het inbrengen van een optiek met daarop een camera en twee werkkanalen voor instrumenten. Deze techniek heeft vele voordelen en wordt al langere tijd gebruikt bij mensen. Er zijn nog maar enkele plaatsen in Nederland waar men deze techniek beheerst. Al meer dan 10 jaar wordt in onze kliniek ruim 95% van de aangeboden teven op deze manier gesteriliseerd.

Waarom steriliseren

Het steriliseren van de teef heeft een aantal voor en nadelen. Beide zullen genoemd worden.

Nadelen:

 • Chirurgie aan een gezonde hond
 • Kans op urine-incontinentie ( 3-5 % of minder )
 • Kans op gedragsverandering, vachtverandering en gewichtstoename

De belangrijkste voordelen om de teef te laten steriliseren, zijn de volgende:

 • Geen loopsheid meer
 • Geen baarmoederonsteking meer
 • Geen schijndracht meer
 • Geen ongewenste dekking meer
 • Verminderde kans op melkkliertumoren, mits voor de 2e-3e loopsheid gesteriliseerd.

Wij zijn van mening dat deze voordelen absoluut opwegen tegen de nadelen.

De operatierisico’s die optreden bij oudere honden die baarmoederontsteking of melkkliertumoren hebben zijn vele malen groter.
Urine-incontinentie treedt niet vaak op ( 3-5 % ) en is een vervelend, maar geen levensbedreigend probleem. In tegenstelling tot een baarmoederontsteking of melkkliertumoren ( kans tot 75 % ) is deze incontinentie meestal met medicijnen goed te behandelen.
Gedragsveranderingen en vachtveranderingen treden slechts zeer zelden op ( < 1% ).
Gewichtstoename door de veranderde hormonenbalans wordt vaker gezien. Door de voeding aan te passen en deel te nemen aan ons gratis weegprogramma kan dit probleem voor gebleven worden.

Wanneer steriliseren

Het advies is om voor de 1e loopsheid (tussen 6-8 maanden leeftijd) de sterilisatie uit te voeren.
Dit heeft een aantal voordelen:

 • De operatie gaat aanzienlijk sneller, dus minder narcose-belasting voor de hond
 • Geen loopsheid
 • Kans op het ontstaan van melkkliertumoren op latere leeftijd is minimaal (0.05%)
 • Geen kans op een afwijkende baarmoeder

Indien het teefje inmiddels wel al loops geweest is, dan raden we aan het teefje 2-3 maanden na de loopsheid te steriliseren. Op dat moment zijn de geslachtshormonen op de laagste concentratie en is de doorbloeding van de baarmoeder en eierstokken minimaal.

De voordelen van de laparoscopische sterilisatie

Het grootste voordeel van de techniek is dat het minder pijnlijk is voor de hond. Dit is het gevolg van ten eerste, een veel kleiner wondoppervlak (3 x 5 mm.) en ten tweede is het niet meer noodzakelijk om de eierstokken buiten de buik te brengen wat gepaard gaat met pijnlijk spanning op de banden van de eierstok, welke zelfs tijdens de narcose zichtbaar wordt op de monitor die de functies van de patiënt in de gaten houdt. Met behulp van de camera en instrumenten kan de eierstok een klein stukje boven de andere organen gefixeerd worden en zo onder volledig zicht en zonder veel trekkracht verwijderd worden. Zo is ook een zeer goede controle op nabloedingen mogelijk in vergelijking met een sterilisatie op de “oude manier”.
Het risico op infectie of wondbreuk is door de kleine wondjes minimaal. Dit alles bevorderd de genezing van uw dier. De hechtingen kunnen al na 7 dagen verwijderd worden.

Aangezien speciale apparatuur nodig is voor het uitvoeren van de laparoscopische sterilisatie, kan deze uitsluitend op onze praktijklocaties in Gemert en Stiphout worden uitgevoerd.