Nieuwsbrief december 2018

 In Dierenkliniek Bijsterveld, Dierenkliniek Deurne, Dierenkliniek Gemert, Dierenkliniek Helmond, Dierenkliniek Laarbeek, Gezelschapsdieren

Vuurwerkangst bij de hond en de kat

Het lijkt nog ver weg, maar voor dieren met angst voor harde geluiden, kun je niet vroeg genoeg beginnen met het nemen van maatregelen.
Angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst, die te maken heeft met overlevingsdrang. Vrijwel elk dier zal reageren bij het horen van een hard geluid. Al is het ene dier gevoeliger dan het andere. Door vervelende ervaringen of door herhaaldelijk schrikken kunnen dieren een echte fobie ontwikkelen voor harde geluiden. De paniek die ze ervaren is reëel en zeker geen aanstellerij.
In deze nieuwsbrief geven we u tips om op een goede manier om te gaan met uw huisdier tijdens de jaarwisseling, maar ook in de weken daarvoor.

Gebruik van feromonen of supplementen

Er zijn middelen verkrijgbaar met feromonen. Dit zijn geurstoffen die een geruststellende werking hebben op de hond en kat. Feromonen worden gebruikt als een verdamper die u in het stopcontact steekt, als spray of als een geïmpregneerde halsband. Voor de hond en de kat heb je verschillende versies. Wij adviseren om minimaal 2 weken voor de jaarwisseling te beginnen, zodat het middel de tijd heeft om in te werken.
Naast de middelen met feromonen heb je voor zowel de hond als de kat een voedingssupplement in tabletvorm met een geruststellende werking. Ook hierbij is het zaak om op tijd te beginnen voor het beste effect.

Hoe reageer je op angstig gedrag

Hoe wij reageren op het schrikgedrag kan van invloed zijn op het ontstaan van extreme angst bij onze huisdieren. Probeer uw hond tijdens het uitlaten niet anders te behandelen dan gewoonlijk. Denk daarbij aan: niet constant koekjes geven of met een hoge stem praten als u dit normaal gesproken niet doet. Een angstige hond kan dit zien als een beloning voor zijn gedrag en dit kan de angst dus alleen maar erger maken. Straf uw hond ook niet als hij angstig is.
Wel goed is om zelf rustig te blijven en steun te bieden wanneer uw hond veiligheid zoekt en daarom graag bij u wil zitten of liggen. U kunt dan bijvoorbeeld extra troost bieden door een hand op het lichaam van uw hond te leggen.
Katten kun je het beste met rust laten. Geef ze de mogelijkheid om zich te verstoppen op een plek waar zij zich veilig voelen en laat ze zelf weer tevoorschijn komen.

Creëer een veilige plek

Zorg dat de vertrouwde ligplaats van uw hond of kat gemakkelijk bereikbaar is. Wanneer deze er niet is, kunt u een plek creëren met behulp van een gedragen trui met vertrouwde geur. Katten verstoppen zich graag, een doos met een lekker dekentje erin is een prima verstopplek.
Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om te zorgen dat uw huisdier zich iets minder bewust is van de flitsen en knallen van het vuurwerk. U kunt de gordijnen sluiten en het licht in huis aan laten. Zet de radio of tv aan, dit zorgt voor achtergrondgeluiden die voor uw huisdier bekend zijn. Rond middernacht kunt u het geluid harder zetten, zodat het geknal van het vuurwerk minder op valt.

Het gebruik van medicatie

Sommige honden en katten komen oudjaarsavond niet op een goede manier door zonder dat ze medicijnen krijgen. De meest gebruikte medicijnen zijn Alprazolam en Diazepam. Het zijn beide medicijnen die angst remmen en de gevoeligheid voor geluid laten afnemen. Een hond leert van angst, waardoor hij de volgende keer nog banger is. Diazepam en Alprazolam beperken dit “leermoment”.
Het is belangrijk met deze medicijnen te beginnen als uw dier nog rustig is, dus ’s morgens vroeg en in ernstige gevallen zelfs al enkele dagen voor de jaarwisseling. Ook is het een optie om de medicatie enkele weken van te voren te “testen”. Op die manier weet u hoe uw dier reageert en kunt u op 30 of 31 december direct met de juiste dosering beginnen.

In principe zijn Alprazolam en Diazepam hele veilige middelen, maar het is af te raden ze te gebruiken bij dieren met nier- of leverproblemen, met een te hoge oogdruk, of bij drachtige en zogende dieren. Uw dierenarts kan u meer vertellen over mogelijke risico’s of bijwerkingen.

Tips voor op de dag zelf

Laat uw hond op oudjaarsdag alleen aangelijnd uit en zorg dat hij na 22:00 niet meer naar buiten hoeft. Neem tijdens het uitlaten een speeltje mee waar uw hond erg dol op is, dan kunt u hem daarmee afleiden.
Zorg dat uw kat vanaf de avond voor oudjaar binnen is en blijft. Als er visite komt is de kans groot dat mensen het huis in en uit lopen. Geef uw dier geen kans om het huis uit te vluchten. Leg uw hond of kat daarom in een bench, afgesloten kamer of aan de lijn. Met een geregistreerde chip is uw huisdier altijd te herkennen, mocht hij toch weglopen.

Tips voor volgend jaar

Als uw hond of kat al erg angstig is, dan is het moeilijk om dit zo kort voor de jaarwisseling nog af te leren. Het trainen van uw huisdier om anders om te gaan met harde geluiden kost minimaal 1-2 maanden. Het is mogelijk om uw huisdier te trainen met behulp van een CD met vuurwerkgeluiden. Is uw hond al erg bang, dan raden wij aan om de hulp in te schakelen van een hondengedragstherapeut.