Nieuwsbrief februari 2019

 In Dierenkliniek Bijsterveld, Dierenkliniek Brouwhuis, Dierenkliniek Deurne, Dierenkliniek Gemert, Dierenkliniek Helmond, Dierenkliniek Laarbeek, Gezelschapsdieren

Tandheelkunde: de gebitsbehandeling

Tandheelkunde is een zeer belangrijk onderdeel in de zorg voor uw huisdier. Veel huisdieren hebben problemen met het gebit, maar meestal vallen de problemen een eigenaar in het begin niet op. De meeste honden en katten blijven namelijk goed eten, ondanks een slecht gebit.

Gebitsbehandeling bij uw hond of kat

Goede tandheelkundige zorg begint al in de spreekkamer. Laat de dierenarts of paraveterinair altijd het gebit beoordelen, dan kunnen gebitsproblemen op tijd worden vastgesteld. Is er een probleem met het gebit, dan stellen we meestal een gebitsbehandeling voor. Een goede gebitsbehandeling, vindt altijd onder narcose plaats.

Onder narcose kunnen we het gebit van uw huisdier beter behandelen omdat:

 • We alleen onder narcose gebruik kunnen maken van een ultrasoon reinigingsapparaat.
 • We dan ook de achterste kiezen goed kunnen reinigen en polijsten. Deze achterste kiezen zijn vaak het meest aangedaan.
 • We ook onder het tandvlees, in de gingivale holte, kunnen reinigen.
 • We veel beter de binnenzijde van tanden en kiezen, de linguale zijde, kunnen reinigen.
 • We regelmatig tanden of kiezen moeten trekken (extracties).
 • We in veel gevallen de ernst van de situatie pas goed kunnen inschatten, wanneer het dier onder narcose is. We letten op ontstekingen in gebit ondersteunende weefsels, glazuurdefecten en breuken in tanden en/of kiezen. Daarnaast inspecteren we de gehele mondholte en keel.

Veel eigenaren zien de narcose als een reden om geen gebitsbehandeling te laten uitvoeren. Hoewel narcose altijd een bepaald risico met zich mee brengt, gaan wij er op onze klinieken erg zorgvuldig mee om.Wij passen de narcose aan op basis van de leeftijd, een algemeen onderzoek en indien nodig een bloedonderzoek. Zo kunnen ook oudere dieren met gebitsproblemen op een zeer goede en veilige manier worden behandeld.
Wij houden uw huisdier tijdens de ingreep nauwlettend in de gaten. Bewakingsapparatuur meet de lichaamsfuncties en de temperatuur wordt met behulp van onder meer warmtematten stabiel gehouden. Ook na de behandeling krijgt uw dier optimale nazorg.

Wat kost een gebitsbehandeling bij de hond en kat?

De kosten van een gebitsbehandeling zijn afhankelijk van het dier (ras, gewicht, leeftijd), de gezondheid van het dier (hartfunctie, leverfunctie, nierfunctie) en de status van het gebit. Een eenvoudige reiniging van een jonge, gezonde hond van een klein ras zal goedkoper zijn dan een reiniging met het trekken van kiezen of tanden van een oude hond van een groot ras met hartruis.

De kosten van een gebitsreiniging zijn opgebouwd uit de volgende onderdelen:

Voorzorgsmaatregelen:

 • Consult vooraf aan de gebitsbehandeling.
 • Bloedonderzoek vooraf aan de narcose: of dit verstandig is bespreken we vooraf met u.
 • Röntgenopnames: wanneer er twijfel is over de gezondheid van een kies of tand dan kan een röntgenfoto ons meer informatie geven.

De behandeling:

 • De narcose middelen en pijnstilling.
 • De gebruikte materialen zoals een infuussysteem, infuus, tube, hechtmateriaal, etc.
 • De gebitsreiniging zelf: de benodigde tijd voor het reinigen en polijsten.
 • Extracties van elementen: het trekken van kiezen en tanden kost erg veel tijd en vereist bepaalde apparatuur. Wanneer er kiezen en tanden moeten worden getrokken zullen de kosten meer worden, afhankelijk van het aantal en de moeilijkheid van de extracties.

Tijdens een consult vooraf aan een behandeling kan altijd een kostenschatting of kosten indicatie worden gegeven. Wij streven er naar deze kostenschatting aan te houden. Het kan bij een gebitsbehandeling altijd voorkomen dat het gebit slechter blijkt dan vooraf ingeschat. De kosten kunnen dan hoger uitvallen dan de kostenschatting die is afgegeven. Wij zullen u tijdens de ingreep hier altijd telefonisch van op de hoogte houden.


Gewijzigde openingstijden Dierenkliniek Brouwhuis

Vanaf 18 februari zijn de openingstijden van de locatie Brouwhuis gewijzigd.

De nieuwe openingstijden zijn:
Maandag  8.30 – 18.00 uur
Dinsdag    8.30 – 18.00 uur
Woensdag 8.30 – 18.00 uur
Donderdag 8.30 – 18.00 uur
Vrijdag    8.30 – 18.00 uur
Zaterdag Gesloten

Op de overige vestigingen blijven de openingstijden hetzelfde.
Klik hier voor de openingstijden van uw praktijklocatie.


Orthomanuele therapie

Orthomanueel dierenarts Jacha Heukels zal vanaf februari haar spreekuren gaan verrichten vanuit de locatie Brouwhuis i.p.v. de locatie Deurne.
De tijd van het spreekuur blijft hetzelfde. In de even weken op woensdag van 12.00 uur tot 18.00 uur.

Orthomanuele diergeneeskunde methode Aharon is ontworpen om afwijkende wervel- en of gewrichtstanden te corrigeren. Een afwijkende wervelstand kan leiden tot pijn, bewegingsbeperking en functieverlies. Het manueel corrigeren van de stand afwijking vermindert pijn en druk, zodat het lichaam zich onder de meest optimale omstandigheden kan herstellen.

U kunt bij Jacha terecht op doorverwijzing van uw dierenarts voor onderstaande klachten:

 • Chronische pijn
 • Bewegingsklachten
 • Revalidatie na een blessure of operatie
 • Hernia, spondylose, Wobbler, lumbosacrale stenose.

Orthomanuele therapie wordt vergoed door de ziektekostenverzekering van Proteq, Petplan en Ohra.