Nieuwsbrief februari 2018

 In Algemeen, Dierenkliniek Bijsterveld, Dierenkliniek Deurne, Dierenkliniek Gemert, Dierenkliniek Helmond, Dierenkliniek Laarbeek, Gezelschapsdieren

De gezondheid van het gebit en het belang van een goede ontworming zijn voortdurend onderwerp van gesprek in onze dierenkliniek. Met goede preventieve maatregelen kan een hoop ellende voorkomen worden.
In deze nieuwsbrief stellen we u op de hoogte van de richtlijnen op het gebied van ontwormen en bespreken we het belang van een goed gebit.

Ontworm ik voldoende?  

Het is vrij normaal dat elke hond of kat een aantal keer in zijn leven besmet raakt met wormen, dit gebeurd al vanaf de geboorte. Een wormbesmetting vormt een bedreiging voor de gezondheid van uw hond of kat. Een bedreiging die u niet met het blote oog kunt zien, maar die er wel is!

Daarnaast kunnen wormen, via een besmet huisdier, worden overgedragen op de mens. Uw levensstijl (bijv. gezinssamenstelling, reizen) maar vooral ook die van uw huisdier bepaalt in sterke mate welk risico het loopt.

Het besmettingsgevaar wordt groter

Er zijn een aantal factoren/omstandigheden die het risico op besmetting verhogen:
1. Door de zachte winters nemen de populatie en de dichtheid van de parasieten toe.
2. Doordat mensen hun huisdier vaker mee op reis nemen, kunnen wormen uit andere landen of gebieden terecht komen in de speelweide om de hoek.
3. In risicogebieden, plekken waar vaak huisdieren komen, vindt besmetting met parasieten gemakkelijk plaats.

Esccap richtlijnen

Esccap is een non-profit organisatie die zich bezig houdt met het verstrekken van eenduidige en nuttige informatie voor dierenartsen en eigenaren om parasieten bij huisdieren te bestrijden. Esccap heeft richtlijnen opgesteld voor het ontwormen van de hond en de kat.
Met behulp van een vragenlijst wordt bepaald in welke risicogroep uw huisdier valt en wordt een passend advies gegeven. De vragenlijsten zijn beschikbaar op uw praktijklocatie of klik hier.

Tips & Tricks

• Dek de zandbak van de kinderen af wanneer ze er niet in spelen.
• Zorg ervoor dat u en uw kinderen de handen wassen, nadat u met de hond buiten heeft gespeeld.
• Was alle groenten en fruit.
• Bak of kook vlees grondig voordat u het aan de hond geeft.
• Eet uw dier rauw vlees, zorg dan dat het vlees voldoende lang diep ingevroren is geweest.
• Let er op dat kinderen geen grond in hun mond stoppen.

Ons advies

2 x per jaar ontwormen is in de meeste gevallen niet meer voldoende! 4 x per jaar ontwormen is de richtlijn en wanneer uw huisdier in een hogere risicogroep valt, dan moet dit zelfs vaker. U kunt er ook voor kiezen uw huisdier alleen te ontwormen na het aantonen van wormeieren in de ontlasting.

Voor vragen of een advies op maat kunt u terecht op uw praktijklocatie.


Het belang van een gezond gebit

Een gezond gebit is erg belangrijk voor uw huisdier. Net als mensen kunnen honden en katten last krijgen van tandplak en tandsteen. Tandplak kan tandvleesontstekingen veroorzaken, te vergelijken met een wond. Zo’n ontsteking veroorzaakt pijnlijk, rood of zelfs bloedend tandvlees en losse gebitselementen. Maar ontstoken tandvlees kan ook leiden tot infecties elders in het lichaam, doordat bacteriën via de wond in de bek rechtstreeks in de bloedbaan terechtkomen. Dit kan bijvoorbeeld een ontsteking van de hartkleppen of de nieren veroorzaken!

Wanneer gaat u naar de dierenarts?

de volgende gevallen is het verstandig om uw dierenarts om advies te vragen:

• Uw huisdier heeft chronisch last van een slechte adem.
• Uw huisdier schudt met zijn kop of bij pijnuitingen (blaffen, janken, blazen).
• Uw huisdier kwijlt veel.
• Uw huisdier eet de laatste tijd geen of weinig brokken meer, kauwt met maar één kant van zijn gebit of laat zijn favoriete speelgoed/kauwsnoepjes liggen.
• Uw huisdier heeft ontstoken tandvlees (rood bij aanhechting, soms bloedingen of pus).

“Mijn dier heeft geen pijn, want hij eet gewoon.”

Groot misverstand is dat het met het gebit wel meevalt, omdat hij nog ‘gewoon’ eet. Eten is een namelijk een eerste levensbehoefte. Daarom stoppen dieren daar niet zomaar mee. Tegen de tijd dat uw hond of kat vanwege (pijn aan) het gebit stopt met eten, is er al veel schade aangericht. Het is daarom van het grootste belang het gebit van uw huisdier regelmatig te laten controleren!

Gratis gebitscontroles bij de assistente in februari

Heeft uw hond of kat nog geen duidelijke klachten, maar wilt u wel advies over de gebitsverzorging of gewoon even laten kijken of alles goed is, kom dan langs tijdens
‘de maand van de gebitsverzorging’!

We nodigen u uit om telefonisch een afspraak te maken voor een gebitscontrole op één van onderstaande dagen:

Dierenkliniek Deurne, tel: 0493 352424 
Dinsdag  15.00 – 16.00 uur
Donderdag  15.00 – 16.00 uur
Dierenkliniek Gemert, tel: 0492 361402
Woensdag  15.00 – 16.00 uur
Donderdag  14.00 – 15.00 uur
Dierenkliniek Helmond, tel: 0492 533808
Dinsdag  15.00 – 16.00 uur
Donderdag  15.00 – 16.00 uur
Dierenkliniek Laarbeek, tel: 0492 462899
Maandag  16.00 – 17.00 uur
Donderdag  16.00 – 17.00 uur
Dierenkliniek Bijsterveld, tel: 0492525348
Dinsdag  15.30 – 16.30 uur