Nieuwsbrief gezelschapsdieren oktober 2015

 In Algemeen, Gezelschapsdieren

Vaccineren is maatwerk!

Waarom vaccineren we eigenlijk?

Wanneer uw huisdier een ziekte doormaakt en daarvan hersteld, zal hij gedurende een bepaalde periode beschermd zijn tegen de betreffende ziekte. Dit komt omdat de afweerstoffen die nodig zijn om de ziekte te overwinnen een tijdelijke bescherming opbouwen.
Bij het vaccineren spreken we op een vergelijkbare manier het afweerapparaat van het dier aan. De meeste vaccins werken tegen virusziekten, een enkele tegen een bacterie (Ziekte van Weil en Kennelhoest). Tegen virusziekten hebben we geen medicijnen. Bacteriën kunnen we met antibiotica te lijf gaan, maar antibiotica willen we graag zo min mogelijk inzetten. Door middel van de vaccinatie leert het immuunsysteem de gevaarlijkste virussen en bacteriën herkennen, zodat het meteen kan reageren als er een virus of bacterie het lichaam binnendringt. Door middel van vaccineren proberen we dus te voorkomen dat uw huisdier ziek wordt.

Hoe lang werkt een vaccinatie beschermend?

Er zijn twee soorten vaccins, dode vaccins en levende vaccins. Dode vaccins werken minder lang dan levende vaccins. Per vaccin en dus per ziekte is er een verschillende duur van bescherming. Sommige vaccins hoeven bij het volwassen dier maar een keer in de drie jaar gegeven te worden. Andere vaccins, zoals de vaccinatie tegen de Ziekte van Weil, dienen elk jaar gegeven te worden.

Mijn huisdier komt bijna niet buiten, is vaccineren dan noodzakelijk?

Dieren die helemaal niet buiten komen lopen veel minder risico op een infectieuze aandoening. Infecties worden op verschillende manieren over gebracht van dier op dier:

  • rechtstreeks (snuffelen, likken, bijten)Cat-cats-32958715-1440-900
  • via de lucht (hoesten en niezen)
  • via de omgeving (vloer, deurklinken, kranen)
  • via mensen (handen en kleding)

Virussen, zoals het Niesziekte- en het Parvovirus kunnen zich gemakkelijk via de handen en de kleding van mensen verspreiden. Deze virussen blijven zelfs na het desinfecteren van je handen in leven. Hoewel de kans klein is, kan uw huisdier zich via u of uw visite besmetten. Daarom is het wel raadzaam om “binnen dieren” te vaccineren.

Kan mijn gevaccineerde dier ondanks de vaccinatie toch nog ziek worden?

Bepaalde vaccinaties dienen elk jaar herhaald te worden. Als een dier niet of onvoldoende beschermd is kan hij/zij na besmetting ernstig ziek worden. Een gevaccineerd dier kan wel ziek worden maar wordt minder ernstig ziek en hersteld sneller. Als een ongevaccineerd dier ziek wordt, dan kunnen de kosten zeer hoog oplopen.

Een vaccinatie is een medische ingreep, waarbij het immuunsysteem behoorlijk wordt geprikkeld. Om die reden is een goed onderzoek voorafgaand aan de vaccinatie erg belangrijk. Daarnaast moet gekeken worden of het daadwerkelijk noodzakelijk is om te vaccineren. Kortom vaccineren is zinvol maar het is zeker maatwerk.

Mocht u nog vragen hebben dan loop even binnen bij een van onze praktijken.Chippen van konijnen

In samenwerking met Stichting KonijnenBelangen roepen we de maand november uit tot Konijnenmaand. Dit jaar zal November Konijnenmaand in het teken staan van Chippen.
In Nederland is het chippen en registreren van honden al twee jaar verplicht. Dit is met name van groot belang bij het opsporen van malafide broodfokkers en handelaren. En natuurlijk om eigenaren van gevonden honden te kunnen vinden.
Chippen van konijnen is in Nederland niet verplicht en gebeurt nog zeer weinig tot helemaal niet. De meeste instanties controleren niet of een gevonden konijn een chip heeft. En omdat de meeste instanties toch niet controleren zijn slechts weinig eigenaren geneigd om hun konijn te laten chippen. Een vicieuze cirkel die als gevolg heeft dat verplicht chippen van konijnen nog ver weg is.
Wij zijn van mening dat het chippen van konijnen vele voordelen kent. Om die reden willen we dit jaar het chippen van konijnen promoten met een kortingsactie.
U kunt uw konijn in de hele maand november laten chippen voor 20 euro inclusief consult. Registreren kunt u zelf doen op www.backhomeclub.nl .30 jarig jubileum Dierenkliniek Laarbeek groot succes!

Op 26 september j.l. heeft Dierenkliniek Laarbeek haar 30-jarige bestaan in Beek en Donk gevierd met een Open Dag in een grote stand op het Heuvelplein. Het was een drukbezochte, zonovergoten dag waar alle belangstellenden onder het genot van koffie met gebak konden meedoen met allerlei “beest-achtige” activiteiten. Voor de kleintjes was er een levensgrote melkkoe waar limonade gemolken kon worden. Er was ook een interactieve prijsvraag, waarbij niet alleen de hoofdprijswinnaar maar ook alle deelnemers met de goede antwoorden nadien een prijs bij de dierenkliniek konden ophalen. De winnaars hebben persoonlijk bericht gehad.

DSC_0278Hondeneigenaren hebben we gevraagd om mee te doen met onze zoektocht naar de grootste en kleinste hond van onze praktijk. Dit zijn geworden, hoe kan het ook anders, Duitse dog Diablo en Chihuahua Thyra. Zij ontvangen een gratis check-up en vaccinatie in onze Dierenkliniek. Er werden ook goodiebags uitgedeeld en zolang de voorraad strekt krijgen klanten die voor een consult in Dierenkliniek Laarbeek komen er één mee.
Wij hebben enorm genoten van deze dag en we hopen jullie ook! Foto’s van ons jubileum zijn terug te vinden op onze Facebook pagina.