Nieuwsbrief gezelschapsdieren april 2015

 In Algemeen, Gezelschapsdieren

Waar let je op bij de aanschaf van een pup?

De aanschaf van een pup begint bij het zoeken van een goede fokker. Wat een “goede fokker” is, is per persoon verschillend en afhankelijk van uw wensen.

De laatste tijd is het fokken van honden nogal negatief in het nieuws geweest. Malafide hondenfokkers uit Oost Europa importeren, ondanks de verscherpte wet- en regelgeving, nog wekelijks honderden puppy’s. De omstandigheden waarin deze pups worden vervoerd zijn vaak zeer slecht en ook nemen de meeste Oost-Europese fokkers het niet zo nauw met het dierenwelzijn en de socialisering van de pups. Daarnaast worden de teven vaak niet gevaccineerd, worden de verblijven slecht gereinigd en wordt niet gekeken naar de gezondheid van de ouderdieren waarmee gefokt wordt.

Gelukkig telt Nederland tal van echte hondenliefhebbers. Zij fokken (ras)honden met veel liefde en plezier en hebben bovendien goede kennis van het dierenwelzijn. Het spreekt voor zich dat een pup van zo’n fokker een betere start heeft dan een pup van een “broodfokker”. Let op, ook in Nederland zitten fokkers die massaal puppy’s fokken en het is ook weer niet zo dat alle pups uit het buitenland per definitie voort komen uit de illegale hondenhandel.

Voor u als consument is het niet gemakkelijk om onderscheid te maken tussen een betrouwbare fokker of organisatie en een handelaar. Om die reden hebben we voor u een aantal punten op een rijtje gezet, om op te letten bij de aanschaf van een nieuwe pup.

Hieronder enkele onderwerpen die u zich af kunt vragen:

Is de moederhond aanwezig?

De aanwezigheid van de moederhond is belangrijk, omdat zij voor een groot gedeelte van de opvoeding van de pup zorgt. Daarnaast is de aanwezigheid van de moeder een teken dat u waarschijnlijk niet met een tussenhandelaar te maken heeft. Het gedrag van de moederhond kan ook een indicatie zijn voor het gedrag van de pup

Groeien de pups op in een huiselijke omgeving?

Wanneer een pup opgroeit in een huiselijke omgeving is  de pup in het algemeen beter voorbereid op zijn latere leven als huishond.

Is het schoon?

Dat is niet alleen nodig vanuit hygiënisch oogpunt, maar ook omdat honden die in hun eigen vuil opgroeien minder snel zindelijk worden.

Hoe reageren de pups op bezoek, geluiden, aanraken?

Een goed gesocialiseerde pup hoort niet angstig te reageren op bezoek of vreemde geluiden.

Hebben de pups een inentingsbewijs een chip en een koopcontract?

Pups horen voor ze naar de nieuwe eigenaar gaan minstens één keer gevaccineerd te zijn tegen hondenziekte en parvo. Ook moeten ze ontwormd zijn. Daarnaast zijn een EU paspoort en een chip verplicht, dit geld ook voor niet rashonden. Sinds 29 december 2014 is een nieuw EU paspoort uitgegeven. Er wordt gewerkt met paspoortnummers, zodat exact kan worden bijgehouden bij welke dierenarts de paspoorten zijn uitgegeven.

Het chipnummer moet in het paspoort genoteerd zijn en door de fokker geregistreerd zijn bij een erkende databank. Pups die in Nederland zijn geboren hebben een chipnummer dat begint met 528. Dit is de landcode van Nederland.

Om aan te tonen dat een hond van u is, heeft u een koopcontract nodig. Lees dit contract altijd goed door.

Zijn de ouderdieren gecheckt op erfelijke aandoeningen?

Rasverenigingen verplichten hun fokkers om beide ouderdieren te laten testen op erfelijke aandoeningen zoals gewrichtsaandoeningen of oogafwijkingen. Koopt u een rashond die gefokt is volgens de regels van de rasvereniging, dan moet de fokker de papieren van de officiële uitslagen kunnen tonen.

Geeft de fokker duidelijke informatie en stelt hij vragen en geeft hij u de tijd?

Een goede fokker wil dat zijn pups bij een geschikte eigenaar terecht komen en zal daarom ook vragen stellen over uw situatie. Krijgt u de indruk dat de fokker alleen geïnteresseerd is in het sluiten van een goede deal, koop hier dan geen pup. U mag van een fokker verwachten dat hij u rustig te woord staat tijdens het bezoek, u de gelegenheid geeft om vragen te stellen en over iedere pup afzonderlijk wat te vertellen heeft.

Kunt u meerdere keren komen kijken of moet u meteen beslissen?

De aanschaf van een pup is in principe voor een hondenleven lang. Denk er daarom goed over na en laat u niet opjagen om direct te beslissen.

Bij twijfel; niet doen!

Al is de pup nog zo schattig en voldoet de fokker aan de hele checklist… Als u er geen goed gevoel over heeft, dan kunt u beter niet kopen. Heeft u nog vragen over de aanschaf van een pup, neem dan gerust contact met ons op.


Tien jaar ervaring met laparoscopisch steriliseren.

Als vrouwelijke honden geen pups hoeven te krijgen is ons advies om deze teven te steriliseren. Hiermee voorkom je op latere leeftijd een baarmoederontsteking en de kans op melkkliertumoren wordt veel kleiner. Baarmoederontsteking komt veel voor bij niet gesteriliseerde dieren en dit kan een dodelijke afloop hebben.

Tien jaar geleden zijn we begonnen met het aanbieden van laparoscopische sterilisaties van de teven. De teefjes worden gesteriliseerd doormiddel van een kijkoperatie. Door deze jarenlange ervaring is Dierenartsencombinatie ZuidOost een expert in deze methode.

De voordelen van laparoscopisch steriliseren zijn:

  • Korte operatie en narcose tijd
  • Minder pijnlijk
  • Een kap of een shirt is in de meeste gevallen niet nodig
  • Korter herstel

Naast ervaring vinden wij een veilige narcose en constante bewaking zeer belangrijk. Een veilige narcose begint al in de spreekkamer, waar we ieder dier helemaal nakijken. De narcose dienen we toe via een infuus. Ook krijgen alle patiënten een tube in de luchtpijp, waardoor we gasnarcose toedienen en extra zuurstof. Een tube is ook noodzakelijk om te kunnen beademen tijdens de narcose, dit is voor laparoscopische ingrepen onmisbaar. Tijdens de operatie worden de ademhaling en de hartslag continue in de gaten gehouden.

Na de operatie blijft de operatieassistente bij uw hond tot ze weer wakker is. In de recovery kan ze vervolgens lekker bijkomen op een verwarmde ondergrond en met een warme lamp. De meeste honden gaan na de laparoscopische sterilisatie ’s middags alweer kwispelend de deur uit.


Vaccineren van konijnen

Een inenting is voor een konijn zeer belangrijk. Konijnen worden gevaccineerd tegen Myxomatose en VHD, beide zijn vervelende ziektes die in bijna alle gevallen dodelijk zijn. Omdat deze ziektes o.a. door muggen worden overgebracht zien we de meeste zieke konijnen tijdens het muggenseizoen, dus in het voorjaar en najaar. De vaccinatie tegen Myxomatose en VHD werkt 1 jaar. Wanneer uw konijn nog niet ingeënt is, dan is het voorjaar  ook de beste periode om te vaccineren.

Tijdens de afspraak voor de vaccinatie wordt uw konijn ingeënt tegen beide virusziekten. Daarnaast kijkt de dierenarts uw konijn helemaal na en heeft u de gelegenheid om vragen te stellen. We besteden altijd extra aandacht aan inspectie van het gebit. Gebitsproblemen komen veel voor bij konijnen en worden vaak pas in een (te) laat stadium opgemerkt. Lees hier meer over gebitsproblemen bij konijnen.