Nieuwsbrief gezelschapsdieren april 2017

 In Dierenkliniek Bijsterveld, Dierenkliniek Deurne, Dierenkliniek Gemert, Dierenkliniek Helmond, Dierenkliniek Laarbeek, Gezelschapsdieren

Bezige beestjes, de vlo en de teek.

Waar komen de vlooien en teken ineens vandaan?

Teken en vlooien leven het hele jaar door. Vlooien zijn het hele jaar actief en zodra het voorjaar aanbreekt worden de teken actief en zien we ze terug bij onze huisdieren. Er zijn in Nederland 3 soorten teken en 2 soorten vlooien van belang voor onze huisdieren.
Teken zitten in grassen, struiken en bomen te wachten op een slachtoffer waar ze zich op kunnen laten vallen. Ze zoeken een warm plekje en bijten zich vast in de huid van de hond/kat. Ze voeden zichzelf (net als vlooien) met bloed en veranderen van een speldenknop groot spinnetje in een flinke erwt.
Een tekenbeet kan gevaarlijk zijn omdat de teek besmet kan zijn met ziekteverwekkers en deze over kan dragen op uw hond of kat of zelfs op uzelf. Dat is de reden dat we deze beestjes liever kwijt dan rijk zijn!

Kan mijn dier (en ikzelf?) ziek worden van een teken of vlooienbeet?

In Nederland is tussen de 10 en 50% van de teken besmet. Ziektes die door teken overgedragen kunnen worden zorgen onder andere voor lusteloosheid, koorts, bloedarmoede en/of gewrichtsontstekingen bij honden en katten. Ook de ziekte van Lyme kan overgedragen worden door teken, en is voor mensen gevaarlijk. Het is dus belangrijk om teken zo goed mogelijk te weren, en als er een teek gevonden wordt deze zo snel mogelijk te (laten) verwijderen. Vlooien zijn vooral erg lastig vanwege de jeuk en overlast, maar kunnen bijvoorbeeld ook lintworm eitjes overbrengen. Deze kunnen gevaarlijk zijn voor uw dier en voor kinderen. Goede vlooien en tekenbestrijding is daarom belangrijk voor iedereen.    

Tips en tricks bij het verwijderen en voorkomen van teken en vlooien:

  • Zodra u een teek vindt kunt u deze het beste (laten) verwijderen. De beste manier om een teek te verwijderen is een tekentang. Deze zijn er in verschillende varianten en is een musthave voor de honden/kattenbezitter.
  • Vlooien in huis? We helpen u graag met adviezen om ook het huis weer vlo-vrij te maken.
  • Alcohol over de teek om te ontsmetten, niet doen! Hiermee maak je de kans op besmetting groter. Zodra de teek in zijn geheel verwijderd is kan de plek waar de teek heeft gezeten ontsmet worden.
  • Alternatieve behandeling voor vlooien en teken? Let op met knoflook. Knoflook is giftig voor honden en vooral katten en kan bij herhaald gebruik voor bloedarmoede zorgen.
  • Voorkomen: Antivlooien en tekenmiddelen. Hierin zijn zeer veel verschillende mogelijkheden. Moeite met kiezen wat bij u hond/kat past? Kom langs op de praktijk en ontvang een advies op maat.

Een gezond gewicht voor alle huisdieren!

Een huisdier met een gezond gewicht leeft langer en gelukkiger. Het loopt minder kans op bijvoorbeeld diabetes, artritis en gewrichtspijn, ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk, hartfalen, blaasstenen (bij katten) en huidaandoeningen.

Overgewicht ontstaat wanneer uw kat of hond iedere dag meer eet dan nodig is. Door te veel voeding, extra beloningen of tafelrestjes, krijgt hij meer calorieën (energie) binnen dan hij verbruikt. Deze extra ongebruikte energie wordt omgezet in lichaamsvet. Misschien is het niet direct zichtbaar, maar uw huisdier voelt het iedere dag.

Sommige huisdieren hebben meer aanleg voor het krijgen overgewicht. Gecastreerde en gesteriliseerde dieren hebben een langzamere stofwisseling en hebben om die reden minder energie/calorieën nodig. Senior dieren zijn minder actief en hebben dus ook een lagere energiebehoefte. Daarnaast kan ras een rol spelen bij de kans op overgewicht.

Gewichtsmanagement

Op iedere praktijklocatie kunt u kosteloos terecht bij een assistentie die u kan helpen een plan op maat te maken. Op de praktijk zullen we uw huisdier wegen en zijn conditie bespreken. De dagelijkse voeding wordt berekend aan de hand van de grootte, het activiteitsniveau en het streefgewicht van uw kat of hond.
De juiste voeding is natuurlijk heel belangrijk om uw huisdier op gewicht te houden, maar een aantal aanpassingen in levensstijl kunnen ook nodig zijn. Tijdens regelmatige controles zullen we de vorderingen van uw huisdier en eventuele problemen bespreken.

Ons “Gewichtsmanagement programma” voor hond en kat:

Stap 1: Bepalen gewicht en voedergift

Stap 2: Afvallen

Stap 3: Op gewicht blijven