Nieuwsbrief gezelschapsdieren februari 2016

 In Algemeen, Gezelschapsdieren

Beste huisdiereigenaar,
De wetgeving omtrent antibiotica gebruik bij dieren is de laatste jaren aanmerkelijk aangescherpt, dit geld ook voor de gezelschapsdieren. Lees in deze nieuwsbrief meer over de redenen en hoe wij hiermee om gaan.
Verder vragen we aandacht voor de campagne van het LICG ‘Ontmasker de foute fokker’ en onze nieuwe rubriek in de nieuwsbrief ‘Patiënt van de maand’.

 

Antibioticagebruik bij huisdieren

Antibiotica zijn belangrijk om ziekte verwekkers te bestrijden, bij mens en dier. De werking van antibiotica wordt minder als bacteriën resistent worden. Dan krijg je ‘antibioticaresistentie’, dat betekent dat een bacterie niet meer reageert op het aangewezen antibioticum. De behandeling heeft dan geen effect en de patiënt wordt niet beter.
Het komt regelmatig voor dat een dier een ontsteking heeft, dit kan bijvoorbeeld een blaas of een oorontsteking zijn. Echter mag hier tegenwoordig niet meer zomaar antibiotica voor meegeven worden. Het gebruik van antibiotica bij dieren is namelijk aan strenge regels verbonden. Er zijn vele nieuwe wetten gemaakt rondom het antibiotica gebruik. De reden hiervoor is om de antibioticaresistentie tegen te gaan.
De gezondheid van uw dier staat bij ons hoog in het vaandel! De juiste antibiotica mogen gebruikt worden als er een diagnose gesteld is door een dierenarts. Soms betekent dit dat we eerst een kweek (antibiogram) in moeten zetten voordat we gericht met de juiste behandeling kunnen starten. Een breed spectrum antibiotica mag alleen ingezet worden als aangetoond is dat een smal spectrum antibiotica niet voldoende werkt. Antibiotica is niet altijd noodzakelijk om een infectie te behandelen.
Naast de zorg voor een ziek dier, wordt de preventieve zorg steeds belangrijker. Op verschillende manieren proberen we te voorkomen dat dieren ziek worden. Hierbij kunt u denken aan regelmatige gezondheidscontroles bij de dierenarts, gezonde voeding, veel beweging, ontwormen, maar ook gericht vaccineren.

 

Hoe maken we een antibiogram

labNa het vinden van een bacterie die een infectie veroorzaakt kunnen we gaan kijken welk antibiotica het meest geschikt is om aan de patiënt te geven. Als eerste gaan we de bacterie isoleren, om deze vervolgens in contact te brengen met verschillende antibiotica’s.
Dit doen we als volgt:
We gebruiken een agarplaat waarop we de te onderzoeken bacterie egaal uitstrijken, hierna worden kleine papieren
schijfjes aangebracht waar antibiotica in zit. De agarplaat wordt gedurende 24 uur weg gezet bij een temperatuur van 37 graden zodat de bacterie goed kan groeien. Op de plaat zal de groei geremd worden rond de papieren schijfjes met antibiotica waar de bacterie gevoelig voor is. Door het meten van de zones kan worden bepaald wel antibiotica het meest geschikt is.

 

Campagne LICG; Ontmasker de foute Fokker

Het lijkt zo makkelijk: een puppy kopen. Genoeg aanbod op het internet, leuke pups die u direct kunt komen halen. Maar pas op: achter veel schattige advertenties gaan foute fokkers en handelaars schuil. Helaas is het moeilijk om het onderscheid te maken tussen fokkers die te goeder trouw zijn en de malafide fokkers. De campagne ‘ontmasker de foute fokker’ helpt daarbij en laat zien waar het mis kan gaan en op welke zaken je als puppykoper moet letten. Lees meer op de website van het LICG: www.licg.nl/foutefokker

 

Patiënt van de maand

Eind vorig jaar zagen we Abby bij ons in de kliniek in Beek en Donk. Ze werd aangeboden met heftige ontstekingen op de kop en voorpoten. De jeuk was zo ernstig dat Abby continue een kraag om moest om te voorkomen dat ze haar huid kapot krapde.

abby 1
Ze kwam terecht bij onze dierenarts Millie Verschuuren voor een dermatologisch consult, omdat de klachten ondanks de ingezette therapie praktijk verergerden.
Microscopisch onderzoek wees uit: Demodex canis, oftewel puppyschurft. Gedurende 6 weken moest Abby gewassen worden met een parasiet dodend middel. De nabehandeling hebben we gedaan met een parasietbestrijding in tabletvorm.
Na twee weken was al duidelijk verbetering zichtbaar.

abby 2

Na 1,5 maand was de huid genezen en begonnen de haren weer terug te groeien.

abby 3