Nieuwsbrief gezelschapsdieren januari 2016

 In Algemeen, Gezelschapsdieren

Nieuw konijnenvirus in Nederland

Begin december zijn vanuit diverse delen van het land meldingen binnengekomen over acute sterfte  van konijnen. Het gaat hier om wilde én tamme konijnen. Verschillende van deze konijnen zijn onderzocht door de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Uit dit onderzoek blijkt dat de dieren zijn gestorven als gevolg van een infectie met het RHD2-virus. Ook de media heeft de laatste weken al veel aandacht besteed aan de konijnensterfte, toch willen wij u de volgende informatie niet onthouden.

Symptomen

Een geïnfecteerd konijn zal veelal binnen 24-48 uur sterven. Soms zijn er symptomen als benauwdheid en bloedingen te zien bij deze konijnen. Vaak zijn er echter geen symptomen bij konijnen met deze ziekte totdat ze sterven.

Virus

RHD (ook wel VHD genoemd) is zeer besmettelijk en wordt veroorzaakt door een virus: het RHD-virus. Dat verspreidt zich door direct contact tussen konijnen en ook indirect via urine, uitwerpselen, water, voedsel, kleding, handen en hokken. Stekende insecten kunnen ook een rol spelen in de verspreiding. Het RHD-virus is niet gevaarlijk voor mensen of andere gezelschapsdieren zoals honden, katten, cavia’s en andere knaagdieren.
Van het RHD-virus zijn twee varianten bekend: het RHD1-en het RHD2-virus. Tot nu toe was het RHD2-virus in Nederland relatief onbelangrijk en was er geen vaccinatie noodzakelijk. De tijd die verstrijkt tussen het tijdstip van besmetting en het overlijden van het konijn, is bij een RHD2-infectie langer. Daarom krijgt het virus meer tijd om zich te verspreiden.

Vaccinatie tegen RHD2

In Nederland was tot voor kort nog geen vaccin tegen RHD2 beschikbaar in tegenstelling tot sommige andere EU-landen (wél tegen RHD1). Daarom hebben wij contact gelegd met de leverancier van dit vaccin. Met ingang van vandaag hebben wij het vaccin beschikbaar.
Het gaat om een vaccin dat beschermd tegen RHD1 en RHD2. Het vaccin moet herhaald (geboosterd) worden. Deze herhaling moet na 3 weken plaatsvinden.
Het konijnenvaccin dat in één keer volledig beschermd tegen RHD2 is voorlopig nog niet leverbaar. Waarschijnlijk zal dit vaccin half april pas beschikbaar zijn.

Vaccinatiedagen

Omdat de flesjes per 10 doseringen verpakt zitten en na aanprikken 8 uur houdbaar zijn hebben we speciale vaccinatiedagen ingepland. Deze zullen plaatsvinden op:

Vrijdag 15 januari 9.00 tot 16.00 uur op locatie Deurne
Dinsdag 19 januari 9.00 tot 16.00 uur op locatie Gemert
Woensdag 20 januari 9.00 tot 16.00 uur op locatie Helmond (Stiphout)

U kunt telefonisch een afspraak maken voor de vaccinatie. De kosten voor beide vaccinaties zijn samen 34,50 euro. Hier komen geen consult kosten bij. De kosten dienen bij de eerste vaccinatie betaald te worden, bij de herhaling zijn er dan geen kosten meer.

Vaccinatie tegen myxomatose blijft nodig

Let op: deze vaccinatie is geen vervanging van het bestaande vaccin tegen Myxomatose. Deze vaccinatie dient volgens het bestaande vaccinatieschema gegeven te worden.
Overleg met de dierenarts wat voor uw konijn het beste vaccinatieschema is.

Bron: www.diergeneeskunde.nl

Gratis gebitscontroles in februari!

In de maand februari wordt landelijk het gebit van de hond en kat onder de aandacht gebracht. Net als voorgaande jaren organiseren we ook dit jaar gratis gebitscontroles voor honden en katten. Tijdens deze gebitscontrole zal de dierenartsassistente uitleggen hoe de toestand is van het gebit van uw huisdier en hoe het gebit schoongehouden kan worden. Tevens wordt er aangeven of uw dier een behandeling nodig heeft, zoals bijvoorbeeld het verwijderen van tandplak en/of tandsteen.

Heeft u interesse in een gratis gebitscontrole voor uw hond en/of kat?
U kunt bij de assistente voor de volgende momenten een afspraak maken:
Dierenkliniek Deurne:
Dinsdag 15.00-16.00 uur
Donderdag 15.00-16.00 uur

Dierenkliniek Gemert
Woensdag 15.00-16.00 uur
Donderdag 15.00-16.00 uur

Dierenkliniek Helmond
Dinsdag 15.00-16.00 uur
Donderdag 15.00-16.00 uur

Dierenkliniek Laarbeek
Maandag 16.00-17.00 uur
Vrijdag 16.00-17.00 uur

Dierenkliniek Bijsterveld
Dinsdag 15.30-16.30 uur

Openingstijden Carnaval

Tijdens de carnaval hebben al onze praktijklocaties aangepaste openingstijden.

Deurne / Gemert / Helmond:
Zaterdag 6 februari : 8.30 – 12.00 uur

Deurne / Gemert / Helmond / Laarbeek:
Maandag 8 februari: 8.00 – 12.00 uur
Dinsdag 9 februari: 8.00 – 12.00u uur

Praktijklocatie Bijsterveld is gesloten tijdens Carnaval.

Behandelingen vinden plaats op afspraak.
Buiten openingstijden kunt u voor spoedgevallen terecht op tel: 0900-9933993.