Nieuwsbrief gezelschapsdieren januari 2017

 In Algemeen, Dierenkliniek Bijsterveld, Dierenkliniek Deurne, Dierenkliniek Gemert, Dierenkliniek Helmond, Dierenkliniek Laarbeek, Gezelschapsdieren

Februari: landelijk de maand van het gebit!

Een gezond gebit is erg belangrijk voor mens en dier. Gebitsproblemen worden bij huisdieren nog steeds erg onderschat. Daarom wordt er sinds een aantal jaren in de maand februari landelijk veel aandacht gegeven aan de gebitsverzorging van huisdieren. Hierdoor merken we dat er in veel gevallen beter op het gebit bij huisdieren wordt gelet, met als mooi resultaat dat problemen met het gebit vaker voortijdig gezien en aangepakt worden.

Ook dit jaar organiseren we weer gratis gebitscontroles. Tevens hebben we rond deze maand aanbiedingen op gebitsverzorgende producten. Lees onderaan deze nieuwsbrief meer over onze acties!

 

De meest gestelde gebitsvragen bij hond, kat en konijn

Mijn jonge hond heeft 2 hoektandjes per kant, is dit normaal?
Nee, maar dit komt wel regelmatig voor. Een hond wisselt rond de 6 maanden en de melktandjes worden door een volwassen kies of tand eruit geduwd. Wanneer dit proces niet goed verloopt, vaker gezien bij de hoektanden, blijft de melktand aanwezig wat tot beschadiging van de vaste tand kan leiden. Het is dan meestal verstandig om het melkhoektandje onder narcose te verwijderen.

Mijn kat eet niet, komt dit door pijn van het gebit?
Nee, meestal zien we dat katten niet stoppen met eten, vaak wel minder kauwen, brokjes in 1 keer inslikken en meer speekselen.

<< Het gingivitis-stomatitis complex is een zeer pijnlijke en complexe aandoening bij de kat. Het is een steeds terugkerende of chronisch aanwezige slijmvliesontsteking in de bek van de kat. Toch zijn er katten die ondanks de pijn blijven eten.
Lees meer hierover bij de patiënt van de maand!

 

 

Mijn hond eet altijd harde brokken, is speciaal voer gericht op de tanden dan nog nodig?
Niet altijd, met een regelmatige controle van het gebit controleer je of er tandplakvorming optreedt. Brokken gericht op de gebitsverzorging kunnen helpen tandplak/steen te voorkomen. Er zitten bepaalde enzymen in die onder andere de speekselkwaliteit verbeteren. Verder breekt een ‘gewone’ harde brok meestal op de punt van tand en kies, dit in tegenstelling tot een speciale brok waarbij het element in de brok wegzakt en ‘schoongeveegd’ wordt.

Mijn dier stinkt erg uit zijn bek en het lijkt of er een kies een beetje loszit, doet dit hem pijn?
Ja, net als bij mensen is een ontstoken kies erg pijnlijk. Een dier zal niet snel stoppen met eten door pijn aan het gebit, maar op een andere manier gaan kauwen vaak zonder dat u als eigenaar dit in de gaten heeft.

Bij mijn konijn zijn de voortandjes scheef en ze groeien langs elkaar, kan ik ze laten bijknippen?
Knippen van de voortanden wordt niet aangeraden. Het risico is dat de tand scheurt tot in de wortelpunt. Dit is pijnlijk en kan ontstekingen geven. De tandjes zullen weer ‘aangroeien’, waardoor het probleem terugkomt. Het advies is om de snijtandjes onder narcose geheel te verwijderen.

 

 

Mijn hond is al oud, dus de narcose kan hij niet meer aan. Heeft een gebit schoonmaken dan nog wel zin?
Jazeker, een erg ontstoken gebit geeft naast pijnlijkheid veel schadelijke bacteriën af. Door vooraf extra onderzoek te doen en gebruik te maken van de minst belastende narcosemiddelen en bewaking hoeft een hogere leeftijd geen reden te zijn  om een ‘ziek’ gebit niet te behandelen. Veel oudere dieren knappen heel erg op van een gebitsbehandeling. Ze stinken niet meer uit het bekje, wat knuffelen ook fijner maakt.

 

Een afscheid en een welkom

Tot onze spijt moeten we mededelen dat Marlike van Erp besloten heeft onze praktijk te verlaten. Zij was gedurende 3 jaar een zeer gewaardeerde collega in de gezelschapsdieren klinieken in Helmond en Laarbeek. Zij heeft besloten om het roer om te gooien en haar toekomst te gaan zoeken in de farmaceutische industrie. Wij (collegae, assistentes en cliënten) zullen de kennis, kunde en vriendelijke persoonlijkheid van Marlike gaan missen en wensen haar veel geluk en werkplezier in haar nieuwe omgeving.
Per 1 februari gaat onze nieuwe collega Susan van der Vrande haar werkzaamheden met enthousiasme overnemen. Zij is vorig jaar afgestudeerd in Utrecht met de specialisatie gezelschapsdieren en heeft reeds in andere praktijken ervaring opgedaan.

Even voorstellen:

Ik ben Susan van der Vrande, opgegroeid in Beek en Donk en vanaf kleins af aan al dol op dieren. We hebben een Parson Russel terrier, die gelukkig na 14 jaar nog steeds bij ons is! Verder ben ik graag buiten in de natuur en sport ik regelmatig (Hockey in Gemert en volleybal in Beek en Donk). Het werken met mensen vind ik fantastisch leuk, en dat dat in het vak van dierenarts heel nauw samengaat met het werken met dieren maakt het voor mij tot een perfect beroep. Ik heb erg veel zin om bij Dierenartsencombinatie ZuidOost aan de slag te gaan en om samen met de baasjes te zorgen voor gezonde dieren.

 

 

 

Korting op producten

In februari krijgt u 10% korting op alle gebitsverzorgende producten.
U krijgt 50% korting op de eerste zak Royal Canin Dental brokken.

Gratis gebitscontrole

De hele maand kunt u terecht voor een gratis gebitcontrole bij de dierenartsassistente. Tijdens deze gebitscontrole zal de assistente uitleggen hoe de toestand is van het gebit van uw huisdier en hoe het schoon gehouden kan worden. Ook wordt er aangegeven of uw huisdier een behandeling nodig heeft.

U kunt bij de assistente op de volgende momenten een afspraak maken:

Dierenkliniek Deurne: 
Dinsdag 15.00-16.00 uur
Donderdag 15.00-16.00 uur

Dierenkliniek Gemert 
Woensdag 15.00-16.00 uur
Donderdag 15.30-16.30 uur

Dierenkliniek Helmond  
Dinsdag 15.00-16.00 uur
Donderdag 15.00-16.00 uur

Dierenkliniek Laarbeek 
Maandag 16.00-17.00 uur
Donderdag 16.00-17.00 uur

Dierenkliniek Bijsterveld 
Dinsdag 15.30-16.30 uur

Patiënt van de maand:

Onze grote vriend eet weer lekker uit zijn bakje!

Al op jonge leeftijd merkten de oplettende eigenaren van kater Vriend, dat hij last had van zijn tanden met het eten. Na een bezoekje aan de dierenarts blijkt dat hij ontstoken tandvlees heeft. Zelfs na het schoonmaken van zijn tanden en na verschillende medicijnen blijft Vriend problemen houden.

Vriend blijkt te lijden aan het “gingivitis-stomatitis complex”. Dit is een aandoening die al bij jonge katten voorkomt. Hierbij zijn het tandvlees en het slijmvlies van de wang chronisch ontstoken. Helaas is het trekken van alle tanden en kiezen in het aangetaste gebied vaak de enige effectieve  therapie. Dit klinkt drastisch, maar voor de kat is dit echter een grote opluchting. Als alles genezen is dan kunnen de katten zich weer zonder pijn wassen en ook brokjes eten gaat prima zonder tanden. Een weekje na de behandeling is Vriend weer helemaal de oude en kan hij lekker van zijn eten genieten!

De tandjes die
hij zeker niet
zal missen     >>