Nieuwsbrief gezelschapsdieren maart 2016

 In Algemeen, Dierenkliniek Bijsterveld, Dierenkliniek Deurne, Dierenkliniek Gemert, Dierenkliniek Helmond, Dierenkliniek Laarbeek, Gezelschapsdieren

Beste huisdiereigenaar,

De lente staat voor de deur! De lente is het seizoen dat symbool staat voor een nieuw, fris begin. Voor ons een goede gelegenheid om een aantal nieuwe mogelijkheden te introduceren.
Sinds kort kunt u bij ons terecht voor bloeddrukmetingen en vanaf 1 april starten wij met een unieke service “de puppy coach”. Ook gaan we dit jaar weer op zoek naar “The Next Pet Model 2016”.

Allergieën zien we niet alleen in de lente, maar omdat in dit seizoen veel mensen weer last krijgen van hooikoorts leek het ons een goed moment om allergie bij de hond eens onder de aandacht te brengen.

Allergie bij de hond

Waarvoor kunnen honden allergisch zijn?

Bij een groot aantal honden komt een vorm van allergie voor. Vormen van allergie die bij honden voorkomen zijn:

  • Atopie; een allergie voor stoffen die vrij voorkomen in de omgeving, vergelijkbaar met hooikoorts of huismijtallergie bij de mens.
  • Vlooienspeekselallergie; na een beet van een vlo.
  • Voedingsallergie; overgevoeligheid voor bepaalde bestanddelen in het voer.
  • Contactallergie; overgevoeligheid van de huid voor bv. plastic, linoleum, wol, synthetische vezels, verf en schoonmaakmiddelen.
  • Incidenteel optredende allergische reacties na het geven van medicijnen of na een insectenbeet.

Atopie is de belangrijkste vorm van allergie die bij honden voorkomt. Het meest opvallende verschijnsel van atopie is JEUK, dat zich uit door het vaak likken of bijten aan de ondervoeten en het met de kop schuren langs de vloer of langs andere objecten. Dit kan leiden tot ontstekingen van de huid van o.a. poten, kop, oren, oksels en liezen.
allergie

Diagnose van atopie

Op basis van voorgeschiedenis en uitgebreid onderzoek van de hond worden andere aandoeningen (zoals een voedingsallergie) die lijken op atopie uitgesloten. Er zijn speciale testen ontwikkeld die bepalen voor welke allergenen uw hond allergisch is. Binnen Dierenartsencombinatie ZuidOost wordt gebruik gemaakt van een serumtest (bloedtest). Voor dit onderzoek kunt u terecht op onze locaties Deurne en Laarbeek.

IMG_0056Nieuw! Bloeddrukmetingen

Begin van dit jaar zijn we begonnen met het introduceren van bloeddrukmetingen. Dit kan gedaan worden bij zowel katten als honden. Het kan van grote toegevoegde waarde zijn bij het stellen of verder uitsplitsen van een diagnose.
Een te hoge bloeddruk is een levenslang probleem dat kwalijke gevolgen kan hebben zoals blindheid of neurologische klachten. Vaak is dit het gevolg van andere aandoeningen zoals nierfalen of een te snel werkende schildklier, maar het kan ook een op zichzelf staand probleem zijn.

De meting wordt uitgevoerd door een van onze paraveterinairen die hiervoor speciaal is bijgeschoold. Zij is werkzaam op verschillende locaties. Mocht u hier meer informatie over willen, dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met een van onze vestigingen.

Maak kennis met de “Puppy Coach”

Cute-Look-Puppy-1920x1200 (2)Dierenartsencombinatie ZuidOost gaat van start met een unieke service waarbij u een persoonlijk aanspreekpunt,  namelijk de Puppy Coach, krijgt toegewezen wanneer u met uw pup bij ons naar de praktijk komt.
De puppy coach (de dierenartsassistente) zal persoonlijk mailcontact met u onderhouden, zodat u de gelegenheid heeft vragen te stellen over uw pup. Door deze persoonlijke benadering zullen onduidelijkheden m.b.t. voeding, gedrag, gebit,
groei en andere zaken bij uw pup, helder worden voor u. Tevens is er op deze manier een kortere lijn in het doorspelen van belangrijke informatie of vragen naar de dierenarts. Voor spoedgevallen moet direct naar de praktijk gebeld worden, waarna een afspraak bij de dierenarts wordt ingepland. Het doel van Dierenartsencombinatie ZuidOost  met dit initiatief is een contact met u op te bouwen dat gebaseerd is op professionaliteit, kennis en aandacht voor uw  opgroeiende dier. Hierdoor kunnen afwijkingen sneller geconstateerd worden zodat uw dier niets te kort schiet aan de beste zorg.

  • U kunt uw puppy coach persoonlijk e-mailen met vragen over uw pup.
  • Ten allen tijden zullen spoedgevallen telefonisch doorgegeven moeten worden aan de kliniek en niet via email.
  • De eerste keer dat u met uw pup op de praktijk komt zal de puppy coach met u en uw pup kennis maken, voordat de pup door de dierenarts gezien wordt. Daarna houden we via email contact. Afspraken op de praktijk zullen altijd bij de dierenarts blijven.

Next Pet Model 2016

Twee jaar geleden organiseerden wij voor de eerste keer  de fotowedstrijd “The Next Pet Model”. Met meer dan 150 deelnemers was dit een groot succes.

Dit jaar zijn we opnieuw op zoek naar fotogenieke huisdieren!

We hebben gekozen voor het thema: VRIENDSCHAP.

Een thema waar je veel kanten mee op kan. Dus… wie weet hebben we dit jaar niet één maar meerdere huisdieren die de titel “The Next Pet Model 2016” mogen dragen.

De foto van de winnaar(s) zal wederom gebruikt worden voor onze oproepkaartjes voor de vaccinatie en gezondheidscheck. Daarnaast ontvangt de winnaar een kunstwerk van zijn huisdier van Denises Art. Samen met de kunstenares wordt een tekening gemaakt naar uw wensen.

Stuur uw foto naar info@daczuidoost.nl (o.v.v. fotowedstrijd). Vermeld in het e-mailbericht goed uw eigen gegevens, de gegevens van uw huisdier(en) en of uw naam genoemd mag worden.*

U kunt uw foto insturen tot 5 april 2016. Na de sluitingsdatum worden door onze eigen vakjury de 10 mooiste foto’s uitgekozen voor een plaats in de finale. Deze gaan via Facebook strijden voor de meeste Likes.
camera muis (2)
*De foto dient minimaal 2 megapixel groot te zijn. Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden. Deelname betekent dat u instemt met het publiceren van de door u ingezonden foto’s. Hier kunnen geen rechten aan ontleend worden.