Nieuwsbrief gezelschapsdieren mei 2015

 In Algemeen, Gezelschapsdieren

Heerlijk de zomer in! Maar wat vindt uw hond ervan?

Dit is het onderwerp van de informatie avond die wij hebben gepland in de maand juni.
Graag willen wij u informeren over problemen die in deze periode voorkomen.
Hoe ga ik om met een oververhit dier? Mijn hond houdt van zwemmen maar kan dat overal en wat zijn de gevaren?
Ook is het tekenseizoen weer begonnen, hoe groot is de kans op de ziekte van Lyme? Wat zijn de symptomen en hoe kunnen we het voorkomen?
Verder willen wij u informeren over het meenemen van uw dier op vakantie en dan in het speciaal naar het buitenland, de regels en de risico’s van parasieten die in het buitenland zitten. Hoe kun je een besmetting ontlopen, zodat uw hond weer veilig en gezond thuis komt.
Op onze informatieavond hebben we in de tweede helft gedragstherapeut Pascal Meeuwis aan het woord. Hoe gaat uw hond om in de groep, wanneer u in het bos of strand met andere dieren in contact komt. Het belangrijkste punt hoe luistert uw dier dan nog naar u!

Wanneer?

Op dinsdag 16 juni van 20:00-22:00 op onze praktijklocatie in Helmond.

U kunt zich inschrijven door te mailen naar info@daczuidoost.nl of deel te nemen aan ons evenement op Facebook. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.


 

Tekenziekte; de ziekte van Lyme

Teken zijn kleine spinachtige beestjes, die zich voeden met het bloed van andere diersoorten. Tijdens het bloed zuigen kunnen teken gevaarlijke ziektes overbrengen. Het is zowel voor onszelf als voor onze dieren belangrijk om te beschermen tegen een tekenbeet.

De meest bekende ziekte die door teken wordt overgebracht is de ziekte van Lyme. Het wordt veroorzaakt na een besmetting van de Borrelia bacterie die wordt overgebracht na de beet van een besmette teek. Het is bekend dat de teek minimaal 24 uur vast moet zitten om de ziekte van Lyme over te brengen.

In Nederland komt de ziekte van Lyme regelmatig voor, zowel bij mensen als bij honden en paarden. Het meest voorkomende verschijnsel is gewrichtsontsteking dat zich uit in plotselinge kreupelheid en pijn aan meerdere gewrichten. Andere verschijnselen zijn sloomheid, koorts, verlies van eetlust, gezwollen lymfeklieren en nierfalen. Een rode plek rondom de beet zoals we bij mensen met Lyme zien, zien we niet bij de hond of kat. Het ontwikkelen van een bult op de plaats van de beet zegt niets over het wel of niet ontwikkelen van Lyme.
De diagnose van Lyme is vrij lastig te stellen, omdat de symptomen kunnen passen bij een groot aantal andere aandoeningen. Een bloedonderzoek kan de infectie aantonen, maar is niet altijd voor 100% betrouwbaar. Om die reden is het van belang om goed te onthouden waar en wanneer  uw dier is gebeten door een teek. De ziekte van Lyme wordt behandeld met antibiotica. Mits in een vroeg stadium behandeld is de prognose goed.

Zeker met dit mooie weer is het van belang om uw huisdieren goed te controleren op teken. Of nog beter voorkom dat teken op uw huisdier terecht komen door een middel tegen teken te gebruiken. We hebben een breed assortiment van tekenbestrijdingsmiddelen beschikbaar. Zoals een tekenband, pipetten of een tablet. Onze assistente adviseert u graag over welk middel voor uw situatie het meest geschikt is.

Tijdens onze infomatieavond zullen we ook de problemen met andere parasieten bespreken, denk aan hartworm en zandvliegen.


 

Hoe werkt het: een teek verwijderen met O’tom tekenhaak

o-tom-tekenhaak


 

Maak uw huisdier vindbaar!

Ieder jaar lopen duizenden katten, honden en andere huisdieren weg van huis. Gelukkig kunnen veel van deze dieren dankzij een chip weer herenigd worden met hun baasjes. Helaas zijn er nog steeds veel dieren die niet gechipt en geregistreerd zijn. Al jarenlang is het laten chippen van pups verplicht. Maar het zijn juist katten, die het vaakst vermist worden.

Wat is een chip?

Een chip is een klein buisje, ongeveer zo klein als een rijstkorrel. Deze wordt bij het dier tussen de schouderbladen onder de huid ingebracht. Iedere chip heeft een uniek nummer dat is af te lezen met een chipreader. Elke instantie die met dieren te maken heeft is in het bezit van een dergelijk afleesapparaat.

Registratie

Door middel van registratie bij een databank wordt het chipnummer gekoppeld aan de gegevens van uw huisdier en uw persoonlijke contactgegevens. Er bestaan diverse databanken. Wanneer u uw huisdier bij ons laat chippen, zorgen wij voor de registratie.
We komen regelmatig dieren die wel een chip hebben, maar niet zijn geregistreerd. Via www.backhomeclub.nl kunt u uw huisdier zelf registreren.

Voordelen

De voordelen van chippen op een rijtje:

  • Wereldwijd unieke identificatiecode
  • Onbeperkte levensduur van de chip
  • Diervriendelijk
  • Gemakkelijk af te lezen
  • Geschikt voor bijna alle diersoorten
  • Fraude bestendig: de code kan nooit worden gewist of veranderd
  • Kan al op jonge leeftijd worden toegepast
  • Niet ontsierend voor het dier