Nieuwsbrief gezelschapsdieren november 2015

 In Algemeen, Gezelschapsdieren

Zoönosen

 

Op 29 oktober 2015 heeft Minister Schippers de Tweede Kamer geïnformeerd over het beleid omtrent zoönosen. Zoönosen zijn ziekten bij dieren die overgedragen kunnen worden op mensen. In de brief geeft de minister, mede namens staatssecretaris Dijksma, een update over de zoönose-aanpak in de praktijk. Er wordt benadrukt dat een goede humane en veterinaire samenwerking, het zogenaamde One-Health principe, van groot belang is.

 

Zoönosen:

ziekten bij dieren die overgedragen kunnen worden op mensen.

 

Het hebben van een huisdier is niet alleen leuk, maar meestal ook goed voor de gezondheid. Mensen met huisdieren gaan doorgaans minder vaak naar de huisarts en hebben ook minder last van stress. Helaas kunnen mensen soms ook ziek worden van hun dier. Dieren kunnen namelijk ziekteverwekkers bij zich dragen waar ook mensen ziek van kunnen worden. Zulke ziekten worden zoönosen genoemd. Kinderen hebben de grootste kans om een zoönose op te lopen omdat ze vatbaarder zijn en vaak intensief contact hebben met dieren. Gelukkig zijn zoönosen vaak goed te voorkomen.

 

Zoönosen kunnen op verschillende manieren worden overgebracht van dieren naar de mens:

  • Direct contact. Heel vaak loopt een besmetting met een zoönose via direct contact met een dier. Een schimmelinfectie kan men bijvoorbeeld oplopen door een besmet dier te aaien of te knuffelen. Ook door een krab of een beet kan men ziek worden. Laat lelijke bijt- of krabwonden daarom direct goed behandelen door uw huisarts of ga naar de Eerste Hulp post van een ziekenhuis.
  • Indirect contact. In zand (zandbak) of aarde (tuin) waar katten of honden gepoept hebben, kunnen spoelwormeitjes zitten. Als men de handen direct na spelen of tuinieren goed wast met zeep, is er niks aan de hand. Maar wie zijn handen niet wast, kan besmet raken. Ook het eten van niet goed gewassen rauwe groente kan op deze manier tot het binnenkrijgen van spoelwormeitjes leiden.
  • Via stekende, bloedzuigende insecten of teken kunnen ziekten van dieren naar mens worden overgedragen. Het bekendste voorbeeld is de ziekte van Lyme, die men kan krijgen van een tekenbeet. Kattenkrabziekte kan door een beet/krab van een kat worden overgebracht maar ook via vlooienbeten.
  • Via het eten van (rauwe) voedingsmiddelen als onvoldoende verhitte melk, eieren of vlees kunt u ziekteverwekkers binnen krijgen.

 

In het algemeen verspreiden gezonde huisdieren geen ziekteverwekkers. Houd uw huisdier daarom gezond door het dier jaarlijks bij uw dierenarts op gezondheid te laten controleren en eventueel te laten vaccineren, te ontwormen en te beschermen tegen teken en vlooien. Zorg daarnaast voor een goede hygiëne (handen wassen na contact met dieren en buiten spelen) en houd de leefomgeving schoon (poep opruimen), dan kunt u zonder gezondheidsrisico’s genieten van uw huisdier.

 

Adviezen voor een gezonde omgang met huisdieren

  • Schaf alleen gezonde dieren aan en ga jaarlijks naar de dierenarts voor gezondheidscontrole en eventuele vaccinatie.
  • Laat de ontlasting van uw dier regelmatig op parasieten onderzoeken bij de dierenarts. Ontworm hond en kat vier keer per jaar en voorkom vlooien- en tekenbesmetting.
  • Voorkom contact met zieke en/of onbekende dieren.

Bron: www.licg.nl

 

Let op: ontvlooiïng met Diazinon en Permethrin kan giftig zijn voor katten.

 

Via diverse media hebben wij berichten binnen gekregen over katten die ernstig ziek zijn geworden na behandeling met een vlooienmiddel met de met de werkzame stof Diazinon. Deze middelen zijn o.a. bij drogisten en supermarkten te koop. Diazinon kan de werking van het zenuwstelsel verstoren met als gevolg stuiptrekkingen en een verzwakte ademhaling. Dit middel kan ernstige vergiftigingsverschijnselen bij katten veroorzaken. Katten kunnen hier zelfs aan overlijden.

 

Ook verkeerd gebruik van bestrijdingsmiddelen kan erg gevaarlijk zijn. Zo worden middelen voor de hond weleens bij de kat gebruikt. De werkzame stof Permethrin die in veel vlooienmiddelen zit is erg giftig voor de kat. Katten kunnen hiervan stuiptrekkingen krijgen, gaan braken en uiteindelijk overlijden.

 

In onze dierenklinieken kunnen wij u een passend advies geven over het gebruik van middelen tegen vlooien en andere parasieten. Ook bent u welkom om uw kat of hond gratis te laten wegen voor de juiste dosering.