Nieuwsbrief gezelschapsdieren november 2018

 In Dierenkliniek Bijsterveld, Dierenkliniek Deurne, Dierenkliniek Gemert, Dierenkliniek Helmond, Dierenkliniek Laarbeek, Gezelschapsdieren

Wordt uw kat een dagje ouder?

Dat uw kat ouder wordt, is aan de buitenkant vaak niet direct te zien. Maar ondertussen kunnen er wel gezondheidsproblemen spelen. Katten zijn medisch gezien vanaf 8 jaar senior. Vanaf die leeftijd is het verstandig om de gezondheid van uw kat extra in de gaten te houden.

Gevolgen van veroudering

Net als bij mensen geeft ouder worden een aantal lichamelijke veranderingen bij de kat:

 • Verminderde nier- en leverfunctie
 • Problemen met de gewrichten
 • Hoge bloeddruk
 • Tandsteen en verlies van tanden/kiezen
 • Verminderde darmwerking
 • Slechtere conditie van de vacht
 • Grotere vatbaarheid voor infecties
 • Verminderd gehoor, gezichtsvermogen, smaak en reukzin

Welke klachten zien we bij de oudere kat?

Wist u dat 1 op de 3 katten ouder dan 12 jaar chronische nierziekte heeft? En maar liefst 90% van de katten ouder dan 12 jaar gewrichtsproblemen heeft? Symptomen worden vaak pas in een ver gevorderd stadium zichtbaar.

Bij nierziekte is vaak het eerste dat opvalt dat de kat meer gaat drinken. In een later stadium zal de kat ook gewicht gaan verliezen en gaat de eetlust achteruit.
Bij gewrichtsproblemen is dit lastiger. Katten zijn erg beweeglijke dieren die graag op jacht gaan en de hoge plekken opzoeken voor een goed uitzicht. Bij oudere katten zie je vaak dat dit minder wordt en dat wordt dan geweten aan de leeftijd. Katten gaan echter niet minder bewegen puur omdat ze ouder worden. Er is dan toch een onderliggende oorzaak en een veel voorkomende daarvan is pijn in de gewrichten.

Pijn in de gewrichten of elders in het lichaam kan onderstaande klachten geven:

 • Minder activiteit, zoals beweging of deelname aan spelletjes
 • Minder contact zoeken met de eigenaar
 • Gedragsverandering, zoals minder vriendelijk zijn tegen mensen
 • Behoefte doen buiten de kattenbak
 • Slechte verzorging van de vacht
 • Meer brommen/spinnen dan normaal

Bovengenoemde klachten passen helaas niet specifiek bij 1 ziekte en kunnen dus meerdere dingen betekenen. Als uw kat een of meerdere van de bovengenoemde symptomen heeft is het verstandig om een afspraak te maken bij uw dierenarts om uw kat te laten onderzoeken.

Gratis senioren check

Onze praktijk streeft er naar om uw oudere kat optimale zorg te verlenen zodat ze comfortabel en gelukkig van hun oude dag kunnen genieten. Daarom krijgen alle katten van 10 jaar of ouder een uitnodiging voor een gratis senioren check.

In de maand november gaan we iedere week een “wist-je-dat” plaatsen op onze facebook. Volgt u ons nog niet? Klik dan snel hier en like onze pagina om overal van op de hoogte te blijven.


Met minder stress met uw kat naar de dierenarts

Met de kat naar de dierenarts gaan is voor sommige eigenaren haast nog traumatischer dan voor de kat zelf. We geven u een aantal tips om de ervaring voor alle partijen een stuk aangenamer te maken.

Een prettig bezoek begint met de juiste vervoersmand. Kies een plastic bak met een ruime opening, waarvan je de bovenkant kunt verwijderen. Op die manier kan de kat in de onderkant van de bak blijven zitten tijdens het onderzoek van de dierenarts.

Zorg ervoor dat uw kat vertrouwd is met de vervoersmand door deze een plek te geven in huis (en niet alleen tevoorschijn te halen bij een dierenartsenbezoek). Leg een ruime handdoek op de bodem van de bak en verras uw kat regelmatig met een kattensnoepje in de mand.

Sommige katten zijn thuis heel gemakkelijk, maar veranderen bij de dierenarts in een tijger. Mocht het lukken om voor het bezoek de nagels te knippen, zou dit erg fijn zijn.

Eenmaal in de auto kun je een kleed over de mand leggen om prikkels van buitenaf te verminderen en een veilige schuilplek te creëren. Dit helpt ook als u in de wachtkamer even moet wachten met uw kat. Zet uw kat liever niet op de grond, maar kies voor een hogere plek, bijvoorbeeld op de stoel naast u of vraag de assistente om advies.

In de spreekkamer bij de dierenarts beginnen we met het afnemen van de anamnese. Tijdens dit gesprek kunt u het deurtje alvast openen, zodat uw kat de kans krijgt om vanuit een veilige positie rond te kijken.

Indien mogelijk onderzoeken we de kat het liefst in de onderkant van zijn eigen mand. Hierbij kunnen we uw hulp goed gebruiken, u bent immers voor de kat de meest vertrouwde persoon. Als het toch lastig gaat of als er handelingen nodig zijn zoals bloedonderzoek, dan gebruiken we een inbaker techniek om uw kat te hanteren. Bij voorkeur gebruiken we hiervoor de eigen handdoek met vertrouwde geur.

Hopelijk helpen bovenstaande tips u om het bezoek aan ons met uw kat makkelijker en leuker te maken.


Orthomanuele therapie

Sinds oktober houdt Drs. Jacha Heukels, orthomanueel dierenarts, een 2-wekelijks spreekuur op woensdagmiddag (even weken) op onze praktijklocatie in Deurne. U kunt bij Jacha terecht op doorverwijzing van uw dierenarts voor onderstaande klachten:

 • Chronische pijn
 • Bewegingsklachten
 • Revalidatie na een blessure of operatie
 • Hernia, spondylose, Wobbler, lumbosacrale stenose.

Orthomanuele diergeneeskunde methode Aharon is ontworpen om afwijkende wervel- en of gewrichtstanden te corrigeren. Een afwijkende wervelstand kan leiden tot pijn, bewegingsbeperking en functieverlies. Het manueel corrigeren van de stand afwijking vermindert pijn en druk, zodat het lichaam zich onder de meest optimale omstandigheden kan herstellen.

Orthomanuele therapie wordt vergoed door de ziektekostenverzekering van Proteq, Petplan en Ohra.