Nieuwsbrief gezelschapsdieren september 2018

 In Dierenkliniek Bijsterveld, Dierenkliniek Deurne, Dierenkliniek Gemert, Dierenkliniek Helmond, Dierenkliniek Laarbeek, Gezelschapsdieren

Xylitol; wel voor mensen, niet voor honden!

Het is bij velen bekend dat chocolade, ui, druiven, krenten en noten niet goed zijn voor honden. Maar weet u ook dat zoetstof xylitol schadelijk kan zijn voor uw hond? Producten die wij mensen dagelijks eten bevatten vaak xylitol, hierdoor is de kans aanwezig dat ook uw hond het te pakken krijgt.

Wat is een Xylitol?

Xylitol is een zoetstof, zoals de naam al zegt, een stof die zoet smaakt. Zoetstoffen vervangen suiker, of een deel daarvan, in bijvoorbeeld snoep, frisdranken, sappen, koeken, zuivelproducten, jam en pindakaas. Sommige zoetstoffen worden op een natuurlijke wijze gewonnen uit vruchten of planten, maar zoetstoffen kunnen ook kunstmatig door de mens samengesteld worden. Voorbeelden van bekende zoetstoffen zijn: xylitol, sorbitol, maltitol en erythritol.

Waarom is Xylitol gevaarlijk voor honden?

Een minuscule inname van de zoetstof xylitol kan gevaarlijk zijn, omdat de pancreas (alvleesklier) bij opname in het lichaam veel insuline gaat maken. Hierdoor ontstaat een forse daling van de bloedsuikerspiegel en acute leverschade.

Wat zijn de symptomen van Xylitol vergiftiging?

Wanneer een hond xylitol binnen krijgt kunnen de symptomen al binnen een uur ontstaan. Een zoetstof kan braken, zwakte, slapheid, toevallen, leverfalen, stollingsstoornissen, coma en zelfs sterfte tot gevolg hebben.

Wat is het effect op andere dieren? En van andere zoetstoffen?

De effecten op andere huisdieren zijn nog niet volledig onderzocht. Ons advies is om hier voorzichtig mee om te gaan. Veel voedingsmiddelen die wij eten hebben dieren niet nodig of zijn ongezond voor onze huisdieren. De zoetstof sorbitol heeft niet het schadelijke effect dat we bij xylitol zien, maar kan wel maagdarmklachten veroorzaken.

Waarom is Xylitol bij mensen niet gevaarlijk?

Bij mensen heeft xylitol een andere werking dan bij dieren. Het menselijk lichaam gaat namelijk goed om met xylitol: het vereist nauwelijks insuline bij de opname in het lichaam en bevat weinig calorieën. Dit maakt producten met zoetstoffen ook geschikt voor diabetici.

Heeft je hond per ongeluk een product met Xylitol te pakken gekregen neem dan direct contact op met uw dierenarts!

Meer informatie is te vinden op: https://xylitolnietvoordieren.nl/


Kom naar ons knuffelspreekuur op woendag 3 oktober!

Op 4 oktober is het Dierendag! Ook dit jaar organiseren wij een knuffelspreekuur op al onze praktijklocaties. Dit doen we op woensdag 3 oktober. Alle kinderen met zieke knuffels zijn van harte welkom. Of het nu een beer is met een gebroken pootje of een aapje met buikpijn, onze dierendokters zorgen ervoor dat ze weer helemaal gezond de deur uitgaan!

 


Kleurwedstrijd

Doe mee aan onze Dierendag Kleurwedstrijd! Voor de 10 winnaars ligt er een super leuk verrassingspakket klaar!

Kleurplaten liggen op de dierenkliniek of print zelf de kleurplaat in de bijlage. Inleveren kan bij uw eigen praktijklocatie tot 15 oktober 2018.