Nieuwsbrief juni 2018: Op vakantie met je huisdier!

 In Dierenkliniek Bijsterveld, Dierenkliniek Deurne, Dierenkliniek Gemert, Dierenkliniek Helmond, Dierenkliniek Laarbeek, Geen categorie, Gezelschapsdieren

Op vakantie met je huisdier

De vakantietijd is weer begonnen! Veel mensen nemen ook hun huisdier mee naar de vakantiebestemming. In dat geval is het belangrijk om op tijd te beginnen met de voorbereidingen. Naast een aantal verplichte reisvoorschriften, is ook de bestrijding van parasieten van belang. Wij hebben voor u een aantal punten waar u rekening mee moet houden op een rijtje gezet.

Verplichte documenten

Voor het reizen met honden, katten en fretten binnen de EU gelden de volgende eisen:

•Alle honden, katten en fretten hebben een EU-paspoort nodig als zij op reis gaan naar het buitenland. De Nederlandse versie van het EU-paspoort wordt uitgegeven door de dierenarts.
•Honden, katten en fretten moeten ter identificatie een chip hebben. Vergeet niet het chipnummer en uw adresgegevens bij een databank te laten registreren.
•Alle honden, katten en fretten moeten zijn ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid), minstens 21 dagen voor vertrek. De dierenarts moet dit aantekenen in het paspoort.
•Sinds 1 januari 2012 is voor het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Malta en Zweden geen bloedtest meer nodig omdat de eisen voor de rabiës enting in de gehele EU gelijk zijn getrokken. Ook hier geldt dus dat een eerste rabiës enting tenminste 21 dagen voor vertrek gegeven moet worden. Ook Noorwegen, geen EU land, heeft zich hierbij aangepast. Wel is voor een aantal van deze landen en voor Finland nog een behandeling tegen wormen verplicht voor honden.
•Als u reist naar landen die wel in Europa liggen, maar niet bij de EU horen, kunnen andere eisen gelden. Lees hier meer over de invoereisen per land.

Vaccinaties

Naast de verplichte vaccinatie tegen rabiës is het verstandig om na te gaan of uw huisdier tegen alle ziektes ingeënt is. In het buitenland zijn er soms ziektes die in ons land niet (meer) voorkomen.

Parasietbestrijding

Wij adviseren om het hele jaar door preventief te behandelen tegen vlooien en teken. Daarnaast is het verstandig om minimaal 4 keer per jaar uw hond of kat te ontwormen. In het buitenland zijn er echter nog meer vervelende parasieten waar u rekening mee moet houden.

Hartworm

Honden kunnen geïnfecteerd worden door hartworm door de beet van een besmette mug. Hartworm is een ziekte die veel voorkomt in Zuid-Europa, voornamelijk
in het Middellandse Zee gebied.

Door een besmetting met hartworm kan een dier overlijden. De hartwormen nestelen zich in het hart en een besmetting is moeilijk te behandelen. Preventie is dus essentieel! Dit kan d.m.v. Milbemax® tabletten (in een aangepast ontworming-schema) of met Stronghold® pipetten.

Vossenlintworm

De vossenlintworm is een specifiek soort lintworm die in veel delen van de wereld voorkomt. Een besmetting bij een hond of kat richt niet veel schade aan. De besmetting kan wel worden overgedragen op mensen, waar het een ernstige ziekte kan veroorzaken.

Door de hond regelmatig met Milbemax® te ontwormen kunt u een besmetting van de omgeving en huisgenoten voorkomen.

Milbemax is in juni en juli per doosje 3 + 1 gratis!

Leishmania

Leishmania is een parasiet die overgebracht wordt door de beet van de zandvlieg. Deze microscopisch kleine parasieten tasten de rode bloedlichamen aan. Bij honden heeft deze ziekte in veel gevallen een dodelijke afloop.
Het gebruik van de Scalibor® protectorband biedt gedurende 5-6 maanden bescherming tegen beten van het zandvliegje.

Teken

Vooral in Zuid-Europa komen veel teken voor die zijn besmet met gevaarlijke ziekteverwekkers. Maar ook dichter bij huis zien we steeds meer besmettingen met aandoeningen zoals Babesiose en Ehrlichiose. Ook infecties met Borrelia (ziekte van Lyme) kunnen via teken op huisdieren worden overgebracht.
Middelen die goed beschermen tegen teken zijn Bravecto®, Frontect® en de Scalibor® protectorband.

Reizen met dieren

Het is uiteraard belangrijk om ervoor te zorgen dat het bereiken van de vakantiebestemming zowel voor u als uw huisdier op een prettige manier verloopt.
Of je nu met de trein of het vliegtuig reist, zorg altijd voor een goede en veilige vervoerskooi of tas. Informeer goed bij de vervoersmaatschappij naar de regels die zij hanteren.
Reist u met de auto zorg dan voor voldoende ruimte. Sommige landen hebben speciale bepalingen voor het vervoer van honden in de auto. In Duitsland moet je hond officieel vast aan een veiligheidsriem. In Italië (in openbare gelegenheden) en Oostenrijk (in het openbaar vervoer) geldt een aanlijn- en muilkorfplicht.

Reisziekte

Net zoals mensen kunnen ook dieren last krijgen van reisziekte. Typische symptomen zijn braken, misselijkheid, kwijlen, onrust, angst en trillen. Reisziekte is met medicatie prima te verhelpen. Informeer hier naar bij uw dierenarts.

Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over reizen met uw dier. U kunt dan ook altijd bij ons aan de balie of telefonisch terecht met al uw vragen.

Zowel bij ons in de dierenkliniek als op onze website kunt u de vakantie checklist vinden, hiermee hopen wij u een beetje hulp te bieden met alle voorbereidingen van de vakantie.

Wij wensen u en uw huisdier een fijne vakantie!


Chippen; controleer de registratie!

Wanneer u uw huisdier laat chippen, is een registratie een belangrijke vervolgstap. Zonder registratie kan een gevonden dier niet bij u teruggebracht worden. De registratie van uw dier regelt u bij een van de databanken die in Nederland actief zijn. Bijvoorbeeld: www.backhomeclub.nl of www.ndg.nl .
Wanneer u uw dier aanmeldt bij een databank voor registratie, is het nodig dat de databank uw contactgegevens kent. Dit kunnen bijvoorbeeld uw woonplaats en telefoonnummer zijn. Ook andere zaken, zoals ras, kleur en andere kenmerken van uw dier worden soms genoteerd.

Veiligheid van uw gegevens

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat een aantal databanken de gegevens van huisdieren en hun baasjes onvoldoende beveiligd had. Hierdoor was het mogelijk dat onbevoegden dier- en eigenaar gegevens uit de databases van de databanken konden downloaden. Mensen met slechte bedoelingen zouden hiermee in sommige gevallen in kaart kunnen brengen waar bijvoorbeeld dure raskatten wonen.
Nadat de NOS dit aan het licht bracht, hebben deze databanken de beveiliging beter op orde gebracht.

Zichtbaarheid van uw gegevens?

Een goede, up-to-date registratie van uw huisdier is erg belangrijk. Zonder registratie heeft chippen geen zin. U kunt er bij de registratie bij een databank zelf voor kiezen of u bepaalde gegevens ook wilt openbaren. Zo kunt u ervoor kiezen om uw telefoonnummer zichtbaar te laten worden als iemand het chipnummer van uw dier invoert. Dat kan handig zijn, want de vinder van uw dier kan dan direct contact met u opnemen.

Vanwege privacy redenen kunt u er ook voor kiezen om uw gegevens op ‘verborgen’ te zetten. Mensen kunnen dan alleen zien dat uw dier bij een bepaalde databank geregistreerd is. Men zal dan de databank moeten benaderen als men een dier gevonden heeft. Die kan op zijn beurt weer contact met u als eigenaar opnemen. Dit betekent wel dat uw dier minder snel bij u teruggebracht kan worden. Als een databank gesloten is, bijvoorbeeld in een weekend of tijdens kantooruren, kan men geen contact met u krijgen. Bedenk daarom bij de registratie goed welke gegevens u wél, en welke gegevens u niet openbaar wilt zetten.

Meer informatie over chippen en registreren vindt u op http://www.chipjedier.nl/ .

In de maand juli kunt u uw huisdier met korting laten chippen en registreren!