Nieuwsbrief juni 2019; Chipmaand

 In Dierenkliniek Bijsterveld, Dierenkliniek Brouwhuis, Dierenkliniek Deurne, Dierenkliniek Gemert, Dierenkliniek Helmond, Dierenkliniek Laarbeek, Gezelschapsdieren

Chippen van huisdieren

Met het aanbrengen van een chip worden huisdieren voorzien van een uniek nummer, wat er in combinatie met een goede registratie voor zorgt dat vermiste huisdieren weer terecht kunnen komen bij hun eigenaren. Daarnaast is chippen fraude bestendig, waardoor het een nuttig middel is bij het tegengaan van illegale handel in huisdieren.
Het chippen van honden en paarden is in Nederland al jarenlang verplicht. Gelukkig worden ook katten, konijnen, schildpadden en andere huisdieren steeds vaker gechipt.

Wat is een chip?

De chip (of transponder) is een klein buisje van ongeveer 14 millimeter groot. In het buisje zit een klein stukje micro-elektronica bestaande uit een spoel en een microchip, die het unieke registratienummer bevat. De chip wordt met een naald onder de huid tussen de schouderbladen van het dier of aan de linkerzijde van de hals aangebracht. Je ziet hem daarna niet meer zitten.

Foto: Een chip naast een lucifer kop.

Wanneer een afleesapparaat (chipreader) in de buurt van de chip gehouden wordt, gaat in de spoel een kleine inductiestroom lopen waardoor de chip een signaal uitzendt. Het afleesapparaat vangt dit op en kan het nummer aflezen. Zonder afleesapparaat doet de chip niks: er zit geen batterij of andere energiebron in.

Hoe werkt het chippen van een huisdier?

De chip wordt ingebracht onder de huid van het dier met behulp van een holle injectienaald. Op deze foto ziet u zo’n injectienaald. Het chippen gebeurd snel en is vrijwel pijnloos.

Wie mag er chippen?

Een chip mag worden ingebracht door een dierenarts. Bij rashonden waarvoor een stamboom wordt aangevraagd worden de pups gechipt door een medewerker van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied.

Registreren!

Een chip alleen is niet voldoende: chippen heeft alleen zin als het chipnummer en de gegevens van de eigenaar in een databank worden opgeslagen. Vergeet dus niet om het chipnummer te registreren!

Als een dier vermist raakt en terecht komt bij een dierenarts, asiel of de dierenambulance, zal hij met behulp van een chipreader gecontroleerd worden op een chip. Als het dier gechipt is én het chipnummer juist geregistreerd staat bij een databank, kunnen de we de contactgegevens van de eigenaar vinden. Zo kunt u snel op de hoogte gebracht worden als uw huisdier gevonden wordt.

Databanken

Er is een aantal verschillende databanken in Nederland waar u de chip van uw huisdier kunt registreren. De meeste databanken hebben een eigen website waar u de registratie kunt regelen. Wij gebruiken de databank: www.backhomeclub.nl. Op www.chipnummer.nl vindt u een overzicht van alle databanken in Nederland.

Voor honden die in Nederland geboren of ingevoerd zijn vanaf 1 april 2013 geldt een chip- en registratieverplichting.

Waar vind ik het chipnummer van mijn dier?

Om de chip te registreren heeft u natuurlijk wel het chipnummer nodig. Als u zelf uw dier heeft laten chippen bij de dierenarts, staat het chipnummer waarschijnlijk in het dierenpaspoort of entboekje. Bij een rashond staat het op de stamboompapieren. Als u het nummer zelf niet bij de hand heeft, kunt u de chip altijd opnieuw laten aflezen door een dierenarts.

Waar gaat het mis?

Helaas zien we nog vaak huisdieren die wel een chip hebben, maar niet te vinden zijn in een databank. Mogelijke oorzaken hiervan zijn:

 • Gegevens worden niet geregistreerd, omdat men dit vergeet of niet weet hoe het moet.
 • Gegevens worden niet openbaar gezet, i.v.m. de privacywetgeving moet u zelf aangeven wat zichtbaar is op de website van de databank.
 • Bij honden is de fokker verantwoordelijk voor het registreren van het nest. Zodra de pups geplaatst zijn meld de fokker de pups af. De nieuwe eigenaar is vervolgens verantwoordelijk voor een nieuwe registratie.
 • Wijzigingen worden niet aangepast; bijvoorbeeld verhuizing, herplaatsing, overlijden.

Een nadeel van een chip is dat hij aan de buitenkant niet zichtbaar is. Als een gevonden dier niet bij een instantie terecht komt met een afleesapparaat (dierenarts, ambulance, asiel), dan wordt de chip dus niet afgelezen en is een eigenaar niet te achterhalen.

Ook is het zo dat niet alle afleesapparaten alle soorten chips kunnen aflezen. De zogenaamde ISO-chips kunnen wel altijd afgelezen worden. Sommige (buitenlandse) chips voldoen niet aan de zogenaamde ISO standaarden.

Wanneer u een buitenlandse hond heeft, is het verstandig te laten controleren of de dierenarts deze chip kan aflezen.

Chipmaand actie!

In de maand juni kunt u uw huisdier laten chippen en registreren tegen een gereduceerd tarief. U kunt bij ons terecht voor de volgende services:

 • Het aanbrengen van een chip incl. registratie voor 29,50 euro.
  De dierenarts chipt uw dier en voert een verkort gezondheidsonderzoek uit. Er is geen ruimte voor uitgebreide vragen of aanvullend onderzoek. De assistente zal met u de gegevens controleren en zorgen voor de registratie.
 • Gratis controle of uw huisdier een chip heeft.
  Wij lezen de chip af bij uw huisdier en controleren de registratie.
 • Gratis registratie van uw huisdier bij databank Backhomeclub.nl
  Wij lezen de chip af van uw huisdier en maken de registratie voor u in orde (normaal 8,06 euro administratiekosten, in de maand juni kosteloos).

LET OP: wij kunnen de registratie alleen voor u in orde maken als u langs komt met uw huisdier op de praktijk. Dit gaat niet telefonisch of per e-mail.

https://img.ymlp.com/sb30_bannerchipjedierdrukwerk--1.jpg