Nieuwsbrief juni 2019; Huisdieren en hitte!

 In Algemeen, Dierenkliniek Bijsterveld, Dierenkliniek Brouwhuis, Dierenkliniek Deurne, Dierenkliniek Gemert, Dierenkliniek Helmond, Dierenkliniek Laarbeek, Gezelschapsdieren

Tips om je ‘huis’dier koel te houden tijdens de hitte

De temperaturen blijven voorlopig nog hoog en we kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat onze huisdieren daar slecht tegen kunnen. Zij kunnen hun warmte niet kwijt via hun huid zoals wij. Daarom is het verstandig om extra maatregelen te treffen tijdens tropische dagen. Ben je toch bang dat je dier oververhit is geraakt?
Neem dan direct contact op met je dierenarts!

Honden

Wist u dat honden niet zweten zoals mensen? Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen. Behalve in hun voetzooltjes hebben ze nergens zweetklieren. Vermijd daarom inspannende activiteiten met warm weer, zoals fietsen of te lang spelen. Ook zwemmen is een inspannende activiteit, als je hond intensief zwemt kan hij alsnog oververhit raken. Daarom tijdens de hoogste temperaturen alleen pootjebaden.
Laat je hond niet in de auto achter, ook niet voor even. Een auto kan binnen enkele minuten een oven worden, ook als je de ramen op een kiertje zet!
Zorg ervoor dat je hond een plek in de schaduw en vers drinkwater heeft. Voor honden zijn er speciale koelproducten beschikbaar zoals banden, speeltjes en drinkbakken. Let bij honden met een dunne vacht op verbranding en smeer dun behaarde plekken in met zonnebrandcrème.

Katten

Katten zijn slimme dieren en zullen zelf de koelte opzoeken als ze het te warm krijgen. Zorg ervoor dat je kat verkoeling kan zoeken in huis: tegels in de gang of badkamer, zet een kamer open waar weinig zon komt etc. Zet pas ’s avonds ramen open maar wees voorzichtig met kantelramen! Kan je kat naar buiten, dan moet hij schaduwplekken kunnen opzoeken en ook buiten steeds vers water ter beschikking hebben.
Vergeet niet om de oren van lichtgekleurde katten in te smeren met geschikte zonnebrandcrème!

Fretten

Fretten hebben veel last van de warmte en kunnen niet tegen hete zomertemperaturen. Ze hebben een warme bontvacht, geen zweetklieren zoals wij en kunnen hun lichaamswarmte alleen kwijt via de bek en de voetzolen. Vooral oudere, zeer jonge en zieke fretten zijn erg kwetsbaar bij tropische temperaturen.
Plaats kooien op de koelste plek in huis. Gebruik katoen, bijv. een kussensloop, als slaap materiaal en haal fleece uit de kooi. Laat je fret spelen in een badje met een klein laagje water of gebruik een plat schaaltje met ijsblokjes om mee te spelen. Plaats diepvrieselementen onder een deel van de kooi, uw fret kan dan zelf kiezen of hij op een koelere plek wil liggen.
Verder is het net zoals bij andere diersoorten goed om activiteiten te vermijden tijdens de warmste momenten van de dag.

Konijnen

Konijnen kunnen slecht tegen warmte. Van nature zijn ze gewend om zich bij warm weer terug te trekken in hun hol onder de grond. Hun verblijf mag dan ook nooit in de volle zon staan!
Zorg eventueel voor extra schaduw m.b.v. een parasol of gebruik een (vochtig) laken om schaduw te creëren. Bij extreme hitte en weinig wind kunnen konijnen verplaatst worden naar een koele plek in huis. Ook voor konijnenhokken zijn diepvrieselementen een goede tip om voor extra verkoeling te zorgen. koel elementen kun je zelf maken met een plastic waterfles uit de vriezer, omwikkel deze met een handdoek en leg in het hok. Verder is het belangrijk om extra rekening te houden met vliegen en ongedierte. Maak het hok vaker schoon en controleer dagelijks op wondjes en plakpoep.

Cavia’s

Cavia’s kunnen erg slecht tegen warmte. Bij warm weer liggen cavia’s overdag veel stil waardoor het onder hun buik broeierig wordt. Ze eten overdag ook slecht en beginnen pas ’s avonds aan hun voer wanneer de temperatuur weer gedaald is. Gelukkig zijn er wel dingen die je kunt doen om je cavia wat comfortabeler deze warme dagen door te helpen!
Zo kun je koelelementen onder een deel van het hok leggen en flessen met bevroren water in het hok. Zo kunnen ze zelf kiezen hoe koel ze willen liggen. Uiteraard is het belangrijk dat een buitenhok niet in de zon staat en plaats een binnenhok op een koele plaats in huis.

Vogels

Vogelkooien mogen niet in de zon staan. Vogels badderen graag en dit zorgt voor verkoeling. Zorg ervoor dat er vers water beschikbaar is. Buiten volières en kippenhokken kunt u van schaduw voorzien door een parasol te plaatsen of leg een wit (nat gemaakt) laken over het verblijf.

Paarden

Paarden kunnen in tegenstelling tot honden wel zweten, maar ook zij kunnen bevangen raken door de hitte. Het is dan ook verstandig om met dit warme weer in de ochtend of in de avond te rijden maar het heetste moment van de dag te mijden. Bescherm paarden die buiten staan goed tegen de zon door licht gekleurde plekken in te smeren met een geschikte zonnebrandcrème. Zorg ook voor voldoende schaduw en drinkwater.
Daarnaast kun je ook je vliegendeken nat maken met koud water voordat je hem op doet of je paard zelf afspuiten met lauw (niet ijskoud!) water. Ben je bang dat je paard te weinig drinkt? Voeg dat een scheutje appelsap toe aan het drinkwater! Voorkom wel dat je paard in een keer te veel koud water drinkt, dit kan koliek veroorzaken.

Koeien

Met warm weer wordt er extra aandacht besteedt aan het weren van zonlicht en het ventileren van de stal. Koeien en kalfjes krijgen aangepaste voeding en gedurende de dag vaker vers water aangeboden. Ook de stal hygiëne is een aandachtspunt. Niet alleen vaker schoonmaken, maar ook vliegenbestrijding is belangrijk tijdens warme zomers.
Ooit gehoord van “siëstabeweiding”? Dit betekend dat de koeien tijdens de warmste momenten van de dag naar binnen worden gehaald.

Varkens

Wist je dat varkens, net als veel andere dieren, niet kunnen zweten?
Varkens raken de meeste warmte kwijt via hun snuit. Hoe korter de snuit, hoe slechter ze hun warmte kwijt kunnen. Doordat ze niet kunnen zweten kunnen ze dus niet via hun huid afkoelen. Wat varkens graag doen met warm weer is een lekker koel modderbad nemen. Dit helpt ze afkoelen en ze kunnen er ook nog eens lekker in wroeten!

 

Oververhitting

Wat merkt u bij oververhitting?

Een oververhit dier zal proberen zijn warmte kwijt te raken door te hijgen. Honden en katten kunnen gaan speekselen, braken of zakken in elkaar. Wanneer niets gedaan wordt kan uw dier buiten bewustzijn raken of zelfs in coma.

Wat kunt u doen?

Zorg dat u een oververhit dier verplaatst naar een koele of schaduwrijke plek. Een oververhitte dier kunt u het beste afdekken met natte, koele doeken. Ook kunt u koelen door te deppen met een vochtige doek op plaatsen waar weinig beharing zit, zoals liezen, oksels en keelhuid. Koel uw dier niet koud water, maar gebruik lauw water om af te koelen.
Probeer de temperatuur van het dier op te meten en raadpleeg altijd een dierenarts!