Nieuwsbrief mei 2018

 In Algemeen, Dierenkliniek Bijsterveld, Dierenkliniek Deurne, Dierenkliniek Gemert, Dierenkliniek Helmond, Dierenkliniek Laarbeek, Gezelschapsdieren

Vaccineren op maat

De jaarlijkse vaccinatie is voor velen een vaste prik(!) Toch komen er meer vragen over het vaccineren. Waarom vaccineren we? Is het wel nodig om elk jaar te vaccineren?
Het is onze taak, als dierenarts, om de preventieve gezondheidszorg voor uw huisdier te optimaliseren. In deze nieuwsbrief geven we u wat meer achtergrondinformatie over het vaccineren en zijn een aantal vragen en onderwerpen uitgelicht. Mocht u nog andere vragen hebben, dan bent u altijd welkom om dit met ons te bespreken.

Het belang van vaccineren

Preventieve gezondheidszorg vinden we erg belangrijk bij Dierenartsencombinatie ZuidOost. Door te vaccineren kunnen we huisdieren een goede bescherming bieden tegen verschillende ernstige ziektes. Bescherming begint met een aantal vaccinaties op jonge leeftijd en een booster vaccinatie rond de leeftijd van één jaar. Hiermee leggen we de basis voor een langdurige immuniteit. In de jaren die volgen wordt er op maat gevaccineerd.

Vaccinatiegraad in Nederland

Door te vaccineren kunnen we huisdieren een goede bescherming bieden. Hoe hoger de vaccinatiegraad in een populatie, hoe beter de bescherming. Dit wordt “kudde-immuniteit” genoemd. Helaas worden in Nederland veel te weinig huisdieren gevaccineerd (honden < 60%, katten <30%). Dit percentage is te laag om een goede kudde-immuniteit te hebben. Een gevolg van een te lage vaccinatiegraad is dat ziektes in ons land kunnen blijven circuleren en bij een uitbraak de ziekte zich snel kan verspreiden onder onze huisdieren. Om deze reden blijft het vaccineren een belangrijk onderdeel van de preventieve gezondheidszorg.

Elk jaar vaccineren?

Er zijn veel verschillende vaccins beschikbaar voor huisdieren. Uit onderzoek is inmiddels bekend dat de beschermingsduur van bepaalde vaccinaties bij honden en katten tot 3 jaar kan aanhouden. Wij hebben ons vaccinatieschema hier de laatste jaren al op aangepast, zodat er zo min mogelijk gevaccineerd hoeft te worden.

Wij zorgen voor een bescherming op maat door:
• Te kijken naar de individuele bescherming van een dier (leeftijd/leefomstandigheden).
• Rekening te houden met ziektes in de regio.
• De werking van vaccins te testen d.m.v. een titerbepaling (Vaccicheck).

Daarnaast maken we altijd een afweging tussen het risico van wel vaccineren of niet vaccineren. Zoals bij elke behandeling zijn er risico’s bij het vaccineren, zoals het ontstaan van milde ziekteverschijnselen of in zeldzame gevallen een allergische reactie. Toch zijn de risico’s van niet vaccineren vele malen groter dan het risico dat uw dier loopt, wanneer u wel vaccineert.


De Vaccicheck – titerbepaling

De VacciCheck is een test bij de hond en kat waarmee we in het bloed kunnen bepalen of er nog voldoende afweerstoffen aanwezig zijn tegen bepaalde ziekten, dit noemen we ook wel een titerbepaling.

Op welke ziektes kunnen we testen?

Bij de hond kan getest worden voor Hondenziekte, Hepatitis en Parvo.  De kat kan getest worden op antilichamen tegen Kattenziekte. Het blijft wel noodzakelijk om uw hond elk jaar tegen de ziekte van Weil te laten vaccineren en indien nodig tegen Kennelhoest. Deze entingen geven namelijk 1 jaar bescherming en er bestaat géén titertest. Voor niesziekte bij de kat geldt hetzelfde. Voor deze ziektes blijft u jaarlijks een oproep ontvangen.
 
Waarom de titerbepaling laten doen?
• Voorkomen van een vroegtijdige vaccinatie,
• Vaccineren op maat,
• Controleren of een vaccinatie inderdaad de juiste bescherming biedt,
• Bij dieren met een onbekende vaccinatiestatus deze status achterhalen,
• Controle vaccinatiestatus van een moederdier voordat deze een nestje krijgt.

Hoe werkt het?

U kunt bij een van onze klinieken een afspraak maken voor een titerbepaling (VacciCheck). Net als bij een vaccinatie consult zullen wij uw dier lichamelijk onderzoeken. Voor de titerbepaling zullen wij bloed afnemen. Dit bloed wordt in ons eigen laboratorium onderzocht. De uitslag van de VacciCheck zal telefonisch met u worden besproken, waarna u het vaccinatieboekje weer ingevuld op mag komen halen. Is de bescherming nog voldoende dan kan afhankelijk van de hoogte van de uitslag de vaccinatie voor een aantal jaar worden afgetekend in het paspoort. Blijkt de bescherming onvoldoende, dan kunt u een afspraak maken voor de benodigde vaccinatie.


Waartegen vaccineren we en waarom?

Onderstaand hebben we per diersoort de belangrijkste ziektes waartegen we vaccineren op een rijtje gezet.

Konijn

Bij konijnen zijn twee gevaarlijke virusziekten bekend, Myxomatose en VHD type 1 en 2. Zowel binnen- als buitenkonijnen lopen een groot risico wanneer zij niet gevaccineerd zijn. Besmetting vindt plaats via wilde konijnen, besmet groenvoer en via stekende insecten zoals vlooien en muggen. Myxomatose en VHD zijn bij niet-gevaccineerde konijnen bijna altijd dodelijk. De enige bescherming die we konijnen kunnen bieden, is een jaarlijkse vaccinatie. Hier vindt u het vaccinatieschema voor konijnen.

Kat

Katten worden jaarlijks gevaccineerd tegen niesziekte en iedere 3 jaar tegen kattenziekte. Gaat uw kat mee naar het buitenland, dan is een vaccinatie tegen Rabiës (hondsdolheid) verplicht. Lees hier meer over het vaccineren van uw kat.

Hond

Het lijstje van ziektes waartegen we honden vaccineren is wat langer. We beschermen o.a. tegen:
• Ziekte van Weil
• Hondenziekte of Distemper
• Hepatitis of besmettelijke leverziekte
• Parvo
• Besmettelijke hondenhoest
• Rabiës of hondsdolheid > lees hier wanneer je tegen Rabiës moet vaccineren.

Klik hier voor het complete vaccinatieschema voor de hond.