Nieuwsbrief november 2019

 In Dierenkliniek Bijsterveld, Dierenkliniek Brouwhuis, Dierenkliniek Deurne, Dierenkliniek Gemert, Dierenkliniek Helmond, Dierenkliniek Laarbeek, Gezelschapsdieren

Afslank challenge

Het einde van het jaar is weer in zicht. Een goed moment om na te gaan denken over goede voornemens. Nog beter is om nu al te starten met deze voornemens.

Veel van onze huisdieren kampen met overgewicht. Hierdoor zijn ze vatbaarder voor bepaalde ziektes en kunnen ze zich minder vrij bewegen. De gezondheid van uw huisdier staat bij ons voorop! Om die reden starten we nog voor het nieuwe jaar met een
“challenge” om zo veel mogelijk huisdieren met overgewicht op een ideaal gewicht te krijgen.

Wat houdt de challenge in?

Met behulp van dieetvoeding en begeleiding door onze gewicht consulente stellen we een plan op om uw huisdier in 10 weken af te laten slanken. Wij bieden u:

 • Gratis begeleiding door een gewicht consulente,
 • 2 wekelijkse weeg momenten, waarbij u een cadeau ontvangt,
 • 50% korting op de eerste zak voeding,
 • Een mooie beloning wanneer uw huisdier zijn ideaal gewicht binnen 10 weken bereikt heeft,
 • Een gezond en gelukkig huisdier!

Twijfelt u of het gewicht van uw huisdier juist is, wilt u meer weten of uw huisdier meteen inschrijven voor de challenge? Neem dan contact op met uw praktijklocatie!


Vuurwerkangst

Vuurwerkangst bij honden en katten is helaas een jaarlijks terugkerend probleem. Ongeveer 40-70% van de honden heeft een geluidsovergevoeligheid, waar vuurwerkangst onder valt. Ook katten kunnen aan vuurwerkangst lijden. Om u op de hoogte te houden van de nieuwste ontwikkelingen en inzichten in de behandeling van vuurwerkangst sturen we ieder jaar rond december een nieuwsbrief over dit onderwerp.

Wat kunt u zelf doen?

Vooraf training

Met behulp van een cd met vuurwerkgeluiden kunt u uw dier langzaam laten wennen aan harde knallen. Begin minimaal twee maanden van te voren met de training. Wij adviseren om de training te starten m.b.v. een gedragstherapeut, daarna kunt u eventueel thuis de training voortzetten.

 • Zorg dat uw kat vanaf de avond voor oudjaar binnen is en blijft, het vuurwerk begint al overdag en u loopt het risico dat het kat in paniek weg loopt.
 • Laat uw hond op oudejaarsdag alleen aangelijnd uit en zorg dat hij na 22:00 niet meer naar buiten hoeft.
 • Houdt uw dier in een rustige en vertrouwde omgeving. Sluit tijdens Oud en Nieuw de gordijnen, laat het licht aan en zet een muziekje op.
 • Geef uw dier geen kans om het huis uit te vluchten, dus houdt ramen en deuren gesloten. Als er visite is kunt u de hond of kat in een afgesloten kamer of bench leggen. Met een chip is uw huisdier altijd te herkennen, mocht hij toch weglopen. Controleer of uw registratie nog klopt via www.chipnummer.nl.
 • Wijs uw dier naar zijn plaats of creëer een plek door hem te laten liggen op een kleed of kledingstuk met vertrouwde geur. Als uw dier zelf een plekje uit kiest, waar hij zich veilig voelt, laat hem dan liggen tot hij zelf weer tevoorschijn komt.
 • Zorg voor afleiding in de vorm van een nieuw speeltje of wat lekkers.
 • Het allerbelangrijkste is dat u zelf rustig blijft.

Hoe kan de dierenarts u helpen?

Soms werken bovenstaande maatregelen onvoldoende of zelfs helemaal niet. Er bestaan verschillende soorten medicijnen om angst te onderdrukken, maar deze zijn niet voor ieder dier geschikt. Bespreek de situatie met uw dierenarts, zodat hij of zij een passend advies kan geven.

Een maand van tevoren

Royal Canin Calm dieet (hond/kat)
Speciale voeding met een kalmerend effect in stressvolle situaties. Alleen voor honden <15 kg.

Telizen
Op basis van L-theanine, dit is een groene thee extract. Dit vermindert de stress reactie en heeft een ontspannende werking zonder dat dieren er slaperig van worden.

1-2 weken van tevoren

Adaptil®/Feliway® verdamper (hond/kat)
Verdamper die rustgevende stoffen vrijgeeft, waardoor honden en katten zich prettig voelen en minder angstig zijn. Mag bij honden gecombineerd worden met Adaptil® halsband of tabletten. Werkt 4 weken lang.

Adaptil® halsband (hond)
Halsband die rustgevende stoffen vrijgeeft, waardoor honden zich prettig voelen en minder angstig zijn. Mag gecombineerd worden met Adaptil® verdamper of tabletten. Werkt 4 weken.

1-2 dagen voor de jaarwisseling

Pexion® (hond)
Dit medicijn vermindert onrust en angst. Er wordt geadviseerd om twee dagen van te voren te beginnen. Het is belangrijk dat u deze medicatie enkel gebruikt na overleg met een dierenarts voor de juiste dosering.

Diazepam®
Dit middel werkt kalmerend en spierverslappend, daarnaast wordt uw dier minder gevoelig voor geluiden. Uw dier wordt rustig en zal minder snel in paniek raken.

Adaptil® (hond)
Tabletten gebaseerd op natuurlijke ingrediënten. Twee uur voor het vuurwerk ingeven. Vraag uw dierenarts om de juiste dosering.

Feliway® spray (kat)
Geeft rustgevende stoffen vrij, waardoor katten zich prettig voelen en minder angstig zijn. De spray werkt doorgaans binnen 30 minuten. Let op: niet op de kat zelf sprayen.

Alprazolam
Is een middel dat voorgaande jaren veel gebruikt werd voor de behandeling van voorwerkangst. Dit is een humaan middel en mag alleen nog in uitzonderingsgevallen gebruikt worden nadat aantoonbaar is gemaakt dat andere middelen niet werken.