Nieuwsbrief Paard augustus 2016

 In Algemeen, Dierenkliniek Deurne, Dierenkliniek Gemert, Dierenkliniek Helmond, Paard

Beste paardenliefhebber,

Zo vlak voor de zomervakantie hebben we voor u nog wat belangrijk nieuws over de gezondheid van uw paarden en pony’s.

Wij wensen u en uw dieren een hele fijne zomer toe!

 

Korting op röntgenologische keuringen

Onze vestiging in Stiphout is de laatste maanden nog beter geschikt gemaakt voor het ontvangen van paarden, met onder andere twee boxen en een gespreks/wachtruimte.

Omdat we u graag laten kennismaken met paardenlocatie Helmond geven we daarom in de maanden september en oktober €50,00 korting op alle röntgenologische keuringen die op deze locatie worden uitgevoerd. Wij verzoeken u tijdig te bellen om een afspraak in te plannen.

Gewone prijs
Actieprijs

Kleine set, 14 opnamen
€242,00
€192,00

Sport set, 20 opnamen
€302.50
€252,50

PROK set, 22 opnamen
incl. verzending naar KWPN
€363,00
€313,00

Klinische keuring met 20 opname
€423,50
€373,50
Alle prijzen zijn inclusief BTW en inclusief sedaties, rapport en CD.

 

Samenwerking Pavo

Sinds 1 april kunnen wij u alle voedingssupplementen paard van de reeks van Pavo aanbieden. We hebben met de advisering en het gebruik van de Pavo producten al langer goede ervaringen en krijgen veel positieve berichten terug van de gebruikers.

Pavo kennen we als een bedrijf dat producten levert met een hele goede prijs/kwaliteit verhouding en bovenal: het heeft gezondheid hoog in het vaandel staan en werkt continu aan het verbeteren en innoveren van haar producten zodra er wetenschappelijk nieuwe inzichten zijn.

Ook zijn alle Pavo voeders via ons te bestellen en worden ze gratis thuisbezorgd bij een bestelling boven de 100 euro of wanneer we voor een visite bij u langs komen.

 

Let nog steeds op hoefbevangenheid!

Is uw paard of pony ooit eerder bevangen geweest? Dan blijft het opletten elk voorjaar. Teveel jong gras ineens, kan (weer) voor een acute bevangenheid zorgen met alle pijn en gevolgen (hoefbeenkanteling, of zelfs niet meer te redden) van dien. Je moet er dan voor zorgen dat het dier na een eventuele stalperiode went aan het gras, door hem steeds iets langer naar buiten te doen.

Door het natte voorjaar en de overmaat aan gras, treffen we, ook nu het voorjaar al voorbij is, nog wekelijks pony’s die acuut hoefbevangen zijn.

Gaat het om een pony die continu buiten staat, zorg er dan voor dat hij elke dag slechts een klein strookje nieuw gras krijgt (‘stripgrazing’).
Het totale rantsoen: weidegang, inclusief hooi en brok/muesli moet kloppen en vooral niet teveel zetmeel en suikers bevatten.

Let op: het suikergehalte in de grasplant is ’s middags het hoogst, behalve na een nacht met vorst; dan bevat het gras juist veel suikers in de vroege ochtend.

Is uw paard of pony te dik (of twijfelt u daaraan) dan kunnen we voor hem een op maat gemaakt dieet samenstellen. Soms is het verstandiger om naast gras helemaal niets bij te voeren en dan de vitaminen en mineralen te geven als een supplement die geen extra caloriën bevat.

 

Wijzigingen in de regelgeving

Per 1 januari is het verplicht om van paardachtigen die gechipt worden ook een gedetailleerde schets te laten opmaken. Twee foto’s van beide zijden volstaan ook, mits duidelijk en met het hoofd naar de camera gekeerd.

Kiest u voor de tweede optie, dan moet u zelf zorgdragen voor de foto’s en het opsturen van de formulieren. Kiest u ervoor om de schets door ons te laten maken, dan regelen wij alle afhandeling van het papierwerk.

 

Ook last van de warmte?  Wat dacht u van uw paard?

Paarden hebben nog veel meer dan wij mensen moeite om hun warmte af te voeren. Zeker bij hoge temperaturen en benauwde dagen, tijdens inspanning  en na het leveren van een prestatie. Dit komt doordat de spiermassa van een paard veel hitte afgeeft waardoor hij gaat zweten en hierdoor belangrijke mineralen verliest.

Een paard heeft niet direct, zoals wij mensen, behoefte om te drinken maar wel om de juiste hoeveelheden aan mineralen, aminozuren en bepaalde vitamines ( B1, B2 & B6 ) die hij ‘verloren’ heeft aangevuld te krijgen.

Al deze stoffen die het paard met zweten verliest zitten in poedervorm in een zakje Equana. Dit moet met 3 liter water aangemaakt worden en kan dan meteen als sportdrank aan het paard gegeven worden.

Door deze vloeibare toediening wordt het sneller opgenomen in de bloedbaan, worden de ‘verloren’ stoffen direct aangevuld en vindt er een snel herstel van het paard plaats.

Waarom attenderen wij u hier juist nu op?

Eigenlijk alleen maar om u een hele goede ‘tool’ in handen te geven om uw paard juist tijdens de zomermaanden in een goede conditie te houden.
Daarnaast staan er juist voor de komende tijd best veel evenementen op de kalender waarbij van de paarden wordt verwacht meerdere keren per week te zullen presteren.