Nieuwsbrief Paard augustus 2020

 In Algemeen, Dierenkliniek Bijsterveld, Dierenkliniek Brouwhuis, Dierenkliniek Deurne, Dierenkliniek Gemert, Dierenkliniek Helmond, Dierenkliniek Laarbeek, Paard

Corona update

Geachte klanten,

Wij willen weer starten met de standaard gebitscontroles en -correcties voor uw paard. Hierbij hebben we uw hulp nodig, zodat we samen de geldende corona regels in acht kunnen houden:

• Wij vragen u geen afspraak te maken of deze te verzetten wanneer u verkouden bent, hoest of koorts heeft.
• Uiteraard geen hand te geven en graag minstens 1,5 meter afstand houden van onze medewerkers.
• Indien mogelijk slechts 1 begeleider per paard, zo ook bij een bezoek aan de praktijk.
• Mocht u medicijnen voor uw paard willen komen halen, graag van tevoren even bellen. We kunnen ze op een van onze locaties klaarzetten of eventueel per post naar u toe sturen. Houd hierbij wel rekening met extra kosten
• Wij verzoeken u om rekening te houden met de richtlijnen van het RIVM.

Om de 1,5 meter te waarborgen kunnen wij helaas geen gebitscorrecties zonder sedatie aanbieden momenteel. Mocht uw paard om welke reden dan ook geen sedatie verdragen, dan willen we u vragen om dit bij ons te melden zodat we samen een oplossing kunnen vinden.

Ook is het mogelijk om een afspraak voor een gebitscorrectie te maken op onze kliniek in Stiphout (Gerwenseweg 68, 5708 EL Helmond). Hier hebben we stallingsmogelijkheden voor paarden. Onze medewerkers zorgen ervoor dat uw paard in goede handen is terwijl hij zijn gebitscorrectie ondergaat. U hoeft er niet zelf bij aanwezig te zijn. Na de behandeling neemt onze dierenarts telefonisch contact met u op om bijzondheden te bespreken en wordt er een afspraak ingepland voor het ophalen.

Heeft u nog vragen? Wij zijn bereikbaar telefonisch en via WhatsApp op tel: 0493 352427 of mail ons op: info@daczuidoost.nl. Voor spoedgevallen zijn we uiteraard altijd bereikbaar.

Met vriendelijke groet,

Team Paard Dierenartsencombinatie ZuidOost


Maagzweren bij veulens

Iedereen kent wel maagzweren bij volwassen (sport-) paarden. Minder bekend is dat maagzweren ook bij veulens een veel voorkomend probleem zijn.

Klinische symptomen van maagzweren bij het veulen zijn onder andere: lethargie, buikpijn of koliek, slecht in de vacht zitten of weinig groeien, meer liggen of regelmatig op de rug blijven liggen, tandenknarsen, speeksel of melk uit de mond laten lopen, regelmatig het zuigen onderbreken of minder lang zuigen bij de merrie, tongrollen en diarree. In erge gevallen kunnen maagzweren zorgen voor een vertraagde lediging van de maag met erge kolieksymptomen tot gevolg.

De symptomen kunnen ook bij andere ziektebeelden ontstaan, dus in geval van twijfel contacteer altijd uw dierenarts voor overleg.

Er is met een studie aangetoond dat bij 25% tot 50% van de jonge veulens (2 tot 6 maanden) maagzweren aanwezig zijn. Bij een andere studie is er naar maagzweren gekeken die ontstaan na het spenen. Bij deze groep blijkt zelfs 59% tot 95% van de veulens in meer of mindere mate maagzweren te hebben. Niet elk veulen met maagzweren vertoond duidelijke symptomen, dus zelfs als de veulens er niet duidelijk ziek van zijn dan hebben ze vaak toch een aantasting van de maagslijmhuid.

Maagzweren kunnen gediagnosticeerd worden door onderzoek met een flexibele camera, hiermee kijken we tot in de maag om het maagslijmvlies te beoordelen. Dit noemt men een gastroscopie en het veulen moet hiervoor gesedeerd worden om het onderzoek uit te voeren. Op basis van symptomen of preventief kan ook een behandeling met het geneesmiddel Omeprazol (merknaam Ulcergold/ Pepticur) ingezet worden. Als de symptomen van het veulen afnemen met de behandeling kan een sterk vermoeden van maagzweren bestaan.

Omdat we weten dat in de meerderheid van de veulens maagzweren ontstaan rond het spenen raden wij een preventieve behandeling aan met Omeprazol. U geeft dan de halve dosering van een normale behandeling en dit 2 dagen voor het spenen tot 3 dagen na het spenen.

Het fokken van een veulen is een kostbare aangelegenheid en als we problemen voor kunnen zijn is dat beter dan genezen!