Nieuwsbrief Paard december 2019; Vuurwerkangst

 In Dierenkliniek Bijsterveld, Dierenkliniek Brouwhuis, Dierenkliniek Deurne, Dierenkliniek Gemert, Dierenkliniek Helmond, Dierenkliniek Laarbeek, Paard

Vuurwerkangst bij paarden

Knallend het nieuwe jaar in brengt velen van ons plezier! Echter niet het paard dat bang is voor de knallen en lichtflitsen die ontstaan door vuurwerk. Paarden zijn nu eenmaal vluchtdieren, gelukkig zijn de meeste paarden kalm of bedaren ze snel als ze merken dat de knallen geen gevolg hebben. Om uw paard ook een goed Nieuwjaar in te leiden kunt u een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Zowel enkele dagen voor nieuwjaar of op de dag van de jaarwisseling zelf.

Wat u zelf kan doen:

Een aantal aandachtspunten zijn wellicht vanzelfsprekend maar toch belangrijk.

  • Blijf zelf kalm! En zorg in de eerste plaats dat uw eigen veiligheid niet in gevaar komt. Angstige paarden kunnen soms onverwachte dingen doen. Probeer te voorkomen dat er veel vuurwerk afgestoken wordt in de buurt van de stal. Controleer een keer extra op scherpe randen of voorwerpen in de stal en zorg dat deze verwijderd of afgedekt zijn. Dit geldt ook voor paarden die zich in een weiland bevinden.
  • Houd zoveel mogelijk uw dagelijkse routine aan, dit geeft rust voor de paarden.
  • Probeer het paard zijn normale beweging te geven, eventueel met een ander “rustig” paard in de bak. Is er teveel schrikreactie dan kunt u met bijvoorbeeld longeren toch voldoende beweging geven.
  • Er bestaan ook speciale schriktrainingen om uw paard in het algemeen minder angstig voor prikkels uit de omgeving te maken. Bij deze gedragstraining kan het nuttig zijn om knallend vuurwerk te imiteren (bijvoorbeeld met een CD) om zo het paard en uzelf te leren hoe om te gaan in een gelijkwaardige situatie als met nieuwjaar.
  • Tijdens oudejaarsnacht kunt u uw paard ook helpen door een radio zachtjes aan te zetten in de stal. Mocht uw paard dat niet gewend zijn, dan kunt u het beste enkele weken van tevoren al beginnen met het wennen aan de radio.
  • Om geluid te dempen kunt u watten in de oren stoppen met een oornetje erover.
  • Om lichtflitsen van het vuurwerk zo min mogelijk zichtbaar te maken, kunt u het licht in de stal aan laten staan.
  • Zorg voor afleiding door uw paard een extra portie hooi te geven.
  • Let erop dat onrustige paarden in contact staan met “rustige” paarden, zodat ze merken dat hun paniek niet erg is zolang hun boxgenootje rustig is.

Tot slot is het verstandig om een extra stalronde te maken om middernacht of zorg dat er iemand regelmatig controleert of alles rustig is.

Hoe de dierenarts u kan helpen:

Enkele dagen van tevoren:

Equistro Equiliser
Dit product helpt om in spannende situaties het paard wat te kalmeren en heeft een ontspannende werking op zenuwen en spieren. Het is een supplement dat het beste 2 dagen van tevoren wordt gegeven over het voer of door het water van het paard. 1 pot Equistro Equiliser van 500 gram is genoeg voor 25 dagen voor een paard van ca. 500kg (of 50 dagen voor een pony). Dit product is vrij van doping.

Op nieuwjaarsdag zelf:

Confidence EQ®
Dit product bootst het natuurlijke stofje na dat merries geven aan hun zogende veulen. Dit natuurlijke stofje is een feromoon (een soort geurstof), waar paarden instinctief mee communiceren. Confidence EQ® werkt niet drogerend of sederend, maar geeft het paard zelfvertrouwen in stressvolle situatiesDien 30 minuten voor de stressvolle situatie toe.
• Open het zakje en knijp de gel eruit op 2 vingers.
• Breng de gel aan op de basis/binnenkant van de neusvleugels.
• Het effect van Confidence EQ® houdt ongeveer 2,5 uur aan, herhaal indien nodig.
• Confidence EQ® is veilig en dopingvrij.
Soms “flemen” paarden na aanbrengen van dit product: Flemen is natuurlijk gedrag van het paard waarbij de neus optrekt of de lip omkrult. Dit natuurlijke gedrag laat het paard soms zien wanneer het feromonen waarneemt.

Medicatie (Sedatie)

Domosedan gel®
Mocht uw paard in blinde paniek raken door het afsteken van vuurwerk, waardoor het paard een gevaar is voor zichzelf en/of de omgeving, dan bestaat er de mogelijkheid om een sederende pasta toe te dienen. Domosedan gel® is een krachtig kalmeringsmiddel. Uw paard wordt suf, maar het remt de angst niet. Houdt er rekening mee dat de coördinatie van uw paard verminderd en zet het paard daarom bij voorkeur in een kleine rustige, afgesloten stal. Het paard mag tot 4 uur na de toediening niks eten. Deze medicatie is enkel te verkrijgen na overleg met een dierenarts. Uw dierenarts maakt een inschatting van de situatie en bespreekt de juiste dosering met u.