Nieuwsbrief paard februari 2015

 In Paard

Veel paardeneigenaren verlangen al naar het voorjaar: de wei is veel te nat en er staat geen gras meer. We kijken uit naar de veulens, lekker lang licht en het maken van buitenritten. Maar voorlopig moeten we het met de winter doen. Misschien wel een mooie kans om ons eens te bezinnen op paardenwelzijn en het voorkomen van zandkoliek.

Enthousiaste reacties op nieuw product Confidence EQ
 
Onlangs is er een nieuw middel voor paarden op de markt gebracht, dat een
oplossing biedt voor paarden die nerveus of gestrest raken in bepaalde situaties.
Het middel bootst het natuurlijke (geur)stofje na dat merries geven aan hun zogende veulen, een zogenaamd feromoon.

We hebben het een aantal klanten laten uitproberen bij paarden die wat nerveus zijn op wedstrijd, bij de smid of bij transport. Alle eigenaren reageerden enthousiast! Het werkt niet drogerend of sederend, maar de paarden zijn wel minder bang.

Confidence is een zakje met een gel, die je (in een rustige omgeving) aan de binnenkant van de neusvleugels van je paard smeert, 30 minuten voor de stressvolle situatie. Het effect houdt ongeveer 2,5 uur aan en is indien langer nodig te herhalen.
Confidence is geen doping en mag dus gewoon op wedstrijden gebruikt worden.
Het is verkrijgbaar in een doosje met 10 zakjes gel. We verkopen de zakjes voorlopig ook los, zodat u het product eerst kunt “testen”.

Wij verwachten dat Confidence voor veel van onze patiënten een uitkomst kan bieden, daar waar we tot nu toe alleen maar konden helpen door de paarden te sederen.
Meer weten? Bel voor meer informatie of een folder naar één van onze vestigingen.
Of kijk op www.ConfidendeEquine.com.

Paardenwelzijnscheck
Op de nieuwe website www.paardenwelzijnscheck.nl kunt u door middel van het beantwoorden van vragen een rapportage met tips en adviezen krijgen over het welzijn van uw paard.

De website is een initiatief van de samenwerkende partijen in de Sectorraad Paarden. Het doel is om kennis over paardenwelzijn bij alle paardenhouders in Nederland verder te vergroten. Alle onderliggende  informatie is wetenschappelijk onderbouwd en tijdens het invullen ook na te lezen. De paardenwelzijnscheck is gemakkelijk in te vullen via smartphone, tablet en desktop.

Test uw paard op zand in de darmen

De afgelopen maanden hebben we nogal wat patiënten gezien met ernstige zandkoliek. Enkele dieren hebben we zelfs niet kunnen redden.

Paarden met (veel) zand in de darmen kunnen last hebben van:
• Af en toe dunne mest
• Vermageren
• Milde tot hevige koliek

Zand kan zich bij het paard in de loop van maanden of zelfs jaren ophopen in de dikke darm. Een klein beetje is niet erg, maar een grote hoeveelheid kan ernstige gevolgen hebben die u beter kunt voorkómen.

Hoe weet u of ook uw paard (te)veel zand in de dikke darm heeft?

Spoel hiervoor 5 dagen achtereen een mestmonster uit:
• Neem 3 mest ballen
• Leg ze in een schone emmer en vul aan met +/- 4 liter water
• Roer de mest helemaal uit elkaar
• Schenk voorzichtig af, totdat alle vezels uit de emmer zijn
• Eventueel tussendoor nog een keer extra water toevoegen als massa te dik is om te gieten.
• Onderin de emmer blijft het zand staan

Wanneer er 1 a 2 theelepeltjes zand in zitten is het acceptabel en kunt u een kuur zandweg geven om te voorkómen dat het erger wordt. Ook als uw pony of paard geen last heeft, maar op een wei staat waar hij veel zand kan opnemen, kunt u dit preventief geven.

Zijn het 1 of meer eetlepels, dan dient uw paard behandeld te worden door middel van laxeren met paraffine. Hiervoor kunt u ons bellen.

Neem zand in de mest niet te licht op. De gevolgen kunnen ernstig zijn!

Pony met ernstig oogletsel
Pony Ellen werd ons aangeboden met een zeer pijnlijk en erg gezwollen oog. Waarschijnlijk was het oog  beschadigd door  een vreemd voorwerp. Met veel pijnstilling, oogzalven en goede zorg van de eigenaresse lukte het in de eerste week het forse ontstekingsproces in de voorste oogkamer tot stilstand te brengen. Maar Ellen zou nooit meer kunnen zien met dat oog.

Na ongeveer twee weken ging het plotseling slechter, het hoornvlies brak door en het oog was zeer pijnlijk! De pony was er letterlijk depressief van waardoor er geen andere optie was dan het oog  verwijderen.

Door een speciale, lokale verdovingstechniek in combinatie met een sedatie kon voorkomen worden dat de pony onder algehele narcose geopereerd moest worden. Jasper en Haiko hebben zo de gehele oogbol kunnen verwijderen en zijn de oogleden  aan elkaar gehecht om de oogkas af te sluiten.
Ellen voelde zich meteen de volgende dag al veel beter. Met  goede nazorg is ze snel hersteld en weer veel vrolijker.

Nu, enkele weken later, wordt ze weer gereden en heeft ze zelfs al weer wat sprongetjes gemaakt.