Nieuwsbrief paard februari 2018

 In Dierenkliniek Deurne, Dierenkliniek Gemert, Dierenkliniek Helmond, Paard

Het voortplantingsseizoen is weer begonnen

Beste paardenliefhebbers,

Het voorjaar zit er weer aan te komen, waardoor het bij de meest fokkers alweer begint te kriebelen. Ook dit jaar willen wij u en uw merrie(s) graag begeleiden naar een gezonde dracht.

Zorgen omtrent de dracht

Of het nu om K.I. gaat met vers, of diepsvries sperma of dat het om embryotransplantatie gaat, Dierenartsencombinatie ZuidOost staat voor u klaar.

Zorg ervoor dat uw merrie in de laatste 2 maanden voor de dracht gevaccineerd is, tegen influenza-tetanus en zo nodig tegen rhinopneumonie (vraag naar een vaccinatie schema op maat). Ook dient u uw merrie 2 weken voor de uitgerekende datum te ontwormen. Wij adviseren de Equest (Moxidectine) ontwormingsgel.

Bent u in het bezit zijn van een merrie die als draagmerrie kan dienen (tegen vergoeding), neem dan contact op met een van onze paarden dierenartsen voor de mogelijkheden.

Als het veulen is geboren

De geboorte van een veulen is een kostbare aanwinst waar u een jaar naar toe heeft gewerkt. Wij willen u er op attent maken dat een goede start essentieel is voor de ontwikkeling en gezondheid van het veulen. Wij raden u om deze reden dan ook aan om het veulen en de merrie binnen 24 uur na de geboorte door een dierenarts te laten controleren.

Tijdens deze controle wordt de merrie nagekeken, met speciale aandacht voor de nageboorte en het uier. Voor het veulen is het van belang dat er voldoende biest is opgenomen, door de afname van een klein beetje bloed kan dit op eenvoudige en snelle manier gecontroleerd worden in ons eigen laboratorium. Indien er sprake is van een onvoldoende biest opname kan dit nog gecorrigeerd worden al dan niet door het toedienen van kunstmatige antistoffen. Naast de controle van de biestopname wordt het veulen klinisch onderzocht. Hierbij zijn het hart en de navel belangrijke aandachtspunten.

De kosten voor een geboorte check zijn €40 binnen de normale werktijden exclusief visite.

Mocht u nog vragen hebben, neem dan contact op met uw praktijklocatie.


Geboorte nieuws!

Onze collega Ilse Baars is bevallen van een kerngezonde dochter genaamd Yfke. Moeder en dochter maken het goed. We wensen Ilse en haar partner Han heel veel geluk en gezondheid toe.

Met vriendelijke groet,

Team paarden Dierenartsencombinatie ZuidOost