Nieuwsbrief paard juni 2015

 In Paard

Zomer!

Een heerlijke periode met lange avonden om extra lang te genieten van uw paarden, de veulens vrolijk te zien opgroeien en volop lekker gras. Helaas ook het seizoen van vervelende insecten en risico op hoefbevangenheid. We hebben voor u alle adviezen en tips die deze zomer van pas kunnen komen om uw paarden gezond te houden in deze nieuwsbrief op een rij gezet. Een zalige zomer gewenst!

Gratis bloedonderzoek op PPID
Is uw paard ouder dan 12 jaar en heeft hij/zij last van één van de volgende klachten:

 • hoefbevangenheid of stijfheid zonder duidelijke oorzaak
 • veel drinken en plassen
 • lang haar, krullende vacht of slecht verharen
 • vermageren zonder duidelijke oorzaak

Dan zou er sprake kunnen zijn van de stofwisselingsziekte Cushing, tegenwoordig PPID genoemd.
Vanaf deze maand tot eind oktober is het mogelijk een gratis bloedtest te laten uitvoeren bij elk paard of pony die op basis van één of meer van de bovengenoemde symptomen mogelijk aan PPID zou kunnen lijden. Het is fijn om deze aandoening óf te kunnen uitsluiten als oorzaak óf te kunnen behandelen als uit de bloedtest blijkt dat uw paard hier aan lijdt. U betaalt slechts de voorrijkosten en de bloedafname, het (kostbare) laboratoriumonderzoek wordt compleet vergoed.

Meer informatie is te vinden op: www.ppidbijpaarden.nl .

Preventieve zorg voor veulensveulen
Nog even op een rijtje wat er allemaal op de agenda staat om uw veulen optimaal gezond te houden, volgens de laatste inzichten:

 • Navel ontsmetten direct na de geboorte met betadineoplossing
 • Checken of uw veulen de eerste 48 uur voldoende biest binnen krijgt. Bij twijfel kan uw dierenarts het bloed van het veulen testen.
 • De eerstedags-check door de dierenarts: hart, ogen, navel, mond, darmwerking en beenstand worden gecontroleerd.
 • Eerste ontworming: op 3 maanden leeftijd tegen spoelwormen
 • Eerste vaccinaties: op 6 en 7 maanden leeftijd de basisvaccinatie
 • De tweede ontworming: begin van de herfst met Eraquell
 • De vervolg vaccinatie: op 1 jaar leeftijd.

Zomerse huidproblemen

Staart en maneneczeem:

Er bestaat geen simpele oplossing voor paarden die aan SME ofwel zomereczeem lijden. De jeuk kan dusdanig ernstig zijn dat het dier zichzelf aan manen, staart, hoofd en soms zelfs ook onder de buik tot bloedens toe open schuurt. Een combinatie van insectenwerende middelen, een vliegendeken (en evt. masker) en opstallen in de schemering is de enige mogelijkheid om de patiënt te helpen. In ernstige gevallen kunnen we een éénmalige hormooninjectie toedienen om de vicieuze cirkel van jeuk en schuren te doorbreken. Wetenschappers werken hard aan een echte oplossing voor dit veelvoorkomende probleem. Tot die tijd moeten we proberen de jeuk zoveel mogelijk beperken met behulp van dekens, vliegenwerende middelen en shampoo’s.

Om insecten van het paardenlichaam te weren kan het product dazen weg spray worden gebruikt. Denk er wel aan dat op zeer warme dagen uw paard of pony meerdere keren moet worden in gesprayd.

Er is een nieuwe shampoo voor paarden op de markt die kan worden gebruikt bij seizoensgebonden jeuk of jeuk die veroorzaakt wordt door bijtende vliegen: DermAllay Oatmeal Equine shampoo.
De shampoo bevat havermout en heeft een verzachtende en vochtinbrengende werking. Het herstelt de conditie van de vacht, de huidbarrière en de vochtbalans van de huid.

Hardnekkige mok aan witte benen:

Alles al geprobeerd en niets lijkt afdoende te helpen? Het zou kunnen zijn dat uw paard lijdt aan leucocytoplastic dermatitis, een immuun gemedieerde aandoening van de witte huid aan de onderbenen. Zonlicht speelt een rol bij het ontstaan van de huidplekken met korsten. De huid is beter te krijgen, als de onderliggende immuunziekte wordt behandeld. Denkt u dat uw paard hier mogelijk ook last van heeft? Neem dan even contact met ons op.

Intensief werk? Zorg voor voldoende electrolyten!
Een zwetend paard verliest zeer veel electrolyten. Zorg dat, als uw paard op warme dagen moet werken, deze electrolyten tijdig worden aangevuld.
We adviseren dit te doen met Healthy Horse Hydration van Equana: doordat dit als drankje aangeboden wordt, werkt het veel sneller dan gewone electrolytenmixen over het voer. Bovendien bevat het ook aminozuren en vitaminen die een snel herstel van de spieren bevorderen.