Nieuwsbrief Paard november 2015

 In Algemeen, Dierenkliniek Deurne, Dierenkliniek Gemert, Dierenkliniek Helmond, Paard

Aanbieding röntgenologische keuring

In Nederland zijn ongeveer 50 paardendierenartsen extra gekwalificeerd als ‘keuringsdierenarts’. Dit betekent behalve een kwaliteitskenmerk voor de klanten ook dat deze dierenartsen bevoegd zijn voor het maken van de zogenaamde PROK keuringen voor de KWPN fokkerij én dat de acceptatie van de door hen gekeurde paarden door de verzekering is vereenvoudigd.

Eén van onze dierenartsen, Sandra de Vreede, mag sinds kort deze titel keuringsdierenarts paard  dragen. Dit willen wij graag met onze klanten vieren met een geweldige röntgenaanbieding.

In de maanden november en december gelden de volgende feestprijzen:

Röntgenologische screening van 14 opnamen voor €150.- (normaal €200.-)
Sportset van 20 opnamen voor €180.- (normaal €250.-)
PROK set van 22 opname voor €225.- (normaal €300.-)
Complete keuring (klinisch + 20 opnamen) voor €250.- (normaal €350.-)

Alle prijzen zijn ex. BTW en inclusief sedatie, rapport en CD.
Bovenstaande prijzen gelden voor keuring op de kliniek. Voor keuring aan huis gelden voorrijkosten van 30 euro (ex. BTW) en vanaf 3 of meer paarden gratis.

Patiënt uit de praktijk

Een tijdje geleden werd ons gevraagd om eens te kijken naar een bult onder de kaak van een pony.
Deze pony is 11 jaar oud en had geen klachten met eten, heeft geen pijn gehad en is ook niet ziek geweest.

Bij onderzoek bleek onder de onderkaak aan één kant inderdaad een flinke bult te zitten. De bult was niet pijnlijk. Ik besloot de pony te sederen en met de mondsperder, lamp en spiegel een inspectie in de mond te doen.

Direct was duidelijk wat de bult veroorzaakte. Een kies was afgebroken en zat flink te vervelen in de mond. Het was zeer opmerkelijk dat de pony geen proppen maakte of moeilijk at, er zat immers een heel abces.
Na lokale verdoving hebben we het stuk verwijderd en aan de vorm te zien was het al een behoorlijk lange tijd geleden gebroken, het stuk kies is namelijk rond gesleten en een verse breuklijn is al niet meer te zien.

Omdat we in een ontstoken gebied hebben zitten werken hebben we de pony voor een aantal dagen antibioticum gegeven.
Na een maand was te zien dat de bult onder de kaak al een stuk minder geworden was, of hij helemaal verdwijnt is de vraag. Maar ze zal er geen last van krijgen.

Standaard ontwormen in het najaar

Het advies voor alle volwassen dieren in het najaar is:

• Ontwormen tegen horzellarven. Dit zijn geen wormen, maar wel parasieten die de maagwand kunnen bezetten. Zij komen binnen door het oplikken van de gele eitjes die aan het eind van de zomer aan het haar van de benen kleven. Hiervan zijn geen eitjes in de mest te vinden.
• Ontwormen tegen lintwormen. Ook hiervan zijn geen eitjes in de mest te vinden. Soms laten er witte stukjes worm los en kun je die in de mest tegenkomen, maar vaak blijven lintworminfecties onopgemerkt.

Dus ook als het laatste mestmonster negatief was: ontwormen met equimax. In geval van gezonde paarden op plaatsen zonder hoge wormbesmetting hoeft er dan de wintermaanden niets meer gedaan te worden en kan er in maart weer gestart worden met een mestonderzoek.
Als het laatste mestmonster een verhoogde hoeveelheid van strongylustype eitjes aangeeft: dan ontwormen met equest pramox.

Voor alle overige gevallen en voor dieren t/m 3 jaar geven wij advies op maat. Voor de jonge dieren moet er namelijk ook voor een goede spoelwormbestrijding gezorgd worden!

Denkt u eraan dat:

• Paarden en pony’s die veel eikels eten, hier koliek en diarree van kunnen krijgen?!
• Het vaccinatieschema voor het veulen bestaat uit een enting op 6 maanden,
op 7 maanden en op 1 jaar leeftijd.
• Als het paspoort van uw paard door u en uw dierenarts wordt ‘afgetekend’ tot gezelschapsdier, er veel meer mogelijkheden tot medicatie ontstaan?