Nieuwsbrief Rund april 2016

 In Algemeen, Dierenkliniek Deurne, Dierenkliniek Gemert, Dierenkliniek Helmond, Rund

IBR en BVD

Naar aanleiding van de ”recente” IBR uitbraken in onze regio willen we iedereen op de hoogte stellen van de laatste stand van zaken. Zoals u in de krant heeft kunnen lezen is de wintershow in Asten Heusden begin maart afgelast omdat daar in de omgeving op enkele bedrijven IBR was vast gesteld. In Deurne bleek ook een bedrijf te zijn geweest met een IBR uitbraak en ook landelijk gezien waren er in 2015 diverse uitbraken. Reden voor ons om hier extra aandacht aan te besteden.

Zoals waarschijnlijk bekend is LTO druk bezig om een landelijke aanpak van IBR en BVD te bewerkstelligen. Mogelijk wordt dit komend jaar al in gang gezet al is hier nog geen definitieve informatie over. Als Nederland inderdaad IBR en BVD vrij wil worden zal dat waarschijnlijk inhouden dat bedrijven aan moeten tonen dat ze vrij zijn van deze twee virusinfecties.  Bij BVD kan dit door aan te tonen dat er geen virusdragers rondlopen. Bij IBR door aan te tonen dat er geen dieren aanwezig zijn met afweerstoffen tegen IBR. Hierin schuilt ook net het gevaar bij IBR op het moment dat een bedrijf nu nog besmet zou worden bij besmette dieren blijven meestal levenslang afweerstoffen aanwezig, waardoor deze dieren straks van het bedrijf afgevoerd moeten worden om het bedrijf vrij te krijgen. Daarom is het zaak voor iedere veehouder om goed na te denken over de risico’s die zijn bedrijf loopt, en kan het verstandig zijn om de komende jaren toch te vaccineren tegen IBR.

Cijfers en weetjes uit het rapport monitoring Diergezondheid Rundvee van de GD:

IBR
* 21 procent van de melkveebedrijven IBR afweerstoffen aangetoond.
* 18 procent van de nietmelkleverende bedrijven had dieren met IBR afweerstoffen.
* 51 procent van de melkveebedrijven heeft de status IBRvrij of tankmelkonverdacht.
* 0,06 procent tankmelkomslagen bij IBRvrije bedrijven en 1,6 procent tankmelkomslagen bij IBR tankmelkonverdachte bedrijven.
* Bij 18 procent van de 91 UBN’s die neusswabs instuurden werd het veldvirus aangetoond (drie uitbraken op IBRtankmelkonverdachte bedrijven).

BVD
* 19 procent van de nietmelkleverende bedrijven had een recente BVDvirus circulatie.
* 41 procent van de melkveebedrijven heeft status BVDvirus vrij of tankmelkonverdacht.
* 14 procent van de melkveebedrijven had aanwijzingen voor een recente BVDvirus circulatie.

 

Voor bestrijding en aanpak van IBR en BVD heeft de EU geld vrij gemaakt. Via de GD kan gebruikt worden gemaakt van een aantal kortingsregelingen:

IBR
* Eenmalig tankmelkonderzoek met € 25.- korting
* IBR vrij worden met € 200.- korting
* Deelname aan IBR tankmelk onverdacht/ IBR vrij certificeringsprogramma: 2 x € 45.- korting

BVD
* BVD quickscan € 110.- korting
* Oorbiopt onderzoek € 3.- korting per biopt
* BVD vrij worden met € 200.- euro korting
* Deelname aan 1 van de BVD programma’s van de GD: 2 x € 25.- korting

(Voor exacte voorwaarden voor deze kortingen kijk op site van de Gezondheidsdienst voor Dieren).

 

Slepende melkziekte/ketose

koeSlepende melkziekte is subklinisch aanwezig bij gemiddeld 30% van alle koeien op het bedrijf en verhoogt de kans op lebmaagverplaatsingen, cystes en heeft indirect een invloed op de weerstand van de koe. Bovendien zorgt ketose voor productieverlies.
De belangrijkste zaken in de aanpak zetten we hier nog eens overzichtelijk voor u op een rij:

Belangrijk is een optimaal management van de droogstand, afkalven en opstarten. Een heel goed instrument om de risico’s  voor de gezondheid van transitiekoeien op uw bedrijf te evalueren  is de Healthy Start Checklist van Elanco. De komende maanden kan u de Healthy Start Checklist via uw dierenarts verkrijgen. Samen met uw dierenarts kunt u met deze checklist beter aandacht geven aan het droogstandsmanagement.

Een tweede belangrijk punt is om hoogrisicodieren in de vroege droogstand op te merken en 3 tot 4 weken voor afkalven preventief een Kexxtone® bolus in te geven. Tijdens de ronde langs de droge koeien bij het bedrijfsbezoek kunt u samen met uw dierenarts deze dieren opsporen.

Risicodieren zijn o.a. dieren met een conditiescore > 3, 5 (dieren met een heel lange droogstand, kreupele of anderszins zieke dieren, vaarzen die pas in een laat stadium drachtig zijn geworden, koeien die voorgaande lactatie veel opstartproblemen kenden, koeien met een tweelingdracht.) Kexxtone® zorgt ervoor dat voldoende energie uit het voedsel vrijkomt zodat koeien na het afkalven goed opstarten.
Als derde is het zaak om pas afgekalfde dieren goed te controleren en snel te helpen wanneer er wat aan de hand is met deze dieren. Het checken op ketose van pas afgekalfde dieren kunt u aan uw dierenarts overlaten tijdens het bedrijfsbezoek. Dieren die in de test ketose laten zien kunt u ondersteunen volgens uw behandelplan en extra goed in de gaten houden.

Met deze handvaten kunt u direct aan de slag om slepende melkziekte op uw bedrijf te voorkomen en te monitoren en wij staan klaar om u daarin te ondersteunen. Met behulp van bloedonderzoeken bewaken wij inmiddels op meerdere bedrijven de droogstand. Hierdoor kunnen we vaak al aanpassingen in rantsoenen adviseren (in overleg met de voervoorlichter) voordat zich problemen voor gaan doen.