Nieuwsbrief rund augustus 2018

 In Rund

Ondanks dat de hoge temperaturen en de problemen door de droogte nog niet geheel voorbij zijn, is het najaar alweer in zicht. In het najaar neemt de luchtvochtigheid en daardoor de infectiedruk toe. Bacteriën en virussen verspreiden zich sneller. Het is nu dan ook het moment om de vaccinatie van pinkengriep en Rotavec® te hervatten of hiermee te starten.

Pinkengriep

Pinkengriep is een verzamelnaam voor verschillende bacteriën en virussen die longontsteking bij kalveren kunnen veroorzaken. Deze longontsteking veroorzaakt veel schade, met name bij kalveren onder de zes maanden. In de acute vorm vertonen de kalveren vooral hoesten, slechte eetlust, koorts (>39,5), een versnelde, reutelende en pompende ademhaling en soms zelfs sterfte. De chronische vorm gaat vooral gepaard met onomkeerbare longschade en groeiachterstand.

De ernst van de ziekte wordt bepaald door de immuunstatus van de dieren, de huisvesting, en vooral door het feit of er andere virussen of bacteriën bij de griepuitbraak betrokken zijn. Vaccinatie tegen pinkengriep is één van de meest effectieve maatregelen die u kunt nemen om pinkengriep te voorkomen.

In het najaar zien wij de meeste uitbraken, dus wanneer u wil gaan enten is dit de juiste tijd. Het duurt immers enkele weken voordat de kalveren weer voldoende weerstand hebben opgebouwd. Beter is door het jaar heen de kalveren te enten tijdens de bedrijfsbegeleiding. Dit kan vanaf een leeftijd van twee weken, met een interval van vier weken. Koeien kunnen ook tijdens de droogstand gevaccineerd worden, minimaal twee weken voor afkalven. Om zo antistoffen via de biest aan de kalveren te geven.

Rotavec

Kalverdiarree is een veelvoorkomend bedrijfsprobleem. Het geeft jonge kalveren direct een groeiachterstand. De belangrijkste diarree verwekkers zijn Rota- en Corona-virus, E. coli en Cryptosporidium. Op de praktijk kunnen we de mest onderzoeken om de verwekker te achterhalen, u heeft dezelfde dag de uitslag. De belangrijkste manier om kalverdiarree te voorkomen is goede hygiëne en een goede biestvoorziening. De darmwand van het kalf is alleen de eerste 24 uur doorlaatbaar voor afweerstoffen. Het is daarom belangrijk dat het kalf direct biest van goede kwaliteit binnen krijgt. De kwaliteit van de biest kan op de praktijk of door u zelf gecontroleerd worden met behulp van een refractometer. Een effectieve methode om kalverdiarree te voorkomen is door de koeien ‘superbiest’ te laten produceren. Wanneer koeien tijdens de droogstand (3-12 weken voor afkalven) worden gevaccineerd met Rotavec®, gaan ze hierdoor biest maken met extra veel afweerstoffen. In de praktijk blijkt dit een zeer effectieve manier te zijn om kalverdiarree te voorkomen. Een goede biestvoorziening vermindert ook de kans op cryptosporidium, coccidiose en longontsteking.