Nieuwsbrief september 2017

 In Algemeen, Dierenkliniek Bijsterveld, Dierenkliniek Deurne, Dierenkliniek Gemert, Dierenkliniek Helmond, Dierenkliniek Laarbeek, Gezelschapsdieren

In deze nieuwsbrief staat het thema ‘kind & huisdier’ centraal. We geven u tips die u kunnen helpen bij het kiezen van een geschikt huisdier voor u en uw gezin.

De “10 gouden regels” helpen u om aan uw kind uit te leggen hoe hij of zij met honden om dient te gaan. Verder bieden we kinderen de gelegenheid om op Dierendag een kijkje te komen nemen op de dierenkliniek. Ze mogen hun knuffel meenemen voor een gezondheidscheck, toegang is gratis.


Kom naar ons knuffelspreekuur op Dierendag!

Op 4 oktober organiseren wij op al onze praktijklocaties een knuffelspreekuur. Kom langs met uw kind en zijn of haar favoriete knuffeldier. We kijken of het knuffeldier gezond is, er ligt een tasje met verassingen klaar (met o.a. het werkblad ‘Hond en Kind’) en uw kind kan meedoen met onze prijsvraag.

Het knuffelspreekuur vindt plaats op onderstaande tijden:
Dierenkliniek Deurne    14.00-16.00 uur
Dierenkliniek Gemert    14.00-15.00 uur
Dierenkliniek Stiphout    14.00-15.00 uur
Dierenkliniek Laarbeek    14.00-15.00 uur
Dierenkliniek Bijsterveld    15.00-16.00 uur


Huisdieren en kinderen

Kinderen willen vaak graag een ‘eigen’ huisdier. Voor een huisdier zorgen kan kinderen helpen met het ontwikkelen van nuttige eigenschappen en vaardigheden. Maar zijn kinderen wel in staat om voor een huisdier te zorgen?

Jonge kinderen en huisdieren

Erg jonge kinderen (4 jaar en jonger) kunnen hun eigen impulsen nog niet onder controle houden en omgekeerd kunnen ze door hun impulsieve acties ongewenste reacties bij een dier uitlokken, zoals bijten of krabben. Jonge kinderen en huisdieren moeten daarom altijd in de gaten gehouden worden
Kinderen tot een jaar of tien kunnen nog niet zelfstandig voor een huisdier zorgen, wel is het verzorgen van een huisdier erg leerzaam. Om het houden van dieren een positieve ervaring te laten zijn, is een goede begeleiding van ouders hoe dan ook noodzakelijk. Leer uw kind spelenderwijs hoe ze voor een dier moeten zorgen. Kinderen moeten leren dat dieren, net als mensen, eten, drinken en beweging nodig hebben. Wees als ouder een rolmodel door zelf het goede voorbeeld te geven.

Oudere kinderen

Oudere kinderen die al wat ervaring hebben met het verzorgen van dieren kunnen wel een ‘eigen’ huisdier hebben, zeker als u een dier kiest dat relatief gemakkelijk te houden is. Ook dan zult u als ouder een oogje in het zeil moeten houden.
Al kunnen kinderen zich heel verantwoordelijk gedragen, ze kunnen niet altijd goed plannen of de zelfdiscipline op brengen om goed voor een dier te zorgen.

Invloed van huisdieren op kinderen

Huisdieren hebben een positieve invloed op kinderen. Je kind leert zo verantwoordelijkheid te dragen voor een levend wezen én hij heeft een maatje bij wie hij altijd terecht kan. Maar wist je dat het ook goed is voor zijn fysieke en mentale gezondheid? Wij zetten de wetenschappelijke onderzochte voordelen voor je op een rijtje:

 1. Minder eenzaam;
  Uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in Aging & Mental Health bleek dat volwassenen met een huisdier 36% minder eenzaam waren dan mensen zonder een huisdier. Een groot verschil dus! Dat geldt ook voor kinderen. In het bijzonder voor autistische kinderen, die worden dankzij een huisdier socialer en assertiever.
 2. Minder stress;
  Ook kinderen kunnen stress ervaren, denk aan verhuizingen, schoolwerk, scheidingen enz. Uit een Zweeds onderzoek blijkt dat mensen met een huisdier minder vaak last hebben van stress. Vrouwen die 15 tot 30 minuten lang een huisdier verzorgden hadden een lagere waarde van het stresshormoon cortisol in hun bloed. Ook hadden deze vrouwen een aanzienlijk hoger Oxyticoneniveau in het bloed: een hormoon dat je blij maakt.
 3. Goed voor je hersenen;
  Uit een onderzoek van Manhattenville College is gebleken dat ouderen met huisdieren vitalere hersenfuncties hebben dan mensen zonder huisdieren. Zo konden zij zich beter concentreren én onthielden ze meer details. En jong geleerd, is oud gedaan.
 4. Tegen allergieën;
  Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het boek Clinical & Experimental Allergy blijkt dat, 18-jarigen die vroeger huisdieren hadden, 50% minder kans hebben op een allergie dan 18-jarigen zonder huisdier. Het is hierbij wel belangrijk dat het huisdier er al in de eerste levensjaren van de kinderen is: op latere leeftijd heeft het namelijk geen effect meer op hun gezondheid.

Geschikte huisdieren voor kinderen

Kinderen en huisdieren: een leuke combinatie, maar zeker iets om goed over na te denken.
Welke huisdieren geschikt zijn voor kinderen, waar je op moet letten bij de aanschaf en hoe ze verzorgd moeten worden is te vinden via onderstaande links:
Welk huisdier past bij kinderen
Huisdierenbijsluiters


Kind en hond

Kinderen en honden zijn een leuke, maar soms ook gevaarlijke combinatie. Onderstaand hebben we een aantal regels opgesteld, vanuit het oogpunt van de hond bekeken, die belangrijk zijn om samen met uw kind door te nemen. Wilt u hier thuis mee aan de slag? Haal dan het werkblad ‘Kind en Hond’ op bij uw dierenkliniek of download het hier.